Γιώργος Λαμπράκης:Τα αθώα θύματα των ελλειμματικών Δήμων

γιώργος-λαμπράκηςτα-αθώα-θύματα-των-ε-483118

Οι δημοτικοί υπάλληλοι που είδαν τις αμοιβές τους να περικόπτονται δραματικά, αρκετούς συνάδελφους τους να οδηγούνται αρχικά στη διαθεσιμότητα και στη συνέχεα στην ανεργία και το μέλλον τους να διαγράφεται άδηλο, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης εξαιτίας της ανικανότητας ή της ανεπάρκειας των πολιτικών τους προϊσταμένων, δηλαδή των δημάρχων, να βάλουν τάξη στη χαοτική οικονομική κατάσταση των Καλλικρατικών δήμων που ανέλαβαν να διοικήσουν στις αρχές του 2011.

Η μαύρη λίστα των δήμων, πανελλαδικά, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από αθηναϊκά έντυπα ΜΜΕ με πηγές πληροφόρησης που δύσκολα αμφισβητούνται, περιλαμβάνει και τρεις δήμους της Μαγνησίας όπου το προσωπικό μπορεί να είναι ελλειμματικό αλλά οι μη ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί αναμένεται να οδηγήσουν σε περιπέτειες σχεδόν 30 εργαζόμενους, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι δήμοι ή δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί δεν έχουν καταφέρει να ισοσκελίσουν τα έσοδα και τις δαπάνες τους πρέπει να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας των ελλειμματικών φορέων. Πλέον τα οικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ περνούν από κόσκινο καθώς το τερατώδες δημοσιονομικό έλλειμμα που κλήθηκαν να καλύψουν με αιματηρές θυσίες οι πολίτες, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην απερίγραπτη οικονομική κατάσταση των δήμων. Τα ελλείμματα, οι μαύρες τρύπες στα ταμεία τους, τα εικονικά τιμολόγια και οι νεφελώδεις σχέσεις δημάρχων και εργολάβων είχαν δημιουργήσει ένα απίστευτα μπερδεμένο κουβάρι που κλήθηκαν να ξεμπερδέψουν οι νέες δημοτικές αρχές. Κάποιες τα κατάφεραν, κάποιες άλλες όμως όχι, στο βαθμό τουλάχιστον που επιθυμούσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οι δήμοι Σκιάθου, Ζαγοράς- Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, που σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα πρέπει να διώξουν υπαλλήλους επειδή δεν κατόρθωσαν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Να μην έχουν, με απλά λόγια, περισσότερα έξοδα από έσοδα. Στους δύο πρώτους δήμους οι δήμαρχοι διαψεύδουν ότι υφίσταται

κάποιο ζήτημα και κάνουν λόγο για απόλυτα ισορροπημένα οικονομικά στοιχεία, ενώ στο δήμο Νοτίου Πηλίου ο δήμαρχος παραδέχεται ότι η υπάρχει μια μικρή απόκλιση στα έξοδα καθώς το οικονομικό άνοιγμα που παρέλαβε από τους προκατόχους του ήταν, όπως επισημαίνει, δυσθεώρητο. Παράλληλα, τονίζει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στο δήμο του είναι τόσο περιορισμένος ώστε αν γίνουν περαιτέρω περικοπές σε προσωπικό τότε θα προκύψουν ανυπέρβλητα λειτουργικά εμπόδια για τις δημοτικές υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο επιχείρημα μάλλον δεν πρόκειται να συγκινήσει τα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων που αποφασίζουν για την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μας δεσμεύσεων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της απίστευτης εμμονής τους. Όσοι δήμαρχοι δεν έχουν καταλάβει ότι μόνο εφόσον εξυγιάνουν οικονομικά τους δήμους θα μπορέσουν να κρατήσουν μακριά τα αρπακτικά των υπουργείων που διψάνε για αίμα, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης που αναλάμβαναν, όταν αποφάσιζαν να διεκδικήσουν την εκλογή τους στους Καλλικρατικούς δήμους. Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα για να πληρώσουν με τη δουλειά τους, την διοικητική ολιγωρία ή την ανεπάρκεια των πολιτικών τους προϊσταμένων, οι οποίοι κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και κινδυνεύουν να καούν και οι ίδιοι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου