Γιώργος Λαμπράκης: Αφήνοντας στην άκρη τις συντεχνιακές αγκυλώσεις

γιώργος-λαμπράκης-αφήνοντας-στην-άκρ-473954

Μετά από μια και πλέον χαμένη δεκαετία ανεδαφικών προτάσεων, ατέρμονων διαβουλεύσεων και συντεχνιακών εμμονών ο Βόλος προσπαθεί να επανακτήσει έναν γρήγορο και το πιο σημαντικό, έναν ουσιαστικό βηματισμό στο θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Αφού η κατάσταση σε ότι αφορά στη λειτουργία του υφιστάμενου κτηρίου, όπου ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, έφτασε στο μη περαιτέρω, αφού χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου και λειτουργικού δικαστικού μεγάρου και αφού κάμπτονται όπως φαίνεται και οι τελευταίες αντιστάσεις των διαφωνούντων, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να υποβάλει την τελική της πρόταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Προκειμένου να μην υπάρξουν νέες εμπλοκές και υπαναχωρήσεις, δεν περιορίζεται αυτή η πρόταση σε μια μόνο επιλογή αλλά περιλαμβάνει τρεις εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε ο Βόλος να αποκτήσει σύντομα ένα δικαστικό μέγαρο όπου οι λειτουργοί της δικαιοσύνης θα μπορούν να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να θυσιάζουν πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητα τους για να εξυπηρετηθούν. Η συγκρότηση της ομάδας εργασίας στην οποία προχώρησε ο δήμος, έτσι ώστε να προκύψουν οι τρεις επικρατέστερες προτάσεις για το σημείο χωροθέτησης του δικαστικού μεγάρου, έπρεπε να έχει γίνει αρκετό καιρό πριν, όταν η πόλη είχε εγκλωβιστεί σε συζητήσεις που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου κτηρίου της Πλατείας Ελευθερίας. Τα παλιά δικαστήρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέο κτήριο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που όλοι γνωρίζουν ότι κινούνται με τους δικούς τους ρυθμούς και εφόσον αποφανθούν ότι ένα ακίνητο είναι διατηρητέο τότε, ο κόσμος να χαλάσει, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την παραμικρή παρέμβαση.

Οι ευθύνες των δικηγόρων για την εμπλοκή στο θέμα είναι τεράστιες. Ο ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης εκλιπαρούσε, στην ουσία, να αποφασίσουμε σαν τοπική κοινωνία για τη χωροθέτηση του νέου δικαστικού μεγάρου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί άμεσα η ανέγερση του. Όμως τα συντεχνιακά συμφέροντα των δικηγόρων που λειτουργούν τα γραφεία τους γύρω από το υφιστάμενο κτήριο, οδήγησαν σε ναυάγιο εκείνη την προσπάθεια. Στη συνέχεια προτάθηκε η αξιοποίηση μιας σειράς επιλογών για την επέκταση ή την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, χωρίς όμως κάποια από αυτές να είναι εφικτή. Πότε οικονομικά, πότε πολεοδομικά, πότε θέματα ιδιοκτησίας αποτελούσαν την αφορμή ή την αιτία για τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα. Τώρα παρέχεται η ευκαιρία στην πόλη να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και το πιο σημαντικό, μια υλοποιήσιμη πρόταση έτσι ώστε να αποκτήσει ο Βόλος το δικαστικό μέγαρο που του αξίζει. Η συγκεκριμένη διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η σημασία του οποίου είναι τεράστια για την ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος. Εφόσον λοιπόν ξεπεράστηκαν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος και παραμερίστηκαν τα συντεχνιακά και αλλά συμφέρονταν, ήρθε πιστεύομε ο καιρός για να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης στο οποίο όλοι θα συμφωνούν. Μόνον έτσι θα τελεσφορήσει, σύντομα ελπίζουμε, ένα κακόγουστο, πολυετές σήριαλ, από τα πολλά που ζει ο Βόλος εδώ και 10ετίες. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η ευθύνη της τοπικής κοινωνίας είναι αποκλειστική και αδιαμφισβήτητη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου