Γιώργος Λαμπράκης: Το ΕΚΑΒ και οι προεκλογικές πομφόλυγες

γιώργος-λαμπράκης-το-εκαβ-και-οι-προεκ-339391

Λόγια του αέρα παραμένουν όλες οι βαρύγδουπες δεσμεύσεις πολιτικών στελεχών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ με προσωπικό και οχήματα. Ο φορέας που έχει επιφορτιστεί με τη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών, στην κυριολεξία, παραμένει υποστελεχωμένος και εξακολουθεί να λειτουργεί στα όριά του. Εχοντας να καλύψει τις ανάγκες ενός ολόκληρου νομού, από το τελευταίο χωριό του Πηλίου μέχρι την Οθρυ, προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με πεπαλαιωμένο στόλο ασθενοφόρων και με προσωπικό το οποίο εργάζεται σε εξαντλητικά ωράρια και δίχως να λαμβάνει πολλές φορές τις αμοιβές στην υπερωριακή και την εκτός έδρας απασχόληση. Αυτό το ζήτημα αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό επίπεδο, το προηγούμενο καλοκαίρι. Ευτυχώς η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα ομαλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την οδυνηρή πραγματικότητα των ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό καθώς και σε οχήματα. Τουλάχιστον τέσσερα ασθενοφόρα λείπουν αυτή την περίοδο σε τοπικό επίπεδο. Ο υφιστάμενος στόλος αντιμετωπίζει σωρεία τεχνικών προβλημάτων λόγω της παρέλευσης του χρόνου ζωής αρκετών οχημάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα από αυτά ενίσχυσαν το τοπικό ΕΚΑΒ στα μέσα του 2004, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε έχουν γράψει στα κοντέρ τους 100άδες χιλιάδες χιλιόμετρα και για αρκετά από αυτά έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Την ίδια στιγμή, τα προσωπικό ήταν και παραμένει ανεπαρκές σε αριθμό για την κάλυψη μιας τόσο μεγάλης περιοχής που σε περιόδους όπως η τουριστική αποκτά πολλαπλάσιες ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ είναι μερικοί από τους ελάχιστους ήρωες της καθημερινότητάς μας. Καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα όταν προκύπτουν, σε ελάχιστες περιπτώσεις, καθυστερήσεις, δέχονται αυστηρή κριτική ακόμη και λεκτικές επιθέσεις γιατί άργησαν να καταφθάσουν στο συμβάν. Εκτός όμως από κριτική και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη χρειάζονται ουσιαστική στήριξη έτσι ώστε να κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από τη διάσωση συνανθρώπων μας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις.

Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία έτσι ώστε να γνωστοποιήσουν τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους εκπροσώπους και τους επικεφαλείς των συνδυασμών, οι οποίοι τους επισκέπτονται για να ενημερωθούν αναφορικά με τα προβλήματα του ΕΚΑΒ. Οι υποσχέσεις και τα καλά λόγια που θα ακούσουν αυτό το διάστημα δεν θα έχουν όρια. Εξάλλου το επιτάσσει η χρονική συγκυρία που δεν προσφέρεται για δυσάρεστες τοποθετήσεις. Ολοι θα σκύψουν στο πρόβλημά τους και όλοι θα τους υποσχεθούν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και για την κάλυψη των αναγκών του σε οχήματα. Αλλωστε, οι υποσχέσεις που θα ακουστούν θα είναι έτσι και αλλιώς αντιστρόφως ανάλογες με αυτές που θα υλοποιηθούν τελικά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι υποψήφιοι θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία τους και τα στελέχη του ΕΚΑΒ θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τα πρόσωπα που μέχρι και την επόμενη Κυριακή θα τους υπόσχονται τον ουρανό με τ΄ άστρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου