Γιώργος Λαμπράκης: Ενας μαραθώνιος με προβλέψιμο τερματισμό

γιώργος-λαμπράκης-ενας-μαραθώνιος-με-376635

Τη δική τους αγωνία θα ζήσουν από σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και οι οικογένειές τους. Τα παιδιά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε έναν εξεταστικό μαραθώνιο, στο τέλος του οποίου τους περιμένει είτε η επιβράβευση των προσπαθειών τους με αβέβαιο όμως επαγγελματικό μέλλον, είτε η απογοήτευση και τα δυσβάσταχτα έξοδα μιας νέας προσπάθειας. Μετά από μια δύσκολη και γεμάτη ιδιαιτερότητες σχολική χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν γερά τα νεύρα των υποψηφίων, ήρθε η ώρα για να υποβληθούν σε μια δύσκολη δοκιμασία για την είσοδό τους ή όχι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η θετική ψυχολογία, το καθαρό μυαλό και το ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον είναι παράγοντες μείζονος σημασίας για τους μαθητές.

Τη φετινή σχολική χρονιά δυσκολεύτηκε η προσπάθειά τους να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον Γολγοθά των πανελλαδικών εξετάσεων από διάφορους παράγοντες, ενδοσχολικούς και μη. Οι απεργίες των καθηγητών τους, οι καταλήψεις που ακλούθησαν, τα λειτουργικά προβλήματα σε πολλά διδακτήρια και οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, δυσχέραναν την προσπάθεια τους. Την ίδια στιγμή, πολλοί εκ των υποψηφίων βρίσκονταν συχνά πυκνά αντιμέτωποι με τα σημάδια διαρρήξεων, βανδαλισμών και κλοπών σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου καθώς επίσης και της περιφέρειας. Φέτος οι κακόβουλοι αποθρασύνθηκαν εντελώς και έβαλαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στο στόχαστρό τους τα σχολεία, με σκοπό την αφαίρεση ηλεκτρονικού εξοπλισμού ή ακόμη και χρημάτων ή τροφίμων από τα κυλικεία των σχολείων. Οι τελειόφοιτοι έπρεπε να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους σε όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις και να ρίξουν τη προσοχή τους στο διάβασμα και τη σωστή προετοιμασία για τις πανελλαδικές. Βέβαια το μεγαλύτερο βάρος αυτής της διαδικασίας το ανέλαβαν τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα που έχουν μετατραπεί σε ένα παράλληλο σύστημα εκπαίδευσης με ετήσιο κόστος άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη χώρα μας.

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις τέθηκε σε λειτουργία ένα καινούργιο σύστημα για την άντληση θεμάτων, στα οποία οι υποψήφιοι θα δοκιμάσουν τις γνώσεις και το επίπεδο προετοιμασίας τους. Η λεγόμενη τράπεζα θεμάτων αποτελεί τη μεγάλη καινοτομία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς ωστόσο να λείπουν οι διαμαρτυρίες και τα παράπονά από τους καθηγητές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα πολύπλοκο, ασαφές και πρόχειρο. Θα δυσκολέψει, όπως εκτιμούν, τους υποψήφιους και θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο το βαθμό δυσκολίας μιας έτσι κι αλλιώς πολυδαίδαλης διαδικασίας.

Με αυτά τα δεδομένα καλούνται από σήμερα χιλιάδες υποψήφιοι να διαγωνιστούν για την είσοδό τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπου βέβαια τους περιμένουν οι αγιάτρευτες παθογένειες ενός στρεβλού συστήματος εκπαίδευσης, που θα έλεγε κανείς ότι υφίσταται για να παράγει ανέργους ή πτυχιούχους μετανάστες. Σε μια χώρα με τερατώδη ποσοστά ανεργίας στους νέους και χωρίς ορατές προοπτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, η προσπάθεια των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον αν και η κατάληξη για επιτυχόντες και μη, μοιάζει ίδια και απολύτως προβλέψιμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου