Γιώργος Λαμπράκης: Αποτελεσματικές κοινωνικές παρεμβάσεις

γιώργος-λαμπράκης-αποτελεσματικές-κ-335536

Με την πολιτεία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο να παραμένει απούσα από τις σημαντικές κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες, ο ρόλος της εκκλησίας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των συλλογικών φορέων, αποκτά τεράστια σημασία, ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Η χθεσινή πρωτοβουλία της Μητρόπολης Δημητριάδος, του «Χαμόγελου του Παιδιού» και των οδοντιατρικών συλλόγων Μαγνησίας και Πειραιά να διοργανωθεί δωρεάν οδοντιατρική εξέταση για τα παιδιά του Αλιβερίου, αποτέλεσε μια χαρακτηριστική περίπτωση δραστηριοποίησης μη κρατικών φορέων για την παροχή υπηρεσιών, τις οποίες τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας αδυνατούν ή αδιαφορούν να προσφέρουν. Και όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με τη στοματική υγιεινή σε περιοχές όπως το Αλιβέρι, τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα δωρεάν σίτισης των μαθητών της περιοχής, με την τοπική εκκλησία να είναι και πάλι πρωταγωνίστρια, όπως άλλωστε έχει πράξει στους τομείς του αθλητισμού και της κοινωνικής παρέμβασης. Στο Αλιβέρι, πολύ πριν την οικονομική κρίση, τα προβλήματα των κατοίκων και κυρίως των παιδιών σε ότι αφορά στις συνθήκες διαβίωσης ήταν εκρηκτικά. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του τοπικού πολιτικού προσωπικού για πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία μπορούν να κάνουν πιο ανθρώπινη τη διαβίωση στους οικισμούς των ΡΟΜΑ, τα έμπρακτα αποτελέσματα ήταν και παραμένουν απειροελάχιστα. Περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού γίνονται αυτές οι εξαγγελίες και την ίδια στιγμή τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η πρόσφατη επιδημία της ηπατίτιδας που έστειλε στο νοσοκομείο αρκετά παιδιά καθώς και μια εκπαιδευτικό του παρακειμένου δημοτικού σχολείου. Ούτε καν στη διαχείριση αυτής της κρίσης δεν κατόρθωσαν να ανταπεξέλθουν οι τοπικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Περισσότερο χρόνο σπατάλησαν στο να επιρρίπτουν ο ένας φορέας στον άλλο την ευθύνη για τον τρόπο προμήθειας εμβολίων, παρά στην εξεύρεση λύσης σε μια έκτακτη κατάσταση. Αν η σχετική αρμοδιότητα είχε περάσει σε πιο ευέλικτους και ικανούς φορείς, όπως η τοπική εκκλησία τότε ουδέποτε θα είχε προκύψει το παραμικρό ζήτημα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το θέμα της δωρεάν σίτισης των παιδιών στο 10ο δημοτικό σχολείο, όπου ο Μητροπολίτης με γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις διασφάλισε δεκάδες μερίδες φαγητού για το σύνολο των μαθητών, τη στιγμή που στο δήμο Βόλου η αντίστοιχη πρωτοβουλία οδηγούνταν σε αδιέξοδο εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Από τη στιγμή που το επίσημο κράτος ήταν, παραμένει και θα εξακολουθήσει να είναι απών από τις σημαντικές κοινωνικές δράσεις ας τροποποιήσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε φορείς με όρεξη και ικανότητες για προσφορά να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση κορυφαίων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Οι δήμοι από την πλευρά τους που βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω των επερχόμενων εκλογών, οφείλουν να καταρτίσουν εφαρμόσιμα προγράμματα κοινωνικής παρέμβασης που θα διευκολύνουν ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας. Αλλιώς ας αναγνωρίσουν τη δεδομένη αδυναμία τους να επιλύσουν προβλήματα τα οποία θεσμοί όπως η εκκλησία μπορούν να αντιμετωπίσουν εν ριπή οφθαλμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου