Γιώργος Λαμπράκης:Ωρα δύσκολων αποφάσεων για το γηροκομείο

γιώργος-λαμπράκηςωρα-δύσκολων-αποφά-501151

Η εισαγγελική παρέμβαση στο αδιέξοδο του Γηροκομείου Βόλου ήταν μονόδρομος και αν είχε εκδηλωθεί πιο νωρίς, ίσως να μην είχαν φτάσει τα πράγματα στο σημερινό οριακό σημείο.

Η πταισματοδίκης, που ανέλαβε τη διενέργεια της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, καλείται να διερευνήσει αφενός, γιατί οι 50 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και αφετέρου, γιατί καθυστέρει η ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης που ορίστηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας, το δήμο Βόλου και τη Μητρόπολη Δημητριάδος. Η προηγούμενη διοίκηση εγκατέλειψε το μισοβυθισμένο πλοίο αμέσως μόλις έληξε η θητεία της και αν ακολουθούνταν οι προβλεπόμενες, από το καταστατικό του ιδρύματος, διαδικασίες ανάδειξης νέας διοίκησης θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την Άνοιξη, ώστε να αποκτήσει το Γηροκομείο διοικητικό σχήμα. Πριν τις γιορτές ορίστηκαν οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων στο τιμόνι του ιστορικού ιδρύματος, χωρίς όμως να προκύψουν ουσιαστικές εξελίξεις στα ζητήματα που καίνε πρωτίστως το προσωπικό και δευτερευόντως τους 90 περίπου υπερήλικες φιλοξενούμενους.

Το οικονομικό αδιέξοδο στο Γηροκομείο προέκυψε από την καθυστέρηση πληρωμής των χρημάτων που οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και από την ανεκδιήγητη αδράνεια την οποία επέδειξαν οι διοικούντες. Με το να γνωστοποιήσουν το αδιέξοδο και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινή γνώμη δεν πέτυχαν τίποτα απολύτως, καθώς οι εργαζόμενοι συνέχισαν να είναι απλήρωτοι, ενδεχομένως και ανασφάλιστοι εδώ και μήνες, και την ίδια στιγμή η τύχη ενός ιδρύματος με κορυφαία κοινωνική αποστολή βρίσκεται στον αέρα. Από την πλευρά τους οι τοπικοί φορείς, από το δήμο και την περιφέρεια μέχρι τον τελευταίο σύλλογο, αντιμετώπισαν το πρόβλημα με παροιμιώδη αμηχανία ή ακόμη και αδιαφορία. Αποστασιοποιημένοι από ένα φλέγον ζήτημα που αφορά ευθέως στον πυρήνα του κοινωνικού μας πολιτισμού, αρκέστηκαν σε κάποιες ανακοινώσεις κενές περιεχόμενου και αποτελέσματος, καθώς και σε κάποιες παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες ελάχιστα συνεισέφεραν. Με τα σημερινά δεδομένα η πορεία του Γηροκομείου είναι προδιαγεγραμμένη και η τύχη τόσο των εργαζομένων όσο και των ηλικιωμένων άδηλη. Η εισαγγελική παρέμβαση που εκδηλώνεται έστω και καθυστερημένα και αφού προηγήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από μερίδα των απλήρωτων εργαζομένων, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο να κινηθούν πιο γρήγορα οι προβλεπόμενες διαδικασίες συγκρότησης και λειτουργίας του νέου διοικητικού σχήματος. Άνθρωποι με όραμα και σχέδιο δράσης, χρειάζονται για να βγει το ίδρυμα στην επιφάνεια. Πρόσωπα με διάθεση προσφοράς, χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς και οπισθοδρομικές νοοτροπίες, που θα κρατήσουν εν λειτουργία το Γηροκομείο, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και προφυλάσσοντας από απερίγραπτες καταστάσεις τους υπερήλικες. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η νέα διοίκηση θα φέρει προ των ευθυνών τους τούς τοπικούς φορείς, αλλά και τους εκπροσώπους της περιοχής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό θα γίνει σύντομα και από τη στάση τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη του ιδρύματος. Τα περιθώρια έχουν στενέψει εξαιρετικά πλέον και όσο περνά ο καιρός, τόσο γίνεται πιο δύσκολο να ανακάμψει, εξαιτίας των μεγάλων χρεών προς το προσωπικό και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει και η παρέμβαση της Βολιώτισσας υφυπουργού Υγείας, ίσως και να μην επαρκούν για τη σωτηρία του Γηροκομείου, αν χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου