Γιώργος Λαμπράκης:Αμετανόητα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπινων ψυχών

γιώργος-λαμπράκηςαμετανόητα-κυκλώμ-489016

Θεατές σε ένα έργο με σχεδόν ίδιους πρωταγωνιστές και το χειρότερο από όλα, με την ίδια ακριβώς κατάληξη, έγιναν οι αστυνομικοί της τοπικής αστυνομικής Διεύθυνσης, που εξάρθρωσαν ένα ακόμη κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών. Ένα θέμα που απασχόλησε πολλές φορές στο παρελθόν την τοπική κοινή γνώμη, επαναλήφθηκε το προηγούμενο διήμερο με τους δυο εκ των πρωταγωνιστών -ένα ζευγάρι Βούλγαρων Ρομά- να έχουν συλληφθεί ξανά το 2006, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εμπλοκή σε κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών. Και τότε είχαν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι.

Και τότε τους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, που, ωστόσο, δεν τους εμπόδισαν να στήσουν νέα υπόθεση εμπορίας βρεφών. Η αντιμετώπιση τους από τη δικαιοσύνη είναι ανάλογη και αυτή τη φορά, καθώς αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς εγγυοδοσία, αλλά μόνο με περιοριστικούς όρους όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα. Ακόμη κι ο δικηγόρος που είχε στην κατοχή του τέσσερις φακέλους υποθέσεων υιοθεσιών, οι οποίες έγιναν μέσα στο 2013. Τα ερωτήματα είναι πολλά και το ισχύον νομικό πλαίσιο τόσο δαιδαλώδες, ώστε μπορεί να περάσουν ακόμη και δέκα χρόνια για να τελεσφορήσει μια υπόθεση νόμιμης υιοθεσίας. Τα ζευγάρια που έχουν επιλέξει αυτόν τον ανηφορικό δρόμο, δηλαδή της υιοθεσίας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι νόμοι, γνωρίζουν ότι τους περιμένει ένας πραγματικός Γολγοθάς, καθώς πρέπει να διαβούν μέσα από τις αλλεπάλληλες αξιολογήσεις των κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, κανείς δεν τους εγγυάται ότι θα αποκτήσουν το παιδί που λαχταρούν, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι απαντήσεις είναι αρνητικές. Για αυτό υπάρχει εξήγηση, η οποία σχετίζεται με την τακτική που ακολουθούν αρκετά ιδρύματα της χώρας, όπου φιλοξενούνται αθώες παιδικές ψυχές. Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα εν λόγω ιδρύματα γνωμοδοτούν αρνητικά, καθώς θέλουν να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό παιδιών, εξασφαλίζοντας έτσι την ετήσια κρατική χρηματοδότηση, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ζευγαριών που απορρίπτονται, καθώς δεν πληρούν τις ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις για την υιοθεσία ενός παιδιού.

Ότι και αν ισχύει, το μόνο σίγουρο είναι πως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο υιοθεσιών στη χώρα μας είναι τόσο περίπλοκο και χρονοβόρο, ώστε αποθαρρύνονται τα άτεκνα ζευγάρια που λαχταρούν ένα παιδί. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν τα σκοτεινά μονοπάτια των παράνομων υιοθεσιών, που μπορεί να τους κοστίσουν από αρκετές χιλιάδες ευρώ μέχρι και την προσωπική τους ελευθερία. Ωστόσο, αν κυλήσουν όλα δίχως απρόοπτα, τότε πολύ σύντομα θα κρατούν στην αγκαλιά τους ένα μωρό. Από την άλλη, τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται γυναίκες, κυρίως στη γειτονική Βουλγαρία, είναι κάτι παραπάνω από γνωστό, ότι όχι μόνο δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, αλλά και σε περίπτωση που συλληφθούν, οι ποινές οι οποίες τους επιβάλλονται είναι χάδι, σε σύγκριση με το αδίκημα που έχουν διαπράξει.

Η πρόσφατη περίπτωση είναι χαρακτηριστική και επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Μόνο αν απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο των υιοθεσιών στη χώρα μας και αυστηροποιηθεί το ποινικό μέρος των υποθέσεων αγοραπωλησίας βρεφών, θα εκλείψουν φαινόμενα με πρωταγωνιστές αδίστακτους εμπόρους ανθρωπίνων ψυχών από τη μια, και απελπισμένα άτεκνα ζευγάρια από την άλλη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου