Γιώργος Λαμπράκης:Η μοναξιά των συνδικαλιστών

γιώργος-λαμπράκηςη-μοναξιά-των-συνδι-465089

Συμμάχους στη κοινωνία αναζητούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών στη Μαγνησία, που ετοιμάζονται να ανοίξουν νέο κύκλο ευθείας σύγκρουσης με το υπουργείο Παιδείας.

Αυτή τη φορά το θέμα της αξιολόγησης σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, αναμένεται να αποτελέσει την αιτία για την επερχόμενη περίοδο αναταραχής στα δημόσια σχολεία, των μυρίων προβλημάτων και της συνεχούς απαξίωσης. Οι προθέσεις των καθηγητών είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες και όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι με τις διαθεσιμότητες των συνάδελφων τους, έτσι και τώρα σχεδιάζεται ένας νέος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων όπου βεβαίως η μαζικότητα και η στήριξη της κοινωνίας αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Η απουσία του εκπρόσωπου της ένωσης Γονέων Βόλου από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ, παρότι είχε αναγγελθεί, σίγουρα δεν αποτελεί καλό σημάδι. Οι γονείς έχουν ταχθεί ανοικτά, στο πρόσφατο παρελθόν, στο πλευρό των καθηγητών που αγωνίζονταν ενάντια στις διαθεσιμότητες συναδέλφων τους. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεν εμφανίζονται με την ίδια διάθεση.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν σίγουρα οι ίδιοι εκπρόσωποι των καθηγητών που ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως υποστηρίζουν, με μια διαδικασία η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στη δημόσια εκπαίδευση, οι συνάδελφοί τους δεν δείχνουν την απαιτούμενη αγωνιστική διάθεση και πολύ περισσότερο την ενότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Πριν από λίγο καιρό οι δάσκαλοι του Βόλου μπλόκαραν με τη εντυπωσιακή τους συμμετοχή τη διαδικασία της αξιολόγησης ενώ την ίδια στιγμή οι καθηγητές αναγκάζονταν να αναβάλουν την προγραμματισμένη τους γενική συνέλευση, λόγω έλλειψης απαρτίας. Δύο είναι τα ενδεχόμενα για αυτή την αντίδραση. Είτε οι περισσότεροι καθηγητές εκτιμούν ότι η αξιολόγηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είτε οι εκπρόσωποί τους δεν τους έχουν πείσει για την αναγκαιότητα των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων, ενάντια στον επίμαχο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση οι συνδικαλιστές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μεταδώσουν σε κάθε συνάδελφό τους τις αγωνίες και τις ενστάσεις τους για τη νέα διαδικασία. Το βασικό επιχείρημα της ΕΛΜΕ είναι πως δεν έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη προς το υπουργείο, το οποίο πριν από λίγους μήνες κατήργησε μια σειρά από εκπαιδευτικές ειδικότητες στη επαγγελματική εκπαίδευση και έβγαλε σε διαθεσιμότητα χιλιάδες συναδέλφους τους. Πολλοί από αυτούς παραμένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας και αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον καθώς τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών εκδίδουν κάθε τρεις και λίγο εγκυκλίους και αποφάσεις οι οποίες αντικρούουν, η μια την άλλη.

Την ίδια στιγμή, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα σχολεία οι πρώτοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται στα πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης, λαμβάνοντας αποδοχές κάτω των 500 ευρώ το μήνα. Εύλογα λοιπόν γεννάται η ανησυχία στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό για το εργασιακό του μέλλον, από τη στιγμή που αρχίζουν να ισχύουν στον στενό δημόσιο τομέα οι τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες του ιδιωτικού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου καλούνται να συσπειρώσουν τους εκπαιδευτικούς και το πιο σημαντικό, να τους πείσουν ότι χωρίς ενότητα και μαζική συμμετοχή το μέλλον τους είναι προδιαγεγραμμένο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου