Γιώργος Λαμπράκης:Ρισκάρουν και ελπίζουν στην αδράνεια των υπηρεσιών

γιώργος-λαμπράκηςρισκάρουν-και-ελπί-519730

Με την ελπίδα ότι οι υπηρεσίες έλεγχου της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας θα κάνουν τα στραβά μάτια και δεν θα βγουν στην αγορά για να βεβαιώσουν παραβάσεις, ανοίγουν σήμερα, τελευταία Κυριακή του χρόνου, τα καταστήματα τους οι έμποροι της περιοχής. Η σημερινή μέρα θα μπορούσε να είναι μια γιορτή για την ασθμαίνουσα εμπορική αγορά του Βόλου, ωστόσο οι λανθασμένοι χειρισμοί του προηγούμενου διαστήματος και η ατολμία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και της περιφέρειας, οδήγησαν στο σημερινό αλαλούμ. Από τη μια οι έμποροι που αναγνώρισαν το λάθος τους και θέλησαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, και από την άλλη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που ουδείς γνωρίζει αν θα κάνουν τη δουλειά τους ή αν θα κλείσουν το μάτι στους κατ’ ανάγκη παρανομούντες.

Η επίμαχη απόφαση των καταστηματαρχών θα μπορούσε να είναι επιτυχής, αν πρώτον, είχε διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των εμπόρων και δεύτερον, υπήρχε η σχετική κάλυψη από το συλλογικό τους όργανο. Δυστυχώς δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο, καθώς από τη μια δεν αναμένεται να ανοίξουν περισσότερες από 200 επιχειρήσεις και από την άλλη, οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι όποιος λειτουργήσει θα το κάνει με δική του ευθύνη. Κανένα μέλος της διοίκησης του εμπορικού συλλόγου δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπο με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, αν ασκηθούν διώξεις για παράνομη λειτουργία της αγοράς, ενώ και μεμονωμένα οι έμποροι που αποφάσισαν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους απειλούνται με την επιβολή εξοντωτικών οικονομικών προστίμων, καθώς και με αυτόφωρο. Το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που αν εφαρμοστεί μπορεί να οδηγήσει σε άμεσο λουκέτο πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και το πολιτικό κόστος για όσους δώσουν τη σχετική εντολή, αναγκάζει τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας να κρατούν μια περίεργη στάση, καθώς, ενώ γνωρίζουν ότι ορισμένοι επαγγελματίες θα παρανομήσουν, δεν προκύπτει ότι θα γίνουν έλεγχοι και θα επιβληθούν πρόστιμα.

Το τελευταίο που χρειάζεται μια εμπορική αγορά όπως αυτή του Βόλου, σε μια περίοδο κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων φυτοζωεί, είναι η επιβολή προστίμων – μαμούθ που θα φέρουν ακόμη πιο γρήγορα τα πιθανά λουκέτα. Δουλειά και ρευστότητα επιζητούν οι έμποροι, το πιο δυναμικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Ωστόσο, τα λάθη και η πεισματική στάση των εκπροσώπων τους απέναντι στο θέμα της λειτουργίας της αγοράς κάποιες Κυριακές του χρόνου, οδήγησαν το σημερινό αλαλούμ. Χωρίς να γνωρίζει κάνεις επακριβώς πόσες και ποιες εμπορικές επιχειρήσεις θα είναι ανοικτές, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πετύχει το ρίσκο που αναλαμβάνουν τουλάχιστον 200 καταστηματάρχες του Βόλου. Σε μια αγορά που θα ήταν ανοικτή βάσει των όσων προβλέπουν οι σχετικές υπουργικές διατάξεις, όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι. Και οι επιχειρήσεις που θα έβλεπαν να εισρέει χρήμα στα άδεια ταμεία τους, και οι καταναλωτές που θα είχαν μια επιπλέον ημέρα προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους μέσα σε γιορτινή διάθεση, αλλά και η πολιτεία που θα εισέπραττε όσα της αναλογούν από τον ΦΠΑ. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν αν η αγορά λειτουργούσε νόμιμα και οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν είχαν κάνει σημαία τους από το καλοκαίρι το «ποτέ την Κυριακή». Ο νομοθέτης του έδωσε το δικαίωμα της επιλογής. Μόνοι τους έβγαλαν τα μάτια τους!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου