Γιώργος Λαμπράκης:Η θηλιά των ασφαλιστικών εισφορών

γιώργος-λαμπράκηςη-θηλιά-των-ασφαλισ-491059

Ολο και περισσότερο σφίγγει η θηλιά των ασφαλιστικών εισφορών γύρω από το λαιμό των ελεύθερων επαγγελματιών και στη Μαγνησία, όπου ο συνολικός αριθμός των ανασφάλιστων βιοτεχνών, εμπόρων και λοιπών μελών του κλάδου αγγίζει τα 10.000 άτομα, δίχως να υπολογίζονται τα μέλη των οικογενειών τους που επίσης δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένα ποσοστό κοντά στο 60% των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Κανένας από τους οφειλέτες δεν έχει σταματήσει την καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών επειδή έτσι αποφάσισε, αλλά γιατί δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει και στη συγκεκριμένη οικονομική υποχρέωση. Εκτιμάται ότι στο νομό, το σύνολο των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, τον ασφαλιστικό φορέα των ελεύθερων επαγγελματιών, ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα το αντίστοιχο ποσό αγγίζει το εφιαλτικό νούμερο των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτό να συνεχίζει να στέκεται στα πόδια του το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο, από το οποίο ελπίζουν να συνταξιοδοτηθούν κάποτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το ζήτημα έχει λάβει πλέον εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις και αν δεν υπάρξουν σύντομα γενναίες αποφάσεις για την εκτόνωσή του, τότε θα προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Οι επαγγελματίες έχουν καταθέσει εδώ και καιρό σειρά προτάσεων προς τους επικεφαλείς του ασφαλιστικού φορέα, καθώς και προς τους πολικούς τους προϊσταμένους, χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή ανταπόκριση. Η τακτική στην οποία εμμένουν, έχει οδηγήσει τον ΟΑΕΕ στα πρόθυρα της διάλυσης και τα μέλη του στο χείλος της απόγνωσης. Διότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο σε ότι αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, αλλά έχουν αρχίσει να έρχονται αντιμέτωποι και με τη δικαιοσύνη, καθώς ο ασφαλιστικός τους φορέας κινεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ποινική τους δίωξη, εφόσον δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους. Έτσι φτάνουν στο σημείο να απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και με προσωποκράτηση, αν το ύψος των οφειλών είναι υπερβολικό. Αυτή την περίοδο κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων αναζητά τρόπους για να αποφύγει το λουκέτο, η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από επαγγελματίες με άδεια ταμεία και τεράστιες ανεξόφλητες υποχρεώσεις πρώτης ανάγκης, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού, τα ενοίκια και προφανώς και κάποια δάνεια, δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο ώστε να είναι συνεπείς και ως προς την πληρωμή του ΟΑΕΕ. Για αυτό και έχουν προτείνει, αφενός την αποποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και αφετέρου, τη διευκόλυνση στην εξόφληση των υποχρεώσεων τους ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Προς το παρόν οι προτάσεις τους έχουν πέσει στο κενό και την ίδια στιγμή ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές του εισφορές συνεχίζει να αυξάνεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Σε πόλεις όπως ο Βόλος, όπου λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο κοινωνικό ιατρείο, οι άμεσες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καλύπτονται. Αυτή όμως δεν είναι λύση, από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος αριθμός αγγίζει τα όρια της κοινωνικής κρίσης, ενώ οι αρμόδιοι εξακολουθούν να κρατούν την ίδια ακατανόητη στάση. Σαν να επιδιώκουν την οριστική διάλυση του ΟΑΕΕ και τη διοχέτευση των μελών του σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου