Γιώργος Λαμπράκης: Πολιτικός πολιτισμός μετά τη λυσσαλέα σύγκρουση

γιώργος-λαμπράκης-πολιτικός-πολιτισ-463608

Η χθεσινή συνάντηση στο δημαρχείο Βόλου του νέου δημάρχου Αχιλλέα Μπέου με τον απερχόμενο Πάνο Σκοτινιώτη μονοπώλησε – και δικαιολογημένα – το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές συναντήθηκαν δύο αντίπαλοι που συγκρούστηκαν με τόση ένταση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Από τη μια οι αναφορές περί «πολιτικών απατεώνων» και οι λοιποί απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο κ. Μπέος στην αρχή του προεκλογικού αγώνα, κατά του πολιτικού προσωπικού που διοίκησε το δήμο τα προηγούμενα χρόνια και από την άλλη οι αναφορές του απερχόμενου δημάρχου στις δικαστικές εκκρεμότητες του νικητή των εκλογών καθώς και στην ενασχόληση του με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δημιούργησαν ένα εκκριτικό κλίμα που έμοιαζε αδύνατο να εξομαλυνθεί ακόμη και για τους τύπους, μετεκλογικά. Παρ΄ όλα αυτά η χθεσινή συνάντηση έγινε σε σχετικά καλό κλίμα και μάλιστα συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν έτσι ώστε να ενημερωθεί ο νέος δήμαρχος για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, με κυρίαρχο αυτό του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2015 που θα πρέπει να εγκριθούν από την καινούργια οικονομική επιτροπή εντός του πρώτου 20ημέρου του Σεπτεμβρίου και να ψηφιστούν από το δημοτικό συμβούλιο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος για τη νέα δημοτική αρχή που θα πρέπει τάχιστα να ενημερωθεί και να καταρτίσει το καινούργιο διοικητικό σχήμα του δήμου, με δεδομένο και το χρονικό διάστημα που θα χαθεί λόγω της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών. Εκτός και αν τα στελέχη της παράταξης του Αχιλλέα Μπέου δεν κάνουν φέτος διακοπές αλλά προτιμήσουν τους διαδρόμους και τα γραφεία του δημαρχιακού μεγάρου, έτσι ώστε να ενημερωθούν για τα ζητήματα της πόλης και να είναι έτοιμοι από κάθε πλευρά, την 1η Σεπτεμβρίου όταν και θα αναλάβουν επίσημα τη διοίκηση του δήμου.

Το πρώτο μεγάλο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος, πριν καν αναλάβει τα καθήκοντα του, είναι αυτό του περιφερειακού όπου προς το παρόν ερίζουν ο δήμος και η περιφέρεια για το θέμα της παραλαβής του τμήματος από τη Γορίτσα μέχρι τον παραλιακό δρόμο Βόλου – Αγριάς. Σύμφωνα με την περιφέρεια, ο δρόμος είναι μέρος του τοπικού οδικού δικτύου και γι αυτό πρέπει να παραληφθεί από το δήμο. Σύμφωνα με την απερχόμενη δημοτική αρχή, ο περιφερειακός είναι κομμάτι του εθνικού δικτύου και πρέπει να αναληφθεί η αρμοδιότητα συντήρησης του από τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Ο Πάνος Σκοτινιώτης εμφανίζεται ανυποχώρητος από αυτή τη θέση, ωστόσο ο νέος δήμαρχος υπογραμμίζει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από διάλογο με τον περιφερειάρχη, έτσι ώστε ο δρόμος να δοθεί σε κυκλοφορία και να ανασάνει η πόλη. Πάντως ο κ. Μπέος δεν ξεκαθαρίζει αν θα αποδεχθεί ο δήμος τη σχετική αρμοδιότητα. Αν δηλαδή θα αναλάβει τη συντήρηση ενός οδικού άξονα με τεράστιες εκκρεμότητες και ακόμη μεγαλύτερες τεχνικές ιδιομορφίες.

Από τα πρώτα δείγματα προκύπτει λοιπόν μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στην αντιμετώπιση θεμάτων που μας αφορούν άμεσα. Το χθεσινό κλίμα μεταξύ δύο προσώπων με αβυσσαλέες διαφορές, σε όλα τα επίπεδα, δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το καλό της πόλης που πληγώθηκε προεκλογικά. Ευχή όλων είναι να διατηρηθεί γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου