Γιώργος Λαμπράκης: Η καθαριότητα στο στόχαστρο των συμφερόντων

γιώργος-λαμπράκης-η-καθαριότητα-στο-σ-351766

Οι αλλεπάλληλες επισκέψεις των υποψηφίων δημάρχων αυτό το διάστημα στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Βόλου επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας της πλέον νευραλγικής ίσως δημοτικής υπηρεσίας. Μιας υπηρεσίας που δέχθηκε όσο καμιά άλλη τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες απαγόρευσαν τις προσλήψεις μέχρι ο 2016 και την ίδια στιγμή κλήθηκε να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τεράστιου δήμου, με προσωπικό που αντιστοιχεί στον παλιό δήμο Βόλου. Η διεύθυνση Καθαριότητας μαζί με τη ΔΕΥΑΜΒ αποτελούν τους δύο δημοτικούς φορείς που δέχθηκαν, την τελευταία τριετία, τη μεγαλύτερη κριτική από τους δημότες και τα ΜΜΕ για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αλλες φορές δίκαια άλλες άδικα, βρέθηκαν στο επίκεντρο καταγγελιών και παραπόνων. Στην καθαριότητα οι εξετάσεις που έδωσε η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ήταν επιτυχείς, ωστόσο αν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα, δηλαδή τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό με την ταυτόχρονη αύξηση των αναγκών του νέου Καλλικρατικού δήμου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι με βάση τις δυνατότητες έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Σίγουρα η εικόνα της πόλης δεν ικανοποιεί, όταν μάλιστα υπάρχουν οι συγκρίσεις του πολύ πρόσφατου παρελθόντος. Τότε όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, τόσο από πλευράς αριθμού εργαζομένων, όσο και από πλευράς οικονομικών.

Τα μνημόνια άλλαξαν τελείως το συγκεκριμένο καθεστώς και μετέτρεψαν τους δήμους σε απλούς διαχειριστές μιας μίζερης πραγματικότητας. Με ελλιπές και γερασμένο προσωπικό, με εξοπλισμό που είτε είναι πεπαλαιωμένος, είτε παραμένει αναξιοποίητος λόγω ελλείψεων υπαλλήλων, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία στις απαιτήσεις ενός δήμου με πληθυσμό σχεδόν 140.000 κατοίκων. Κάποιοι εκτιμούν ότι η αποδυνάμωση τόσο της τοπικής υπηρεσίας καθαριότητας, όσο και αντίστοιχων πανελλαδικά, δεν είναι απλό αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για ένα υπόγειο σχέδιο απαξίωσής τους στα μάτια των δημοτών έτσι ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των διευθύνσεων καθαριότητας. Οσο μάλιστα συνεχίζει να τροφοδοτείται η φημολογία για εμπλοκή μεγάλων εταιριών στη διαχείριση των σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, τόσο εντείνονται τα παραπάνω σενάρια.

Κάποια στιγμή οι δήμοι θα δηλώσουν αδυναμία να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας και θα ζητήσουν τη συμβολή ιδιωτών πρώτα για την αποκομιδή και ακολούθως για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό θα σημάνει εκτόξευση του κόστους για τους δημότες ενώ θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας δημοτικών υπαλλήλων. Ηδη η διαδικασία αξιολόγησης που οδηγεί εκτός νυμφώνος το 10% του προσωπικού και πάγωσε λόγω εκλογών, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τους συνδικαλιστές του κλάδου.

Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος προσφέρεται τόσο για την παρουσίαση των προτάσεων των συνδυασμών αναφορικά στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας στο Βόλο, όσο και για τη διασαφήνιση των θέσεών τους σε ότι έχει σχέση με το μείζον ζήτημα της διατήρησης, υπό των έλεγχο των δήμων, των αρμόδιων διευθύνσεών. Μέχρι στιγμής το σύνολο των συνδυασμών τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησής τους. Το ζητούμενο είναι όμως κατά πόσο θα μπορέσουν οι νέες δημοτικές αρχές, μετεκλογικά, να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση όταν θα βρεθούν αντιμέτωπες με την οδυνηρή πραγματικότητα των άλλοτε κραταιών διευθύνσεων καθαριότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου