Γιώργος Λαμπράκης: Εξετάσεις αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης

γιώργος-λαμπράκης-εξετάσεις-αξιοπισ-384146

Την ευκαιρία να κερδίσουν ένα μέρος της χαμένης αξιοπιστίας τους, έχουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο οργανισμός του ΕΛΓΑ μέσα από τη διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών της Μαγνησίας οι οποίοι καταστράφηκαν από την πρόσφατη θεομηνία. Η πρωτοφανής, για τα δεδομένα της περιοχής, χαλαζόπτωση κατέστρεψε μέσα σε μισή ώρα ολοκληρωτικά τους κόπους και τα έξοδα μιας χρονιάς. Λίγο πριν τη συγκομιδή τους, προϊόντα και καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν από τη μανία της καταιγίδας που θα έλεγε κανείς ότι χτύπησε αποκλειστικά τις αγροτικές περιοχές του ευρύτερου δήμου Ρήγα Φεραίου καθώς και του κεντρικού Πηλίου. Το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στα σημεία των καταστροφών, λίγες μόλις ώρες μετά την εκδήλωση του ακραίου καιρικού φαινομένου, αποτελεί αισιόδοξο σημάδι για τις προθέσεις των εκπροσώπων ενός φορέα που, η αλήθεια είναι, δεν έχει δείξει και τα καλύτερα δείγματα γραφής κατά το παρελθόν. Σε πολλές περιπτώσεις ζημιών σε καλλιέργειες από καιρικά φαινόμενα, άλλες ήταν οι εκτιμήσεις των γεωπόνων και άλλες οι αποζημιώσεις που λάμβαναν στο τέλος οι πληγέντες. Λίγο μετά την εκδήλωση κάποιου ακραίου καιρικού φαινομένου, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονταν κοντά στους παραγωγούς, τους καθησύχαζαν ότι θα αποζημιωθούν για την καταστροφή που υπέστησαν και στη συνέχεια τα ποσά που λάμβαναν σαν αποζημίωση δεν κάλυπταν ούτε ένα μικρό μέρος του κόστους καλλιέργειας.

Στις περιοχές που επλήγησαν από το πρόσφατο χαλάζι, συναντήσαμε αρκετούς από τους αγρότες που καταστράφηκαν στο παρά πέντε της συγκομιδής προϊόντων, τα οποία καλλιέργησαν με κόπο και έξοδα ολόκληρο το χειμώνα. Μάλιστα με πολλούς από αυτούς βρεθήκαμε ξανά κατά τη διάρκεια των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στις εθνικές οδούς. Το συναίσθημα ίδιο, όπως οι σκέψεις και οι προβληματισμοί για τις τελικές αποφάσεις των υπευθύνων του υπουργείου σε ζητήματα αποζημιώσεων μετά από φυσικές καταστροφές και όχι μόνο. Η ίδια ανασφάλεια, η ίδια δυσπιστία, ο ίδιος προβληματισμός για το τελικό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και εκατομμύρια άλλοι στη χώρα μας, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε ένα σύστημα διοίκησης που στήριξε τη βιωσιμότητά του στην εξαπάτηση των πολιτών. Σε ελάχιστες περιπτώσεις οι σχέσεις του κράτους με τον πολίτη είναι ειλικρινείς και χαρακτηρίζονται από ξεκάθαρα δεδομένα. Συνήθως η μια πλευρά προσπαθεί να εξαπατήσει την άλλη και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις υπερισχύει η πιο ισχυρός, το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές γνωστό.

Η απόλυτη καταστροφή των αγροτών της Μαγνησίας από την πρόσφατη θεομηνία είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε να αρχίσουν να οικοδομούνται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κρατικών λειτουργών και απελπισμένων αγροτών, στην προκειμένη περίπτωση. Οι τελευταίοι ακόμη και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις καταστραμμένες καλλιέργειές τους, των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την έκβαση αυτής της διαδικασίας που εκτός των άλλων θα είναι χρονοβόρα. Αν ωστόσο υπήρχε εξ αρχής η πίστη ότι θα αποζημιωθούν με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο για τη ζημιά που υπέστησαν, τότε τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Από την πρόσφατη θεομηνία μπορεί να βγει και κάτι θετικό αρκεί να λειτουργήσουν οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί με ταχύτητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για επανάληψη του ίδιου έργου με τους ίδιους αρνητικούς πρωταγωνιστές και τους μόνιμα απογοητευμένους θεατές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου