Γιώργος Λαμπράκης: Είμαστε κοινωνικά έτοιμοι για το αποτεφρωτήριο ;

γιώργος-λαμπράκης-είμαστε-κοινωνικά-476449

Όταν πριν από δύο σχεδόν χρόνια το δημοτικό συμβούλιο Βόλου αποφάσιζε, κατά πλειοψηφία, για τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου στο κοιμητήριο της πόλης, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι μπορεί κάποτε στη χώρα μας να εφαρμοστεί ένα καθεστώς το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες.

Παρά το γεγονός ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο υφίσταται από το 2006, ελάχιστοι δήμοι πανελλαδικά το έχουν αξιοποιήσει, είτε γιατί δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές, είτε γιατί γνωρίζουν ότι τους περιμένει ένας απίστευτος γραφειοκρατικός Γολγοθάς, είτε γιατί υπάρχουν οξείες αντιδράσεις από τους τοπικούς ιεράρχες. Στο Βόλο τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς οι απαιτούμενες υποδομές υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό, τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν σχεδόν ξεπεραστεί στο σύνολό τους, ενώ η τοπική Μητρόπολη αντιμετωπίζει μεν το θέμα της καύσης των νεκρών αρνητικά, αλλά δεν έχει προβεί σε ακραίες μορφές αντίδρασης.

Ο φάκελος που έχει υποβάλει ο δήμος Βόλου βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και εκκρεμεί η έγκρισή του, έτσι ώστε να εκδοθεί στη συνέχεια το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια φαίνεται πως προχώρησε εντυπωσιακά γρήγορα, για τα δεδομένα της χώρας μας, μια διαδικασία που εφόσον τελεσφορήσει θα αλλάξει δραματικά τα ισχύοντα σε ένα ζήτημα – ταμπού. Ας μην ξεχνάμε ότι τα θέματα της θρησκείας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα του 2014 με εξαιρετικά συντηρητικό τρόπο και υπάρχουν άνθρωποι που καταλήγουν στη φυλακή επειδή ασκούν κριτική ή γιατί σατιρίζουν τη θρησκευτική παράδοση. Το πρόσφατο παράδειγμα με την καταδικαστική απόφαση για τον νεαρό που σατίριζε τον γέροντα Παΐσιο είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικό.

Προς το παρόν η Μητρόπολη Δημητριάδος παρακολουθεί διακριτικά το θέμα και οι αντιδράσεις της είναι ήπιας μορφής, χωρίς γραφικές ακρότητες και υστερίες. Όπως αναγνωρίστηκε στη χώρα μας το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα στον πολιτικό και το θρησκευτικό γάμο, έτσι πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα της επιλογής για τον ενταφιασμό ή την καύση των νεκρών. Ήδη πολλές οικογένειες Βολιωτών έχουν κάνει αυτή την επιλογή για τα προσφιλή τους πρόσωπα που εγκαταλείπουν τα εγκόσμια και επιβαρύνονται με τεράστια χρηματικά ποσά καθώς αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι τη Βουλγαρία. Μάλιστα, εκτός από το υψηλό κόστος έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στο Βόλο, λίγο μετά τη λήψη της επίμαχης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, εμφανίστηκαν ιδιώτες οι οποίοι προσφέρθηκαν να αναλάβουν την εγκατάσταση και λειτουργία του αποτεφρωτηρίου, πριν καν ακόμη ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αδειοδότησή του. Θέματα χωροθέτησης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν υπάρχουν, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπου ενώ τάχθηκαν αρχικά υπέρ της λειτουργίας αποτεφρωτηρίων έχουν μπλέξει με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντός ή έχουν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Η δημοτική αρχή έχει κάνει τις επιλογές της και αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε κεντρικό επίπεδο. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου σε ιδιωτική εταιρία. Αν στο μεταξύ δεν προκύψουν οξείες αντιδράσεις από τη Μητρόπολη, που ενδεχομένως δεν πίστευε ότι μπορεί ποτέ στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στην περιοχή μας να λειτουργήσει αποτεφρωτήριο, τότε είναι πολύ πιθανό μέσα στους επόμενους μήνες ο Βόλος να γίνει η πρώτη πόλη της Ελλάδας όπου θα επιτρέπεται η καύση των νεκρών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου