Γιώργος Λαμπράκης: Το ΕΚΑΒ στην εντατική…

γιώργος-λαμπράκης-το-εκαβ-στην-εντατι-450423

Αντιμέτωποι με την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου έρχονται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ του Βόλου, που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μιας τεράστιας περιοχής χωρίς να διαθέτουν τα στοιχειώδη μέσα. Με προσωπικό που αντιστοιχεί σε μόλις τέσσερα ασθενοφόρα, πρέπει να βγάλουν τις βάρδιες του 24ωρου, καλύπτοντας ταυτόχρονα περιστατικά διακομιδής ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τροχαία και αλλά έκτακτα περιστατικά στην περιφέρεια, όπου τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται λίγο πριν τη διάλυση καθώς βέβαια και περιστατικά μεταφοράς ασθενών σε ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα για αξονικές τομογραφίες, αφού ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και ένα μήνα και αναμένεται να λειτουργήσει από αύριο, αν δεν προκύψει κάποιο νέο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή τα κενά στο ΕΚΑΒ του Βόλου φτάνουν τα δέκα άτομα και είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις όταν οι διασώστες καλούνται στα διάφορα περιστατικά. Οι πολίτες όμως δεν το γνωρίζουν αυτό και δεν είναι υποχρεωμένοι να το γνωρίζουν. Eτσι λοιπόν αγανακτούν και ξεσπούν στους εργαζόμενους.

Εδώ και ενάμιση μήνα έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί βουλευτές για το οξύτατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, ενώ ανάλογη ενημέρωση έχουν τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απολύτως ανταπόκριση και κατά την ταπεινή μας άποψη δεν πρόκειται να υπάρξει για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη είναι απορροφημένα στα μικροπολιτικά τους παιχνίδια έτσι ώστε να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση, είτε εντός κυβέρνησης, είτε εντός των κόμματων τους. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ που υπερβάλουν εαυτούς ώστε να ανταποκριθούν όσο καλύτερα μπορούν στα καθήκοντά τους, δεν πρέπει να τρέφουν την παραμικρή αυταπάτη ότι κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος θα ασχοληθεί με τη δραματική τους έκκληση για άμεση στελέχωση των τοπικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν μέρες που ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα μένει με δύο ή ακόμη και με ένα ασθενοφόρο καθώς τα υπόλοιπα της κάθε βάρδιας καλύπτουν ανάγκες του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια μεθοδεύεται μια άθλια προσπάθεια αποδυνάμωσης των κέντρων υγείας, μέσα από την υποστελέχωση και τη γενικότερη απαξίωσή τους. Τους προηγούμενους μήνες ξεκίνησε η υλοποίηση ενός σχεδιασμού σύμφωνα με τον οποίο το ΕΚΑΒ θα καλύπτει πλέον το σύνολο των αναγκών των νοσοκομείων, υπό την προϋπόθεση ότι οι οδηγοί των ασθενοφόρων των νοσοκομειακών ιδρυμάτων θα ενταχθούν στη δύναμή του. Αυτό δεν έχει γίνει προς το παρόν καθώς δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η σχετική εκπαίδευση των οδηγών. Με απλά λόγια φόρτωσαν στο ΕΚΑΒ επιπλέον αρμοδιότητες χωρίς όμως να φροντίσουν για τη στελέχωσή του με το αντίστοιχο προσωπικό. Αποτέλεσμα είναι να βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι μια οριακή κατάσταση. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν εντός του καλοκαιριού, σε μια περιοχή με χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες, κανείς δεν γνωρίζει πως θα πάρουν άδειες οι εργαζόμενοι, κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να σώζει ζωές και βρίσκεται σήμερα στα όρια της απαξίωσης με κύρια θύματα του εργαζόμενους της καθώς βέβαια και τους πολίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου