Γιώργος Λαμπράκης: Το στημένο παιχνίδι της αξιολόγησης στους Δήμους

γιώργος-λαμπράκης-το-στημένο-παιχνίδ-326077

Αγώνα επιβίωσης ενάντια σε έναν νόμο που θα οδηγήσει πολλούς συναδέλφους τους στην ανεργία, ξεκινούν από οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι ετοιμάζονται ακόμη και για αποκλεισμούς δημαρχιακών μεγάρων. Στο επίκεντρο των αντιδράσεών τους βρίσκεται η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά στην αξιολόγηση του προσωπικού που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών υπάλληλων. Μέσα από μια διαδικασία κάθε άλλο παρά δίκαιη, θα προκύψει ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων που θα βαθμολογηθούν οπωσδήποτε με χαμηλή βαθμολογία έτσι ώστε να τροφοδοτήσουν τη δεξαμενή με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες, αρχικά, και στη συνέχεα τις μαύρες λίστες των ανέργων. Οι επιτροπές που θα συσταθούν ανά υπηρεσία θα κληθούν να αξιολογήσουν το προσωπικό με κριτήρια που ουδείς γνωρίζει και στη συνέχεια θα βαθμολογήσουν τους «καλύτερους» και τους «χειρότερους». Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ικανότητες, η προϋπηρεσία, και η οικογενειακή κατάσταση του κάθε εργαζόμενου, θα μπουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι και στη συνέχεια το 10 με 15 % εξ αυτών θα κριθεί ανεπαρκές.

Ο στόχος είναι σαφής και η επιδίωξη του υπουργείου ξεκάθαρη. Να απολυθούν οπωσδήποτε χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι, έτσι ώστε να φανεί συνεπής η κυβέρνηση ως προς τις μνημονιακές της δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του δημόσιου τομέα. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι το τέλος του 2015 πρέπει να μειωθεί το δημόσιο κατά 150.000 άτομα. Αρκετοί υπάλληλοι θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης. Οι υπόλοιποι θα απολυθούν με συνοπτικές διαδικασίες, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ μιας κυβέρνησης με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μιας χούφτας αδίστακτων ευρωπαίων γραφειοκρατών. Οι δήμοι αναμένεται να αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή άντλησης εργαζομένων οι οποίοι θα θυσιαστούν στο βωμό μιας άθλιας συμφωνίας. Αντί να γίνει η αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και διαφανείς όρους, στήνεται μια παρωδία που σκοπεύει αποκλειστικά και μόνο στον επαγγελματικό αφανισμό και την καταστροφή και άλλων οικογενειών που σε λίγο καιρό θα προστεθούν στις ατέλειωτες λίστες των συνανθρώπων μας χωρίς σταθερό μηνιαίο εισόδημα.

Το χειρότερο όλων είναι πως αυτή η άθλια μεθόδευση λαμβάνει χώρα σε φορείς ήδη υποστελεχωμένους που ανταποκρίνονται οριακά στις υποχρεώσεις τους έναντι των δημοτών. Ας μην ξεχνάμε ότι την τελευταία τετραετία η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ περικόπηκε έως και 60% ενώ ταυτόχρονα πάγωσαν όλες οι προσλήψεις. Την ίδια στιγμή οι συνταξιοδοτήσεις συνεχίζουν να πέφτουν βροχή και το εναπομείναν προσωπικό προσπαθεί να ανταποκριθεί στις επιπλέον αρμοδιότητες, τις οποίες προσέθεσε στους δήμους η εφαρμογή του Καλλικράτη. Σε αυτούς τους φορείς έρχεται τώρα η πολιτεία να δώσει τη χαριστική βολή επιβάλλοντας μια διαδικασία που βαφτίζεται αξιολόγηση αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εργασιακή γκιλοτίνα για χιλιάδες υπαλλήλους με οικογένειες και τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις.

Για να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός απαιτείται συντονισμός δράσεων ανάμεσα στους συλλόγους εργαζομένων και τις δημοτικές αρχές. Στο Βόλο, ο νυν δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα εφαρμόσει την επίμαχη εγκύκλιο, η οποία εκτός των άλλων είναι και νομικά μετέωρη. Ταυτόχρονα οι δημοτικοί υπάλληλοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα έχουν αποτέλεσμα μόνο αν σταθούν απέναντι στην κατ΄ επίφαση αξιολόγηση, ενωμένοι και αποφασισμένοι για τον αγώνα της ζωής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου