Γιώργος Λαμπράκης:Νέος κύκλος αντιπαράθεσης στις λαϊκές

γιώργος-λαμπράκηςνέος-κύκλος-αντιπα-486973

Αντιμέτωποι με έναν Γόρδιο δεσμό, για τη δημιουργία του οποίου φέρουν σχεδόν ίσο μερίδιο ευθύνης τόσο οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, όσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, βρίσκονται και πάλι οι εκπρόσωποι της σημερινής δημοτικής αρχής.

Η χωροθέτηση των λαϊκών αγορών αποτελούσε ανέκαθεν σημείο τριβής μεταξύ δήμου και μικροπωλητών, ωστόσο αυτό που συμβαίνει στην πόλη τους τελευταίους μήνες δεν έχει προηγούμενο. Από τη μια η ξεκάθαρη πρόθεση της δημοτικής αρχής να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα και από την άλλη οι παράγωγοι αγροτικών προϊόντων και οι μικροπωλητές ειδών ένδυσης και υπόδησης, που θεωρούν αίτια πολέμου την όποια αλλαγή. Η ηρεμία που διαδέχθηκε την πολεμική ατμόσφαιρα του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι μικροπωλητές είχαν ξεσηκωθεί για μέρες αντιδρώντας στην απόφαση του δήμου για τη νέα χωροθέτηση των λαϊκών, έδωσε τα τελευταία 24ωρα τη θέση της και πάλι στην οξεία αντιπαράθεση, με αφορμή την απόφαση να καθοριστεί σαν σημείο διεξαγωγής της λαϊκής της Δευτέρας, το παρκινγκ ανάμεσα στο Πολιτιστικό κέντρο της Νέας Ιωνίας και το ανοικτό δημοτικό θέατρο. Η χθεσινή πρώτη ημέρα λειτουργίας της λαϊκής στο νέο σημείο, προκάλεσε πολλά παράπονα τόσο από τους μικροπωλητές που υποστήριζαν ότι είναι ξεκομμένοι από την υπόλοιπη πόλη, όσο και από τους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν ότι αδυνατούν να μεταβούν με τα πόδια στο χώρο όπου λειτουργεί πλέον η λαϊκή της Δευτέρας. Το χειρότερο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, είναι πως ο νέος χώρος δεν είναι λειτουργικός, με αφορμή περιπτώσεις συναδέλφων τους οι οποίοι έχασαν χθες το μεροκάματο καθώς δεν κατάφεραν αν στήσουν τους πάγκους τους εκεί όπου έχει γίνει η σχετική αρίθμηση. Με λίγα λόγια, η αναταραχή επέστρεψε στον πολύπαθο χώρο των λαϊκών αγορών και από την επόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Στις τάξεις τους έχει καλλιεργηθεί η πεποίθηση ότι μεθοδεύεται η απαξίωση του θεσμού και σταδιακά η εξόντωση του κλάδου. Για αυτό, όπως λένε, τους μεταφέρουν συνεχώς από δρόμο σε δρόμο και από γειτονιά σε γειτονιά.

Η αλήθεια είναι πως οι περιοχές όπου λειτουργούν οι λαϊκές αγορές στο πολεοδομικό συγκρότημα την τελευταία 10ετία, είναι οι ίδιες και οι ίδιες, με αποτέλεσμα οι περίοικοι να έχουν αγανακτήσει από τα πρακτικά προβλήματα που προκαλεί έστω και μια φορά την εβδομάδα η λειτουργία μιας λαϊκής έξω από τα σπίτια τους. Η καθαριότητα, η κυκλοφορία των οχημάτων και το θέμα του παράνομου εμπορίου, που εξακολουθεί να ανθεί στις λαϊκές, είναι ζητήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί και θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν ποτέ θα αντιμετωπιστούν. Την ίδια στιγμή υπάρχει ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος που ζει από αυτή τη δουλειά καθώς και μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του θεσμού καθώς μπορεί να εξασφαλίζει την αγορά φρέσκων και προπαντός φθηνών προϊόντων πρώτης ανάγκης. Για να εξακολουθήσουν όμως να υφίστανται οι λαϊκές χωρίς να μετατρέπεται ο Βόλος σε πεδίο αντιπαράθεσης, απαιτείται διάθεση συνεργασίας και κυρίως ουσιαστικές προτάσεις για την οριοθέτηση κανόνων έτσι ώστε οι λαϊκές αγορές να μην δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της πόλης και κυρίως να μην πλήττονται ευθέως τα συμφέροντα παραγωγών, μικροπωλητών και καταναλωτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου