Γιώργος Λαμπράκης: Οι νικητές, οι ηττημένοι και οι δημότες

γιώργος-λαμπράκης-οι-νικητές-οι-ηττημ-374775

Η επιλογή των Βολιωτών για το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή της επόμενης πενταετίας είναι δεδομένη και ξεκάθαρη. Οι έξι ποσοστιαίες μονάδες ανάμεσα στο νικητή και τον ηττημένο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες αναφορικά με τη βούληση του εκλογικού σώματος. Ο Αχιλλέας Μπέος, ένα πρόσωπο με εκκριτική ιδιοσυγκρασία και χωρίς την παραμικρή εμπλοκή στην αυτοδιοίκηση ή γενικά στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι αντιπροσωπεύει κάτι νέο και άφθαρτο, που θα δώσει ώθηση στην πόλη και θα τη βοηθήσει να ανακτήσει τον αναπτυξιακό βηματισμό της. Η φρασεολογία του, το ύφος που χρησιμοποίησε στην προεκλογική αντιπαράθεση και το κεντρικό σύνθημα ότι έρχεται για να γκρεμίσει ένα φθαρμένο πολικό καθεστώς, όχι μόνο συσπείρωσαν τους ψηφοφόρους τους στον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά ενίσχυσαν τα ποσοστά του σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, όπου η υποψηφιότητα του αντιμετωπιζόταν με εχθρικότητα, κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστά κοντά στο 40%.

Στον αντίποδα, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς, πλήρωσε τελικά την τακτική του στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, όταν επικέντρωσε τα πυρά της προεκλογικής του ρητορικής στο συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου που τελικά υπέστη μια εκκωφαντική πολιτική ήττα. Στο δεύτερο γύρο, όταν και ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Αχιλλέα Μπέο, χρησιμοποιώντας ακόμη και προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του αντιπάλου του, μάλλον ήταν αργά ώστε να αναστραφεί μια διαφορά 13,5 ποσοστιαίων μονάδων. Η προσπάθεια συσπείρωσης κεντροαριστερών δυνάμεων, ενόψει της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης δεν εκφράστηκε όπως αναμενόταν την ώρα της κάλπης, ενώ οι δηλώσεις στήριξης προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων που καμία σχέση δεν έχουν με το Βόλο, μάλλον λειτούργησαν αρνητικά για την παράταξη των «Δρόμων Ανατροπής». Η ανατροπή ήρθε αλλά όχι στο επίπεδο που προσδοκούσε το επιτελείο Πατσιαντά.

Οι εκλογές χάθηκαν και μαζί τους η λεγόμενη δημοκρατική παράταξη υπέστη μια βαριά ήττα που δύσκολα θα ξεπεραστεί. Οσο καθυστερήσει η αυτοκριτική των πρωταγωνιστών για τα πραγματικά αίτια του εκλογικού τους Βατερλό, τόσο θα αργήσει να ανακάμψει το σύνολο των δυνάμεων που πολέμησαν το συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου. Ο τελευταίος αρχίζει να ετοιμάζεται για να αναλάβει το ύπατο αξίωμα της πόλης και μαζί με τους συνεργάτες του να υλοποιήσουν το πρόγραμμα του συνδυασμού, για το οποίο δεν έγινε πολύς λόγος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό που πρέπει να προσέξει το επιτελείο του νέου δήμαρχου είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα ρεβανσισμού, προκλήσεων, αμετροέπειας και συμπεριφορών που δεν συνάδουν με το μήνυμα του επικεφαλής το βράδυ της Κυριακής, όταν διακήρυξε ότι η εκλογή του ενώνει και δεν διχάζει τους Βολιώτες. Χαμηλά το κεφάλι, ψηλά τα μανίκια, ανοικτά τα αυτιά και κλειστά τα στόματα. Αν η νέα δημοτική αρχή λειτουργήσει με αυτά τα χαρακτηριστικά και δεν επιλέξει το δρόμο των συγκρούσεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά της συναίνεσης και των ήπιων τόνων για το καλό της πόλης, τότε το στοίχημα που έθεσε από την αρχή της υποψηφιότητας του ο νέος δήμαρχος μπορεί και να κερδηθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου