Γιώργος Λαμπράκης: Εγγυήσεις για το κορυφαίο πολιτιστικό πλεονέκτημα του Βόλου

γιώργος-λαμπράκης-εγγυήσεις-για-το-κο-471501

Ενώ η δημοτική αρχή του Βόλου προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε δυνατό νομικό μέσο έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το οικονομικό κουβάρι με τα ποσά που διεκδικεί ο κατασκευαστής του Μουσείου της πόλης, οι διαδικασίες για την παραλαβή του κτηρίου, από την αρμόδια διεύθυνση του δήμου, προχωρούν με ρυθμούς όχι ιδιαίτερα ταχείς.

Το κτήριο που κόστισε υπερδιπλάσια από τον αρχικό του προϋπολογισμό, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα δημόσια έργα στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας, εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο με αρνητικές αφορμές καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το δικαστικό κεφαλαίο της υπόθεσης, για την οποία υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση. Η έντονη οσμή σκανδάλου που πρόεκυψε από τις αποκαλύψεις αναφορικά στον τρόπο πληρωμής του εργολάβου από το δήμο και η τύχη του πρώην ταμία, ο οποίος έχασε τη δουλειά του με αφορμή αυτές ακριβώς τις αποκαλύψεις, δεν επιτρέπουν προς το παρόν να αναδειχτεί η του συγκεκριμένου έργου, σε μια πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση.

Το Μουσείο της πόλης, ο χώρος δηλαδή όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει μια σειρά εκθεμάτων και να ενημερωθεί για την ιστορία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, θεωρείται το πλέον σύγχρονο κτήριο της περιφέρειας και αλλοίμονο αν δε συνέβαινε αυτό, με δεδομένο το επιπλέον εκατομμύριο το οποίο δαπανήθηκε για την ολοκλήρωση του. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός τους ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ, διπλασιάστηκε με αποτέλεσμα, αφενός την σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοσή του έργου στο δήμο, και αφετέρου την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών μετά και τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη εικονικών τιμολογίων και τις πληρωμές με αδιαφανείς διαδικασίες. Επικαλούμενος τη μαρτυρία του πρώην ταμία, ότι δηλαδή οι πληρωμές γίνονταν βάσει σχετικών εντολών της τότε δημοτικής αρχής καθώς επίσης και πως υπάρχουν έγγραφα πληρωμών στην τεχνική υπηρεσία από τα οποία προκύπτει ότι έχουν καταβληθεί στον εργολάβο 850.000 ευρώ, ο δήμος προσπαθεί να κλείσει το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης και να αποφύγει την καταβολή του ποσού – μαμούθ των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικεί ο κατασκευαστής.

Ευτυχώς οι νομικές εκκρεμότητες του θέματος δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του Μουσείου που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Ένας πραγματικός χώρος πολιτισμού για τη διοργάνωση σειράς δραστηριοτήτων και την προσέλκυση επισκεπτών από κάθε γωνιά της χώρας. Ήδη γίνεται ο προγραμματισμός για τη λειτουργία του μουσείου με κάποιες περιοδικές δράσεις και εκθέσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα. Πριν τον ερχόμενο Μάιο δεν πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η οικονομική του στήριξη, έστω από τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό του δήμου. Η λειτουργία του μουσείου πρέπει να αποτελέσει ζήτημα προτεραιότητας για την όποια δημοτική αρχή προκύψει από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Τη στιγμή που ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για σχεδιασμούς οι οποίοι κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας, όπως το μουσείο της «Αργούς», καθώς και για διαγωνισμούς σχετικά με το νέο παγκάκι του Βόλου, θεωρούμε αδιανόητο να αφεθεί στην τύχη του το σημαντικότερο πολιτιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει η πόλη αυτή τη στιγμή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου