Γιώργος Λαμπράκης:Απαράδεκτες πρακτικές κερδοφόρων ομίλων

γιώργος-λαμπράκηςαπαράδεκτες-πρακτ-492830

Το πρώτο βήμα ενός δύσκολου και πάνω από όλα ψυχοφθόρου αγώνα, ενάντια στην απώλεια θέσεων εργασίας συναδέλφων τους, αποτέλεσε η χθεσινή στάση εργασίας του σωματείου εργαζομένων της CocaCola, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για την εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 50 άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 30% του συνόλου του προσωπικού στο τοπικό εργοστάσιο, το οποίο καλύπτει το 84% της παραγωγής σε ότι αφορά στις γυάλινες συσκευασίες του αναψυκτικού σε όλη την ελληνική αγορά. Ο στόχος της εταιρείας είναι ξεκάθαρος. Να μειωθεί περαιτέρω το λειτουργικό κόστος και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κερδοφορία της. Ο σχεδιασμός της φέρνει τους εργαζόμενους προ τετελεσμένων γεγονότων, καθώς φαίνεται πως έχει προαποφασιστεί το κλείσιμο τριών παραγωγικών μονάδων στο τοπικό εργοστάσιο. Η παραγωγική τους δραστηριότητα θα ανατεθεί σε άλλες μονάδες του ομίλου ή σε εξωτερικούς συνεργάτες. Ωστόσο δεκάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι οικογενειάρχες με τεράστιες υποχρεώσεις και το πιο σημαντικό, πολύ μακριά από τη συνταξιοδότησή τους. Η εταιρεία έχει εξαγγείλει ότι τα ποσά της αποζημίωσης για την οικειοθελή αποχώρηση θα κυμανθούν από 20 έως 100.000 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, την ηλικία και την οικογενειακή του κατάσταση. Και όλα αυτά σε έναν επιχειρηματικό όμιλο με τεράστιο κύκλο εργασιών και κερδοφορία που παρά την κρίση –σύμφωνα με το σωματείο-ξεπέρασε τα 280 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εννιάμηνο του 2013, δηλαδή κάθε ημέρα του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος η εταιρεία αποκόμιζε κέρδη ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, περίπου! Ωστόσο ο σχεδιασμός της είναι αντιστρόφως ανάλογος με τα παραπάνω νούμερα, από όπου προκύπτει ότι η λειτουργία της κινείται σε υγιή πλαίσια και πως παρά την κρίση και τη δραματική μείωση της κατανάλωσης σε όλα τα επίπεδα, το μεγάλο μερίδιο της στη ελληνική αγορά παραμένει αδιαμφισβήτητο.

Δυστυχώς για την εταιρεία και ευτυχώς για τους εργαζόμενους, το τοπικό σωματείο που είναι από τα πιο δυναμικά της περιοχής, έχει εντελώς διαφορετική άποψη, καθώς σχεδιάζεται η απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας και η σταδιακή συρρίκνωση του εργοστασίου της Α’ ΒΙ.ΠΕ. Τα δείγματα γραφής που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν πραγματοποιούσαν απεργίες και δεν τολμούσε να περάσει την πύλη του εργοστασίου ούτε ο γενικός διευθυντής, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες, σε ότι αφορά στο επερχόμενο κύμα δυναμικών κινητοποιήσεων. Τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση προϊδεάζουν για αυτό που θα ακολουθήσει, καθώς είναι αποφασισμένοι για μορφές αγώνα, που όχι μόνο θα παραλύσουν την παραγωγική λειτουργία της μονάδας στην Α’ ΒΙ.ΠΕ., αλλά θα δημιουργήσουν εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα σε ολόκληρο τον όμιλο, με δεδομένες της δυνατότητες του τοπικού εργοστασίου. Η διοίκηση της εταιρείας ή δεν έχει εκτιμήσει σωστά την κατάσταση και θεωρεί ότι ο σχεδιασμός της θα περάσει αναίμακτα ή πιστεύει ότι οι αντοχές των εργαζομένων, σε περίπτωση που αποφασισθούν κινητοποιήσεις διαρκείας, δεν θα είναι μεγάλες. Ό,τι και αν ισχύει, το μόνο σίγουρο είναι πως το σωματείο του Βόλου επιφυλάσσει στην εταιρεία μια έκπληξη τόσο δυσάρεστη, ώστε η μόνη της επιλογή μετά από λίγο καιρό θα είναι η άτακτη αναδίπλωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου