Γιώργος Λαμπράκης: Ο διαδικαστικός τραγέλαφος της Σταυροδοσίας

γιώργος-λαμπράκης-ο-διαδικαστικός-τρ-367451

Τα ασυμμάζευτα προσπαθεί να συμμαζέψει το υπουργείο Εσωτερικών που προκάλεσε μια άνευ προηγούμενου σύγχυση με την απόφασή του να μην αποσταλούν τηλεγραφήματα σταυροδοσίας στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Τα μεγάλα θύματα αυτής της απόφασης ήταν οι δικαστικοί υπάλληλοι που έζησαν έναν πραγματικό εφιάλτη, φτάνοντας στα όρια των φυσικών αντοχών τους προκειμένου να καταμετρήσουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και στη συνέχεια τους σταυρούς των υποψηφίων για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Αποτέλεσμα ήταν να κυριαρχήσει μια άκρατη ονοματολογία από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι χθες που επρόκειτο να ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα μόνο των περιφερειακών συμβούλων. Οι φήμες και οι διαρροές έδωσαν και πήραν όπως συμβαίνει κάθε φορά που η επίσημη ενημέρωση απουσιάζει. Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκαν οι αντοχές όσων εργάστηκαν στο Πρωτοδικείο για την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων καθώς δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τον όγκο δουλειάς και την έλλειψη προσωπικού αλλά και την κακή οργάνωση σε έναν χώρο τουλάχιστον ακατάλληλο από πλευράς επάρκειας αιθουσών.

Στις αναρίθμητες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης που στερούνται λογικής και απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα, ήρθε να προστεθεί μια ακόμη σε μια διαδικασία κορυφαίας σημασίας για τον τόπο. Χωρίς να δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, τα κατά τόπους πρωτοδικεία κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς με ανεπαρκές ή άπειρο προσωπικό. Και αυτό γιατί στη φετινή διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων έλαβαν μέρος αρκετοί υπάλληλοι που ανέλαβαν καθήκοντα στα δικαστικά μέγαρα μέσω του προγράμματος κινητικότητας. Δηλαδή, μέχρι και πριν από λίγο καιρό εργάζονταν σε κάποιο δήμο, στον ΟΣΕ ή σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο εργασίας. Ξαφνικά έπεσαν στα βαθιά και κατά συνέπεια δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν επιτυχώς σε μια τόσο δύσκολη διαδικασία.

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών όπου θα μπουν στην εξίσωση και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καταβάλλονται προσπάθειες σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο ώστε να μην επαναληφθούν οι αρρυθμίες και τα προβλήματα του πρώτου γύρου των εκλογών. Αυτή τη φορά μπορεί να μην υπάρχει σταυροδοσία αλλά εκκρεμεί η καταμέτρηση των ψήφων για τους δημοτικούς συμβούλους της επόμενης πενταετίας. Μπορεί οι συνάδελφοί τους των περιφερειακών συμβουλίων να έμαθαν έστω και μετά από τρεις ημέρες αν εξελέγησαν ή όχι στα νέα όργανα της περιφέρειας, ωστόσο στους δήμους το τοπίο παραμένει όχι απλώς θολό αλλά τελείως σκοτεινό. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που πέτυχαν την εκλογή τους αλλά και όσοι δεν τα κατάφεραν, θα παραμείνουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας μέχρι κα την ολοκλήρωση των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή και από την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν για τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας. Αυτές οι καταστάσεις συναντώνται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου οι εκλογές μετατρέπονται σε παρωδία και οι μετέχοντες πληροφορούνται την εκλογή τους από διαρροές και φήμες. Σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη καμπή, όπως η Ελλάδα, η διεξαγωγή των εκλογών έπρεπε να κυλίσει και να ολοκληρωθεί με την καταμέτρηση ψήφων και σταυρών, με υποδειγματικό τρόπο. Δυστυχώς στις φετινές τριπλές εκλογές έγιναν πολλά βήματα προς τα πίσω.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου