Γιώργος Λαμπράκης: Ο εφιάλτης της λειψυδρίας και το έλλειμμα σχεδιασμού

γιώργος-λαμπράκης-ο-εφιάλτης-της-λειψ-388053

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας πλησιάζει όλο και πιο πολύ το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου το φετινό καλοκαίρι. Η ανομβρία κατά τη διάρκεια του φετινού αλλά και του περσινού χειμώνα και η έλλειψη χιονοπτώσεων, σε συνδυασμό με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Yδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει στο σημείο να κινδυνεύουν οι Βολιώτες να πουν το νερό νεράκι, στην καρδιά του καλοκαιριού. Η δραματική αλλαγή των κλιματικών συνθηκών είναι δεδομένη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν μεγάλες καταστροφές και δεν συνεισφέρουν στο ελλειμματικό ισοζύγιο των υδατικών αποθεμάτων, θα αυξάνονται όσο θα περνούν τα χρόνια και αυτή είναι μια πραγματικότητα που ήδη τη ζούμε. Δυστυχώς απέναντι σε αυτό το δεδομένο δεν υπάρχει προς το παρόν η αντίστοιχη προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών, που κάθε καλοκαίρι αρκούνται στην καταγραφή μιας δυσάρεστης κατάστασης όπου η ποιότητα του νερού από το δίκτυο υδροδότησης συνεχώς υποβαθμίζεται ενώ φέτος είναι κάτι παραπάνω από πιθανό το ενδεχόμενο ακόμη και διακοπών σε ορισμένες συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι ανακοινώσεις και οι εξαγγελίες για την κατασκευή έργων όπως μικρά φράγματα στα οποία θα συγκεντρώνεται το νερό της βροχής, παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο και την ίδια στιγμή χάνονται, καταλήγοντας ση θάλασσα, τεράστιοι υδάτινοι όγκοι μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Από την πρόσφατη θεομηνία προέκυψε ποσότητα βροχής ενός ολόκληρου μήνα που κατέληξε μέσω των χειμάρρων που διατρέχουν το πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και μέσω του δικτύου ομβρίων, στη θάλασσα. Ούτε μια σταγόνα από όλον αυτό τον όγκο νερού δεν κατέληξε στο δίκτυο, ενισχύοντας την επάρκειά του.

Την ίδια στιγμή ο Βόλος συνεχίζει να καλύπτει το σημαντικό έλλειμμα νερού, μέσω των γεωτρήσεων του κάμπου με τον προβληματικό υδροφόρο ορίζοντα. Εξακολουθεί να μην

υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός για ανόρυξη ανάλογων γεωτρήσεων προς την πλευρά του Πηλίου, όπου η ποιότητα των νερών είναι ασύγκριτη. Ηδη ο Βόλος υδροδοτείται σε ποσοστό άνω του 50% από νερά γεωτρήσεων, αφήνοντας στην ουσία αναξιοποίητα τα νερά του Πηλίου. Το ισοζύγιο μεταξύ πηγαίων νερών και των νερών από τις γεωτρήσεις είναι ήδη αρνητικό με δεδομένες και τις ήπιες καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα. Ωστόσο δεν επιτρέπεται να εξαρτώνται οι αντοχές του δικτύου υδροδότησης από τα τερτίπια του καιρού. Χρειάζεται ουσιαστικός σχεδιασμός και προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν ταχύτατα. Ομως για όλα αυτά δεν ακούσαμε τίποτα απολύτως προεκλογικά. Μόνο κορώνες εντυπωσιασμού, απίστευτες υστερίες και ακραία συνθήματα που αποπροσανατόλισαν τους ψηφοφόρους. Κανένας υποψήφιος δεν τόλμησε να αγγίξει το πιο σημαντικό και άμεσο πρόβλημα του Βόλου, αυτό της λειψυδρίας. Τώρα που τέλειωσε το προεκλογικό πανηγύρι και τα δεδομένα της κάλπης είναι αδιαμφισβήτητα, περιμένουνε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος μέσα από την κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων που θα φτάσουν μέχρι το σημείο της υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων. Για φέτος δεν προλαβαίνουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ελπίζουμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο «Β» ώστε να μην μείνουμε χωρίς νερό. Αυτό που απαιτείται, είναι ένας ουσιαστικός σχεδιασμός ώστε να μην ξαναζήσει ο Βόλος ανάλογες καταστάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου