Γιώργος Λαμπράκης: Κοινωνικές δομές στη μετά ΕΣΠΑ εποχή

γιώργος-λαμπράκης-κοινωνικές-δομές-σ-311444

Ο Βόλος γίνεται μια από τις είκοσι πόλεις της χώρας όπου λειτουργούν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης παιδιών με ειδικές ανάγκες. Η πρωτοποριακή δομή που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε χάρις την προσπάθεια του συλλόγου γονέων παιδιών ΑΜΕΑ και την αμέριστη στήριξη της δημοτικής αρχής Βόλου, άρχισε ήδη να λειτουργεί προσωρινά στο κέντρο στήριξης αυτιστικών ατόμων και σύντομα αναμένεται να μεταφερθεί στην μόνιμη έδρα της, στις εγκαταστάσεις της παιδόπολης Αγριάς όπου ανακατασκευάζονται από πόρους του ΕΣΠΑ δύο κτήρια. Με την προσθήκη και της συγκεκριμένης δομής, ο Βόλος αποκτά ένα πρότυπο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην κάλυψη του τεράστιου κενού το οποίο δημιούργησε η απουσία της πολιτείας από ανάλογες δράσεις. Την τελευταία τετραετία οι ανήμποροι συνάνθρωποι μας ταλαιπωρούνται αφάνταστα από εάν σύστημα που στην προσπάθεια του να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το καθεστώς στήριξης των ΑΜΕΑ έφτασε στο άλλο άκρο, μετατρέποντας σε πραγματικό Γολγοθά την έτσι κι αλλιώς δύσκολη καθημερινότητα όσων αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι προσδοκίες μας από ένα κράτος με σχεδόν ανύπαρκτα κοινωνικά αντανακλαστικά δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Κατά συνέπεια, οι δήμοι καλούνται να υποκαταστήσουν την πολιτεία και αναλάβουν και αυτό το καθήκον, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στο χειρισμό θεμάτων που σχετίζονται άμεσα με τις ανθρώπινες ψυχές.

Στα θετικά του προγράμματος, που θα φιλοξενεί σε πλήρη ανάπτυξη 18 παιδιά με ειδικές ανάγκες παρέχοντάς τους εξειδικευμένες υπηρεσίες στους τομείς της κοινωνικοποίησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, είναι ότι για τα δύο πρώτα χρόνια καλύπτονται από το ΕΣΠΑ τα λειτουργικά του έξοδα. Στη συνέχεια θα πρέπει η δημοτική αρχή, όποια και αν εκλεγεί από τις επερχόμενες εκλογές, να τρέξει εκείνες τις διαδικασίες ώστε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του δήμου την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης. Αυτό είναι ένα από τα πολλά στοιχήματα του επόμενου διοικητικού σχήματος στο δήμο Βόλου, που θα πρέπει να βρει λύσεις σε οξύτατα προβλήματα χρηματοδότησης έργων και δράσεων με κοινωνικό χαρακτήρα. Με δεδομένη την απουσία της επίσημης πολιτείας, οι δήμαρχοι οφείλουν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους με έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη τα οποία θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες ώστε να χρηματοδοτηθούν ανάλογες προσπάθειες. Γιατί θα είναι τραγικό να ξεκινήσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και μετά από μια διετία οι δημοτικοί άρχοντες να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να αναστείλουν τη λειτουργία της, αφήνοντας μετέωρα τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Το πιο σημαντικό είναι να στηριχθεί και να αποκτήσει στέρεες βάσεις η στέγη που δεν θα λειτουργεί σαν ίδρυμα, αλλά αντίθετα θα παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό, υπηρεσίες για την κοινωνικοποίηση και την επαγγελματική κατάρτιση των παιδιών ΑΜΕΑ. Ο απώτερος στόχος ανάλογων προσπαθειών πρέπει να είναι η κοινωνική επανένταξη και όχι η «αποθήκευση» των ατόμων ειδικές ανάγκες σε ιδρύματα που μετατρέπονται σε κολαστήρια ανθρώπινων ψυχών. Γι αυτό και αποκτά ξεχωριστή σημασία η ενδυνάμωση της συγκεκριμένης προσπάθειας, έτσι ώστε μετά τη διετία της στήριξης της από τους κοινοτικούς πόρους να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της λειτουργίας της πάση θυσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου