Γιώργος Λαμπράκης:Λευκές εβδομάδες και λειψές διδακτικές χρονιές

γιώργος-λαμπράκηςλευκές-εβδομάδες-κ-497259

Με πολλές επιφυλάξεις και ακόμη περισσότερη αρνητική διάθεση αντέδρασαν οι λειτουργοί της εκπαίδευσης στη Μαγνησία και οι εκπρόσωποι της τοπικής ένωσης Γονέων, στην πρόταση των ξενοδόχων να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η «λευκή εβδομάδα» διακοπών, προκειμένου να τονωθεί το εσωτερικό ρεύμα του τουρισμού.

Ο συγκεκριμένος θεσμός εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου όμως τα σχολεία ανοίγουν στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οι χριστουγεννιάτικες διακοπές ολοκληρώνονται στις 3 ή 4 Ιανουαρίου και η σχολική χρονιά τελειώνει μεταξύ της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου και της πρώτης του Ιουλίου. Ό,τι δηλαδή δεν συμβαίνει στη χώρα μας, όπου η σχολική χρονιά ξεκινά, εφόσον δεν υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, οι χριστουγεννιάτικες διακοπές διαρκούν σχεδόν 20 ημέρες (όπως έγινες φέτος), και οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις μετά και τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη(!), ενώ παρά το γεγονός ότι χάνονται μαθήματα λόγω καταλήψεων, απεργιών, εκδρομών και γενικών συνελεύσεων, η σχολική χρονιά τελειώνει στα τέλη Μαΐου.

Κανείς δε διαφωνεί ότι ο εσωτερικός τουρισμός πρέπει να τονωθεί και πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο χρειάζονται ενίσχυση, αλλά για να εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός, απαιτείται οργάνωση και σωστή προεργασία, τομείς στους οποίους ουδέποτε διακρίθηκε η χώρα μας.

Ερχεται λοιπόν μια πρόταση, στο μέσον της σχολικής χρονιάς, για να κλείσουν τα σχολεία την εβδομάδα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να δοθεί έτσι η ευκαιρία σε μαθητές και γονείς να απολαύουν λίγες ημέρες χειμερινών διακοπών, σε τιμές μειωμένες έως και 50%, στα διάφορα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Την ίδια στιγμή, έχει ληφθεί απόφαση να γίνουν μαθήματα έως και τη Μεγάλη Τετάρτη, προκείμενου να καλυφθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία, όπου έγιναν οι καθιερωμένες πλέον καταλήψεις μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι σε άλλα σχολεία όπου χάθηκαν πολλές διδακτικές ώρες, το σχολικό έτος θα παραταθεί έτσι ώστε να καλυφθεί το χαμένος έδαφος. Παράλληλα, διανύουμε μια χρονιά όπου θα γίνουν τουλάχιστον δύο εκλογικές αναμετρήσεις στα τέλη Μαΐου και αναμένεται να κλείσουν τα σχολεία τέσσερις ολόκληρες ημέρες για τη διενέργεια των Ευρωεκλογών και των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρχουν, φέτος τουλάχιστον, τα χρονικά περιθώρια έτσι ώστε να εφαρμοστεί η πρόταση των ξενοδόχων. Η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, ωστόσο μεγαλύτερη αξία έχει η πιστή εφαρμογή του ετήσιου διδακτικού προγράμματος στα δημόσια σχολεία. Επιπρόσθετα, οι γονείς που κάθε άλλο παρά με καλό μάτι είδαν τη σχετική πρόταση, αναρωτιούνται πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος μιας εβδομάδας χειμερινών διακοπών, όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες έχουν σχεδόν εξαντληθεί και οι περισσότεροι τα βγάζουν περά οριακά. Εκτός και αν υιοθετήσουν οι ξενοδόχοι την πρόταση της τοπικής ένωσης γονέων, να εφαρμοστεί δηλαδή το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού στην περίφημη «λευκή εβδομάδα». Έτσι και οι ίδιοι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι ξενοδόχοι θα δουν τις πληρότητες των μονάδων τους να αυξάνουν θεαματικά. Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τήρηση του διδακτικού προγράμματος, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο αν γίνει, από φέτος τουλάχιστον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου