Γιώργος Λαμπράκης: Ακατανόητες επιλογές σε έκτακτες καταστάσεις

γιώργος-λαμπράκης-ακατανόητες-επιλο-478800

Μια ακατανόητη απόφαση που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση τη γρήγορη αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος, έλαβε το τεχνικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου, επιλέγοντας τη μη άντληση, με τεχνικά μέσα, του όγκου των επεξεργασμένων λυμάτων τα οποία μεταφέρει στο Αγκίστρι ο κατεστραμμένος αγωγός του Βιολογικού Καθαρισμού.

Για λόγους που δεν έχουν γίνει απολύτως αντιληπτοί, απορρίφθηκε η χρήση τεχνικών μέσων για την άντληση των λυμάτων και επιλέχθηκε να αδειάσει από μόνος τους ο αγωγός των οκτώ χιλιομέτρων. Αντί δηλαδή να φροντίσουν στη ΔΕΥΑΜΒ για τη όσο το δυνατό ταχύτερη αποκατάσταση της βλάβης, αντέδρασαν σαν να έχουν απεριόριστα χρονικά περιθώρια στη διάθεση τους. Λες και αυτό που χύνεται στο σημείο της βλάβης, έξω από την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού καθώς και στον χείμαρρο Ξηριά, εκεί όπου εκβάλει ο εφεδρικός αγωγός, είναι νεράκι του Θεού. Το επεξεργασμένο λύμα μπορεί να μην είναι επιβαρυμένο στο βαθμό που ήταν τα λύματα τα οποία κατέληγαν στο Παγασητικό τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο κανείς δεν αμφιβάλει ότι πρόκειται για αστικά λύματα. Διαφορετικά, δεν θα ήταν αναγκαία η ύπαρξη του αγωγού που τα μεταφέρουν μακριά από το λιμάνι και τις ακτές κολύμβησης.

Ο συγκεκριμένος αγωγός κατασκευάστηκε πριν από 30 ολόκληρα χρόνια και είναι απολύτως φυσιολογικό να παρουσιάζει φθορές. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία έχει υποστεί ανάλογες βλάβες τουλάχιστον τέσσερις φορές. Και όλα αυτά χωρίς να έχει αναλάβει ακόμη ο Βιολογικός Καθαρισμός του Βόλου την κάλυψη των αναγκών επεξεργασίας αστικών λυμάτων του συνόλου σχεδόν του διευρυμένου δήμου. Χωρίς να έχει προβλεφθεί, όπως προκύπτει από τις συνεχείς βλάβες, ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς απρόοπτα στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, προχωρούν στη ΔΕΥΑΜΒ, στην υλοποίηση του επίμαχου σχεδιασμού.

Την ίδια στιγμή λαμβάνουν ακατανόητες αποφάσεις για την εξοικονόμηση, υποτίθεται, χρημάτων με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση βλαβών όπως η συγκεκριμένη. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την επιχείρηση που κάθε άλλο παρά φημίζεται για τη σφιχτή οικονομική της πολική σε μια σειρά θεμάτων.

Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι δεν επιλέγουν την άντληση, με τεχνικά μέσα, των λυμάτων από τον κατεστραμμένο αγωγό επικαλούμενοι το υψηλό κόστος και την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να ξοδέψουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για την ενοικίαση, στην ουσία, του στόλου των αυτοκινήτων που χρειάζεται η ΔΕΥΑΜΒ για τις ανάγκες της.

Πρόκειται για τη ίδια επιχείρηση που διέθεσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τη μεταφορά λυματολάσπης από τον Βιολογικό Καθαρισμό, με φορτηγό ιδιώτη αντί να επισκευάσει τη ζημιά στο δικό της όχημα. Μιλάμε για τη ΔΕΥΑΜΒ, που λόγω κακού συντονισμού, παραλήψεων ή ακόμη και αδιαφορίας, έδωσε την ευκαιρία σε εργολήπτρια εταιρία να τη σύρει στα δικαστήρια διεκδικώντας μια εξωπραγματική αποζημίωση.

Δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα για τη στάση της επιχείρησης, με αφορμή την πρόσφατη βλάβη στον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού. Ή αποφάσισαν αιφνιδίως να προβούν σε αιματηρές οικονομίες λαμβάνοντας υπόψη την κριτική που τους έχει ασκηθεί ή έχουν εκτιμήσει με εντελώς λανθασμένα κριτήρια την αντιμετώπιση ενός ζητήματος άμεσης προτεραιότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου