Γιώργος Λαμπράκης: Οι εξελίξεις που σηματοδοτεί ένα εργατικό δυστύχημα

γιώργος-λαμπράκης-οι-εξελίξεις-που-ση-415020

Το πρώτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, βύθισε στο πένθος το τοπικό σωματείο εργαζομένων και θέτει μια σειρά από ερωτήματα για τους κανόνες ασφαλείας σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής.

Ο άτυχος ηλεκτρολόγος που κατέληξε στη μονάδα εγκαυμάτων του Θριάσιου νοσοκομείου μετά από νοσηλεία δύο περίπου εβδομάδων, αφήνει πίσω του την οικογένειά του και τους συναδέλφους του που ζητούν εναγωνίως πειστικές απαντήσεις για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας. Οι αναφορές που γίνονται από τους συνδικαλιστές της ΑΓΕΤ και από συναδέλφους του 52χρονου, είναι πραγματικός κόλαφος για την εταιρία καθώς επισημαίνεται ότι οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που εξερράγησαν, παραδίδοντας στις φλόγες τον άτυχο εργαζόμενο, υφίστανται εδώ και περισσότερο από σαράντα χρόνια. Με απλά λόγια έπρεπε όχι απλά να έχουν συντηρηθεί αλλά να αντικατασταθούν από πιο σύγχρονες υποδομές.

Ενας έμπειρος εργαζόμενος με προϋπηρεσία 35 ετών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ «έφυγε» με τραγικό τρόπο και το ζητούμενο είναι πλέον η διερεύνηση των αιτίων του συγκεκριμένου εργατικού δυστυχήματος. Οι συνάδελφοί του που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο φίλος τους χάθηκε περιέγραφαν χθες, λίγες ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του έναν υποδειγματικό υπάλληλο που έπιασε δουλειά στην ΑΓΕΤ αμέσως μετά το σχολείο και μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες αφήνει «κενή» τη βάρδιά του. Στη μνήμη του και μόνο δεν πρέπει να παραμένει έστω και η παραμικρή σκιά γύρω από τις συνθήκες πρόκλησης του μοιραίου δυστυχήματος, το οποίο έλαβε χώρα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία το τοπικό σωματείο είχε ολοκληρώσει μια σειρά σκληρών διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της εταιρίας για νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Οι συνδικαλιστές σεβόμενοι το κλίμα εργασιακής ειρήνης που καλλιεργήθηκε με κόπο τα τελευταία χρόνια στο τσιμεντάδικο, υποχώρησαν και σε αυτή τη διαπραγμάτευση αποδεχόμενοι νέες περικοπές σε κατοχυρωμένες κατακτήσεις τους. Απέναντι στη σκληρή στάση της εταιρίας, που από το 2012 επιδιώκει συνεχώς τη μείωση του κόστους παραγωγής, οι εργαζόμενοι υπαναχώρησαν μετά και τις εξελίξεις σε άλλες παραγωγικές μονάδες του ομίλου που έκλεισαν εν μία νυκτί. Σε όλη αυτή τη διαπραγμάτευση η διοίκηση της εταιρίας δεν υποχώρησε ούτε εκατοστό από τις αρχικές της θέσεις επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή αδιαλλαξία. Επικαλούμενη την κάθετη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης, πέτυχε τις περικοπές που επιδίωκε εις βάρος των εργαζομένων. Τώρα το σωματείο περιμένει από την πλευρά του να επιδείξει η εταιρία την ίδια αταλάντευτη στάση και στην υπόθεση του τραγικού θανάτου ενός οικογενειάρχη. Η έρευνα που αναμένεται, πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και στο τέλος να αποδοθούν ευθύνες -εφόσον υπάρχουν- εκεί που αναλογούν.

Το τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα και το σωματείο της ΑΓΕΤ που θα συνοδέψει αύριο στην τελευταία του κατοικία τον άτυχο ηλεκτρολόγο, δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την απόδοση δικαιοσύνης. Ενδεχόμενη προσπάθεια συγκάλυψης λαθών ή παραλείψεων, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, θα τινάξει στον αέρα το κλίμα εργασιακής ειρήνης στο εργοστάσιο και θα στείλει το μήνυμα στο σωματείο ότι όλες οι υπαναχωρήσεις του το προηγούμενο διάστημα έγιναν χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου