Γιώργος Λαμπράκης: «Στον αέρα» ευαίσθητες κοινωνικές δομές

γιώργος-λαμπράκης-στον-αέρα-ευαίσθ-399235

Το… βαθιά κοινωνικό της πρόσωπο ετοιμάζεται να δείξει για άλλη μια φορά η συγκυβέρνηση, η οποία προετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές σε ευαίσθητους τομείς που παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες σε οικογένειες με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Επικαλούμενο τη μείωση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, το αρμόδιο υπουργείο που υποτίθεται ότι καλύπτει και τα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, αφήνει να εννοηθεί ότι εφόσον δεν καλυφθεί το σημερινό κενό χρηματοδότησης θα μπει λουκέτο από το Σεπτέμβρη σε δεκάδες Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, πανελλαδικά, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 14.000 παιδιά, εκ των οποίων τα 2000 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αναπηρίας. Ο θεσμός των ΚΔΑΠ που καθιερώθηκε τα προηγούμενα χρόνια προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες σε οικογένειες οι οποίες ήθελαν τα παιδιά τους να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, κινδυνεύει με απαξίωση και πιθανών με διάλυση, εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης έως και 50%. Οι πόροι του ΕΣΠΑ που ενίσχυαν τις συγκεκριμένες δομές μέχρι και το 2013, κατέληξαν σε άλλες δράσεις και το κενό που δημιουργήθηκε παραμένει ανοικτό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον των ΚΔΑΠ καθώς και των εργαζομένων τους. Σε τοπικό επίπεδο το προσωπικό των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης φτάνει τα 80 άτομα, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 100άδες παιδιά. Αν μπει λουκέτο έστω σε ορισμένα ΚΔΑΠ τότε δημιουργείται ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω συρρίκνωση του θεσμού. Διότι, εφόσον γίνει η αρχή και περάσει αυτή η μεθόδευση χωρίς αντιδράσεις και δίχως το θέμα να λάβει διατάσεις, την επόμενη χρονιά που ενδεχομένως προκύψουν και πάλι προβλήματα χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε τα ίδια παρατράγουδα. Ανάλογα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν από το Σεπτέμβριο και στους παιδικούς σταθμούς όπου τα έξοδα για τα τροφεία αρκετών παιδιών καλύπτοντα από πόρους του ΕΣΠΑ λόγω αντικειμενικής αδυναμίας των γονιών τους να ανταποκριθούν σε αυτή την οικονομική υποχρέωση. Αν λοιπόν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που περιγράφεται πιο πάνω τότε θα δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο κοινωνικό πρόβλημα για πολλές οικογένειες οι οποίες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης.

Εκτός από το ζήτημα του σχεδιασμού ώστε να μείνουν ανέγγιχτοι οι πόροι των κοινωνικών προγραμμάτων που προορίζονται για κοινωνικές δομές, προκύπτει ένα κορυφαίο θέμα κοινωνικής ευαισθησίας για μια κυβέρνηση με ανύπαρκτα αντανακλαστικά σε ευαίσθητα ζητήματα που μπορεί να μην αγγίζουν τα ακριβοθώρητα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο καίνε στην κυριολεξία τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Και εδώ γεννάται πλέον ένα μείζον ζήτημα. Πώς είναι δυνατόν να επιλυθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα από το πολιτικό προσωπικό μιας κυβέρνησης, που εδώ και δύο χρόνια γυρνά συστηματικά την πλάτη στους πολίτες και τα προβλήματα τους. Τη στιγμή που κύριο μέλημά τους είναι να επιτύχουν συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους ώστε να αποσπάσουν τα εύσημα των δανειστών, πώς μπορούμε να τους εμπιστευτούμε για να αποτρέψουν την κατάργηση μιας ακόμη κοινωνικής δομής;

Το συνδικαλιστικό όργανο των δήμων προτείνει να καλυφθεί ο κενό στη χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ από τα κονδύλια του κοινωνικού μερίσματος. Ετσι κι αλλιώς ελάχιστοι είναι οι δικαιούχοι του και στο τέλος θα περισσέψει ένα μεγάλο ποσό. Ας φροντίσουν οι διαχειριστές του ώστε να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου