Γιώργος Λαμπράκης:Περιβαλλοντικός εφιάλτης με απρόβλεπτες συνέπειες

γιώργος-λαμπράκηςπεριβαλλοντικός-ε-524511

Αντιμέτωπη με μια απελπιστική κατάσταση που ωστόσο ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκύψει και πάλι στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως ο Βόλος, βρίσκονται για δεύτερο συνεχή χειμώνα τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας.

Σε πολεοδομικά συγκροτήματα που θυμίζουν θαλάμους αεριών, ζουν κάθε βράδυ εκατομμύρια πολίτες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει μακροπρόθεσμα για την υγεία τους, αλλά και βραχυπρόθεσμα για την υγεία ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι καρδιοπαθείς και οι συνάνθρωποί μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Στο Βόλο, το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν εφιαλτικό από πλευράς αέριων ρύπων που κάποιες ώρες πριν τα μεσάνυκτα, ξεπέρασαν πάνω από τέσσερις φορές τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. Οι καιρικές συνθήκες, με την υγρασία και την άπνοια να κυριαρχούν, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη χρήση τζακιών και σομπών, είχαν σαν αποτέλεσμα να καλυφθεί η ατμόσφαιρα από ένα νέφος αιθαλομίχλης με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Η μυρωδιά του καμένου ξύλου ήταν κάτι παραπάνω από διάχυτη σε κάθε γωνιά του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ οι μετρήσεις των σταθμών, τόσο της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας όσο και του Πανεπιστημίου, απλά επιβεβαίωσαν την οδυνηρή πραγματικότητα.

Με σπασμωδικές κίνησες το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί κατόπιν εορτής, ως είθισται, να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που μας απειλεί άμεσα. Μέτρα όπως η χορήγηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες είναι ενταγμένες στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κατά τις ημέρες όπου τα αιωρούμενα σωματίδια κάνουν πάρτι, έπρεπε να έχουν ληφθεί από τα μέσα Νοεμβρίου και όχι να τρέχουν τώρα να εκδώσουν μαζί με το υπουργείο Οικονομικών τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση και στη συνέχεια να τη δημοσιεύσουν στο ΦΕΚ. Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο μέτρο θα έπρεπε να επεκταθεί και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, που ωστόσο δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είτε δεν έχουν ρεύμα στα σπίτια τους, είτε έχουν επιλέξει από τις αρχές Νοεμβρίου άλλες λύσεις για τη θέρμανσή τους, δίχως να περιμένουν από το επίσημο κράτος να δείξει τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά του.

Το χειρότερο είναι όμως η ανεξήγητη εμμονή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στη διατήρηση του μέτρου για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Όσες αποφάσεις και αν ληφθούν για τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος σε μερικές χιλιάδες οικογενειών, οι οποίες έχουν ενταθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, το αποτέλεσμα σε ότι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος θα είναι απειροελάχιστο, από τη στιγμή που οι 8 στους 10 έχουν στραφεί στα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Οι κυβερνητικοί Βουλευτές που στύλωσαν τα πόδια σε νομοσχέδια όπως ο φόρος στα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί, δεν επέδειξαν την ίδια στάση στο θέμα του ενιαίου φόρου στα καύσιμα. Κατά συνέπεια φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την παράταση του περιβαλλοντικού εφιάλτη που ζούμε κάθε βράδυ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου