Γιώργος Λαμπράκης: Kαταφύγιο ευαισθησίας και ανθρωπιάς

γιώργος-λαμπράκης-kαταφύγιο-ευαισθησ-386425

Σε ένα μικρό κομμάτι του εγκαταλελειμμένου πάρκου στο Πεδίον του Αρεως έχουν στεγάσει την όρεξη και τη διάθεσή τους για προσφορά στις τετράποδες αδέσποτες ψυχές του Βόλου τα μέλη της φιλοζωικής ομάδας που εδώ και τρία χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο κυνοκομείο για τη φροντίδα και την περίθαλψη δεκάδων σκυλιών, που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Με δικά τους έξοδα, ατέλειωτες ώρες προσωπικής εργασίας και ένα ανεξάντλητο απόθεμα κοινωνικής ευαισθησίας, οι φιλόζωοι παρέχουν φαγητό, στέγη και ιατρική φροντίδα σε τουλάχιστον 50 αδέσποτα σκυλιά για τα οποία δεν υπάρχει χώρος στο δημοτικό κυνοκομείο των Γλαφυρών. Η φιλοζωική ομάδα εκδιώχθηκε από την αρχική της έδρα στο πάρκο του ελικοδρομίου στη Νέα Ιωνία κατόπιν διαμαρτυριών περιοίκων. Βλέπετε, η ανιδιοτελής προσπάθεια μιας ομάδας συνανθρώπων μας με ιδιαίτερη αγάπη προς τα ζώα ενοχλούσε και διατάρασσε την ησυχία ορισμένων. Δυστυχώς δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ή βασανισμού κάποιου αδέσποτου ζώου. Ετσι σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και την έγκριση τριών αντιδημάρχων παραχωρήθηκε άτυπα ένα μικρό τμήμα του πάρκου στο Πεδίον του Αρεως όπου οι εθελοντές της φιλοζωικής ομάδας μετέφεραν τις δραστηριότητές τους και μέσα σε λίγο καιρό, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας πέτυχαν ένα μικρό θαύμα. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν δεκάδες αδέσποτα σκυλιά που σε διαφορετική περίπτωση τα περίμενε ένα αργός και βασανιστικός θάνατος σε κάποιο απόμερο σημείο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αφιερώνοντας το σύνολο σχεδόν του ελεύθερου χρόνου τους, οι εθελοντές φροντίζουν σε καθημερινή βάση τα φιλοξενούμενα ζώα, έτσι ώστε να μην τους λείψει ποτέ το φαγητό, το νερό και τα φάρμακα, σε όσα χρήζουν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Η δουλειά αυτών των ανθρώπων παρέμενε τόσο καιρό στο παρασκήνιο καθώς δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος για να προβληθεί μια προσπάθεια από μια ομάδα εθελοντών οι οποίοι

κατάφεραν να υποκαταστήσουν τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα προκύπτουν δήθεν καταγγελίες από ανώνυμους που υποστηρίζουν ότι το επίμαχο τμήμα του πάρκου έχει μετατραπεί σε πραγματικό κολαστήριο για τα αδέσποτα. Επειδή έχουμε ιδίαν άποψη για το θέμα, καταθέτουμε την προσωπική μας εμπειρία και θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη στους εθελοντές της φιλοζωικής που με πενιχρά μέσα και χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη κατάφεραν να μετατρέψουν έναν εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο σε χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη είναι γνωστό και όσο περνά ο καιρός λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του δημοτικού κυνοκομείου δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες ούτε ενός μικρού δήμου. Ταυτόχρονα οι άστοχοι χειρισμοί σε ζητήματα διαγωνισμών για την ανάθεση της λειτουργίας του κυνοκομείου σε κοινοπραξία εργαζόμενων δημιουργούν επιπρόσθετα εμπόδια στην όλη προσπάθεια. Πρωτοβουλίες σαν αυτή των εθελοντών στο πάρκο στο Πεδίον του Αρεως, πρέπει να ενδυναμωθούν και να ενθαρρυνθούν και από τη νέα δημοτική αρχή. Να μη περάσει από το μυαλό κανενός, το ενδεχόμενο να εκδιώξουν τη φιλοζωική ομάδα και να πετάξουν στο δρόμο πενήντα αθώες ψυχές με προδιαγεγραμμένη μοίρα, σε περίπτωση που σταματήσει να λειτουργεί το σημερινό καταφύγιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου