Γιώργος Λαμπράκης:Αδέσποτες πολιτικές για αδέσποτες ψυχές

γιώργος-λαμπράκηςαδέσποτες-πολιτικ-506766

Αμεσα πρέπει να ξεκαθαρίσουν η δημοτική αρχή Βόλου και η αρμόδια αντιδημαρχία, το θέμα με τη λειτουργία του δημοτικού κυνοκομείου στις Γλαφυρές, καθώς και αυτό των καταγγελιών των πρώην εργαζομένων στο πρόγραμμα περισυλλογής αδέσποτων ζώων.

Οι τελευταίοι, ενώ είναι απλήρωτοι για το 2011 και το 2012, είδαν εμβρόντητοι το δήμο, όχι μόνο να μην ανανεώνει τις συμβάσεις τους, αλλά να προχωρά στην απευθείας ανάθεση, τόσο του συγκεκριμένου έργου όσο και της ευθύνης λειτουργίας του κυνοκομείου, σε ομάδα πέντε ατόμων, τα οποία συνέστησαν κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Το κόστος αυτής της επιλογής είναι τριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, ωστόσο παρέχεται πλέον στο δήμο η δυνατότητα να λειτουργεί τη συγκεκριμένη υποδομή κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, επί επτά ήμερες την εβδομάδα. Οι συνθήκες λειτουργίας του κυνοκομείου δεν είναι ιδανικές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα 10άδες αδέσποτα που φιλοξενούνται εκεί, όσο και για τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Η σημερινή κατάσταση προσβάλει την τοπική κοινωνία, η οποία δεν έχει επιδείξει και τα πλέον γρήγορα αντανακλαστικά στο ευαίσθητο θέμα των αδέσποτων.

Η νέα σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του δήμου και της συνεταιριστικής επιχείρησης παρέχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ποσοστό έως και 70%. Αυτό όμως δεν διασφαλίζει τους πρώην εργαζόμενους που διαθέτουν τις κατάλληλες ικανότητες και την απαιτούμενη εμπειρία. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι και έχουν μπλέξει τώρα με τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μιας υπηρεσίας – εφιάλτη για τους πολίτες. Οι ευθύνες του δήμου στην καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων είναι δεδομένη, ωστόσο οι επιλογές τους, αν δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους, αποτελούν μονόδρομο. Για αυτό επισημαίνουμε ότι πρέπει η δημοτική αρχή και η αρμόδια αντιδημαρχία να απαντήσουν άμεσα και ξεκάθαρα, τόσο στο θέμα της μη έγκαιρης πληρωμής, όσο και σε αυτό της μη ανανέωσης της σύμβασης τους. Η πλευρά του δήμου υποστηρίζει ότι προτάθηκε στους δύο πρώην εργαζόμενους να συστήσουν, μαζί με άλλα άτομα, τη δική τους κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση και αρνήθηκαν. Ότι και αν ισχύει, αυτό που προέχει, είναι να αποκατασταθεί τάχιστα η εύρυθμη λειτουργία μιας υποδομής – πρότυπο, που ελάχιστες πόλεις της χώρας διαθέτουν. Η σημερινή κατάσταση, με τις ακαθαρσίες από τα κλουβιά των σκυλιών να καταλήγουν στο έδαφος και με μια αγέλη αδέσποτων να περιφέρεται εντός των χώρων του κυνοκομείου, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι απαιτούμενες παρεμβάσεις είναι μικρής κλίμακας και εξαιρετικά περιορισμένου κόστους. Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμός και καλή διάθεση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Στην προκειμένη περίπτωση, η τεχνική υπηρεσία του δήμου έπρεπε να έχει αποκαταστήσει τις φθορές στο σύστημα καθαρισμού των κλουβιών εδώ και έξι μήνες. Ελπίζουμε ο θόρυβος και οι καταγγελίες των τελευταίων 24ώρων να την κινητοποιήσουν.

Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ότι σε μια πόλη όπως ο Βόλος, όπου οι αγέλες των αδέσποτων σκυλιών δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα, ιδίως στο κέντρο, δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροσυμφέροντα, προσωπικές διενέξεις και πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος. Στη γωνία περιμένουν τα ανθρωπόμορφα τέρατα με τις φόλες ανά χείρας, προκειμένου να «παρέμβουν» με το δικό τους βάρβαρο τρόπο.

Η σημερινή κατάσταση προσβάλει την τοπική κοινωνία, η οποία δεν έχει επιδείξει και τα πλέον γρήγορα αντανακλαστικά στο ευαίσθητο θέμα των αδέσποτων

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου