Γιώργος Λαμπράκης:Επαναλαμβανόμενα κατασκευαστικά τερατουργήματα

γιώργος-λαμπράκηςεπαναλαμβανόμενα-467178

Αμεσες απαντήσεις πρέπει να δώσουν τόσο η επιβλέπουσα υπηρεσία όσο και ο δήμος Ρήγα Φεραίου, αναφορικά στις καταγγελίες για την προέλευση των αδρανών υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του καινούργιου κόμβου του Βελεστίνου.

Πρόκειται για το έργο το οποίο θα βγάλει από την κυκλοφοριακή απομόνωση την ευρύτερη περιοχή, που είναι εγκλωβισμένη εδώ και πάνω από μια 10ετία μετά το γνωστό κατασκευαστικό τερατούργημα.

Οι καταγγελίες που δεν έχουν διαψευστεί, αναφέρουν ότι η τεχνική εταιρία η οποία κατασκευάζει το νέο κόμβο, χρησιμοποίει αδρανή υλικά τα οποία προέρχονται από το παρακείμενο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας. Τα υλικά αυτά περιέχουν σε μεγάλο βαθμό τέφρα από τα υπολείμματα της καύσης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και όπως έχει γίνει γνωστό έχουν χρησιμοποιηθεί στις χωματουργικές εργασίες, στον περίφημο δρόμο Βόλου – Βελεστίνου. Το ασύλληπτο τεχνικό έκτρωμα, το δρόμο – παγίδα για τους ανυποψίαστους οδηγούς που είναι γεμάτος επικίνδυνες κατασκευαστικές αστοχίες. Όσοι τον χρησιμοποιούν κάνουν πρώτα το σταυρό τους. Λίγους μήνες μετά την παράδοσή του στην κυκλοφορία, γέμισε «σαμαράκια» που σε ορισμένα σημεία καθιστούν την οδήγηση πολύ επικίνδυνη ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη όταν βρέχει και το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Οι γνωρίζοντες απέδωσαν, από την πρώτη στιγμή, τα προβλήματα στον εν λόγω δρόμο, στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Στο μεταξύ, ουδέποτε έγινε κάποια εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση ώστε να προκύψει επακριβώς, ποια είναι η αιτία για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο υπεύθυνος για το δρόμο – καρμανιόλα όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε αλλά φανταζόμαστε ότι εξακολουθεί και αναλαμβάνει δημόσια έργα, για τα οποία βέβαια καλοπληρώνεται.

“Οσο περισσότερο φως πέσει στην υπόθεση, τόσο πιο σίγουροι μπορούν να αισθάνονται οι δημότες του Βελεστίνου ότι το έργο του καινούργιου κόμβου θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.”

Στην προκειμένη περίπτωση, αν ισχύουν τα καταγγελλόμενα (και το πιο πιθανό είναι ότι ισχύουν), χρησιμοποιούνται ξανά τα ίδια αδρανή υλικά τα οποία έχουν την ίδια προέλευση. Από τις υπάρχουσες πληροφορίες πρόκειται για υλικά που έχουν λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και για αυτό χρησιμοποιούνται

σε ένα ακόμη τεχνικό έργο με τεράστια σημασία για μια ολόκληρη περιοχή. Η επιβλέπουσα υπηρεσία εδρεύει στη Λαμία, δηλαδή βρίσκεται πάνω από 80 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο των εργασιών! Οι απαντήσεις που υποχρεούται να δώσει πρέπει να δημοσιοποιηθούν άμεσα και να συνοδεύονται από την απαραίτητη τεκμηρίωση. Παράλληλα, η τοπική δημοτική αρχή, που περιμένει την ολοκλήρωση των εργασιών έτσι ώστε να λυθεί το κορυφαίο πρόβλημα των δημοτών της περιοχής, πρέπει να ενημερώσει τάχιστα το κορυφαίο θεσμικό όργανο του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο, έτσι ώστε οι πάντες να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια του συγκεκριμένου θέματος.

Όσο περισσότερο φως πέσει στην υπόθεση, τόσο πιο σίγουροι μπορούν να αισθάνονται οι δημότες του Βελεστίνου ότι το έργο του καινούργιου κόμβου θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και το πιο σημαντικό, ότι θα είναι λειτουργικό και ασφαλές, καλύπτοντας ουσιαστικά τις ανάγκες τους.

Ο νομός έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις κατασκευαστικές αστοχίες σε μια σειρά δημοσίων έργων, με εξωπραγματικούς προϋπολογισμούς, ασυνεπείς αναδόχους και απούσες, από τη διαδικασία έλεγχου, τις τοπικές κοινωνίες, μέσω των εκπροσώπων τους. Πιστεύουμε ότι έφτασε πλέον η στιγμή να μπει τέλος σε αυτό το φαύλο κύκλο που ταλαιπωρεί τους πολίτες και φουσκώνει ακόμη περισσότερο τα πορτοφόλια των εργολάβων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου