Γιώργος Λαμπράκης: Ανοχύρωτοι παρά τα εκατομμύρια για έργα και μελέτες

γιώργος-λαμπράκης-ανοχύρωτοι-παρά-τα-382417

Παντελώς ανέτοιμος ώστε να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα εξακολουθεί να είναι ο Βόλος παρά τις τεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία και παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε έργα και μελέτες. Η προχθεσινή τροπική καταιγίδα ήρθε για να μας υπενθυμίσει ότι η πόλη παραμένει ανοχύρωτη στα ξεσπάσματα του καιρού που όσο περνούν τα χρόνια θα γίνονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο ακραία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των δημοτών και την προστασία των περιουσιών τους καθώς βέβαια και των κοινόχρηστων υποδομών οι οποίες κατασκευάστηκαν με δικά μας χρήματα. Ο όγκος των υδάτων που έπεσε μέσα σε τριάντα περίπου λεπτά, όσο δηλαδή κράτησε το μπουρίνι, ήταν τεράστιος και αντιστοιχούσε στην βροχή που πέφτει μέσα σε ένα μήνα. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία ή αφορμή για τον παραμικρό εφησυχασμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Βόλου και της περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι μνήμες από τις πλημμύρες του 2006 και του 2009 παραμένουν νωπές και οι εφιαλτικές εμπειρίες όσων βίωσαν εκείνες τις δύσκολες ώρες δεν πρόκειται ποτέ να σβηστούν από το μυαλό. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, περιούσιες χάθηκαν μέσα στη λάσπη και τους όγκους των νερών της βροχής, ενώ ο μηχανισμός αντιμετώπισης έκτατων καταστάσεων αποδείχθηκε ανεπαρκής. Στις συνοικίες όπου χτύπησαν ιδιαίτερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, διαπιστώθηκε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποφυγή αναλογών καταστάσεων στο μέλλον. Έγιναν λοιπόν οι απαραίτητες μελέτες, προκηρύχθηκαν οι σχετικοί διαγωνισμοί, εγκαταστάθηκαν οι ανάδοχοι εργολάβοι και αφού ξοδεύτηκε ένας σκασμός χρημάτων υλοποιήθηκε μια σειρά τεχνικών παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία των δυτικών συνοικιών του Βόλου. Μάλιστα αυτά τα έργα έτυχαν μεγάλης προβολής κα αποτέλεσαν μέρος της προεκλογικής καμπάνιας αρκετών υποψηφίων δημάρχων στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν.

Δυστυχώς για τους πολίτες, όλα αυτά τα έργα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Σε κάθε δυνατή βροχόπτωση καρδιοχτυπούν οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών και ετοιμάζονται για τα χειρότερα οι επαγγελματίες σε συνοικίες όπως η Νεάπολη, το Παλιό Λιμεναρχείο και οι Αγιοι Ανάργυροι. Διαπιστώσεις του τύπου «χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερα τεχνικά έργα» ή «ο όγκος της βροχής ήταν τεράστιος και δεν υπήρχε περίπτωση να μην προκύψουν πλημμυρικά φαινόμενα», όχι μόνο δεν εξυπηρετούν σε τίποτα αλλά εκθέτουν και όσους τις εκφράζουν. Μετά από τόσες πλημμύρες και τόσες συσκέψεις που επακολούθησαν, θα περιμέναμε το αυτονόητο. Να έχει οχυρωθεί δηλαδή η πόλη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αγωνιούν οι δημότες κάθε φορά που σκοτεινιάζει ο ουρανός. Να έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώστε να υπάρχει ταχεία επέμβαση την ώρα της νεροποντής για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Από τη νέα δημοτική αρχή περιμένουμε να δώσει άμεση προτεραιότητα στο συγκεκριμένο θέμα λαμβάνοντας αποφάσεις οι οποίες θα οχυρώσουν την πόλη και δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη καταστάσεων όπως οι προχθεσινές. Στη κορυφή της λίστας των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους νέους δημοτικούς άρχοντες πρέπει να βρεθεί η προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος και των κατοίκων του από φαινόμενα που όσο περνούν τα χρόνια θα επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου