Γιώργος Λαμπράκης: Καλά κρυμμένο το νέο φορολογικό έκτρωμα

γιώργος-λαμπράκης-καλά-κρυμμένο-το-νέ-508738

Συναγερμός και μάλιστα άμεσα πρέπει να σημάνει στο Επιμελητήριο και τα επιμέρους συλλογικά όργανα των επαγγελματιών της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τις φορολογικές παγίδες που τους επιφυλάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Εξοντωτικά πρόστιμα και δαιδαλώδεις διατάξεις που αλληλοαναιρούνται με ταχύτητα φωτός, συνθέτουν ένα εξαιρετικά εχθρικό σκηνικό, το οποίο οι εκπρόσωποι του τοπικού συλλόγου λογιστών χαρακτηρίζουν «φορολογικό Φρανκενστάιν». Και αυτό γιατί οι εμπνευστές αυτού του εκτρώματος δεν αποκαλύπτουν τα κρυφά σημεία του στο ευρύ κοινό, φοβούμενοι τη λαϊκή κατακραυγή. Μόνο όσοι γνωρίζουν άριστα τα οικονομικά ή συνεργάζονται με λογιστές οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις καταιγιστικές εξελίξεις θα γλιτώσουν από περιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε λουκέτο μια μικρομεσαία επιχείρηση. Διότι πώς μπορεί να αποφύγει τον αφανισμό ένας επαγγελματίας που δεν γνωρίζει ότι πρέπει κάθε μήνα να δηλώνει την παρακράτηση φόρου ύψους 4 ευρώ από τους εργαζόμενους τους, ή, εν πάση περιπτώσει, το έχει αμελήσει; Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα διαπιστώσει στο τέλος του χρόνου, ότι το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει μπορεί να φτάσει και τα 39.000 ευρώ! Δηλαδή για φορολογική παράβαση 4 ευρώ, μια μικρή επιχείρηση οδηγείται στον οριστικό αφανισμό. Και όλα αυτά τη στιγμή που η φορολογική νομοθεσία παραμένει δαιδαλώδης. Χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι λογιστές, ότι την προηγούμενη χρονιά ο όγκος των νόμων και των διατάξεων που εκδόθηκαν, ξεπέρασε τις 8.000 σελίδες! Δυστυχώς για τον πολύπαθο επαγγελματία, αυτό όχι μόνο δεν αλλάζει τη νέα χρονιά, αλλά η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία γίνεται πιο αυστηρή, σχεδόν εξοντωτική. Και όλα αυτά για να καλύψουν στο υπουργείο οικονομικών, τη δεδομένη αδυναμία ή ακόμη και την ανικανότητά τους να ελέγξουν σωστά, δίκαια και αποτελεσματικά τους φορολογούμενους. Νομοθετούν με τόση αυστηρότητα για να δικαιολογήσουν την παταγώδη αποτυχία των συστημάτων φορολογικού ελέγχου, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια. Οι νόμοι θεσπίζονται και εφαρμόζονται για να συμμορφώνεται ο πολίτης σε κάποιους κανόνες, όχι για να τιμωρείται με εκδικητικό τρόπο και στο τέλος να εξοντώνεται. Διότι καμία επιχείρηση που έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε πρόστιμα, όπως τα παραπάνω. Και ας μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για τις επιχειρήσεις που τόσο καιρό ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, που έχουν δει τους τζίρους του να εκμηδενίζονται και τις στρόφιγγες χρηματοδότησης των τραπεζών να παραμένουν ερμητικά κλειστές, παρά την ανακεφαλαιοποίηση και τα υπόλοιπα παραμύθια που λανσάρει ο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του ακριβοπληρώνονται για να νομοθετούν με τρόπο εχθρικό προς τους πολίτες. Από τη μια η ανικανότητά τους να ελέγξουν ένα σύστημα το οποίο εκείνοι θεσμοθέτησαν και από την άλλη η αγωνιά τους να δικαιολογήσουν τις παχυλές αντιμισθίες τους, έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των φορολογουμένων σε τεράστιο διέξοδο.

Στην παρούσα φάση απαιτείται η άμεση κινητοποίηση των συλλογικών οργάνων που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες, γιατί μόνο εφόσον υπάρξει μαζική και δυναμική αντίδραση υπάρχουν ελπίδες να αποσυρθούν κάποιες από τις διατάξεις αυτού του φορολογικού εκτρώματος!

Χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι λογιστές, ότι την προηγούμενη χρονιά ο όγκος των νόμων και των διατάξεων που εκδόθηκαν, ξεπέρασε τις 8.000 σελίδες!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου