ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Λαμπράκης: Τείχος ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας

γιώργος-λαμπράκης-τείχος-ανθρωπιάς-κ-526323

Μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης παραδίδουν και τα φετινά Χριστούγεννα οι Βολιώτες και ιδίως οι μαθητές των σχολείων της πόλης, οι οποίοι έχουν αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνολική προσπάθεια του δήμου να εξασφαλίσει προϊόντα πρώτης ανάγκης στους κοινωνικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Οι αρκετοί τόνοι τροφίμων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καθώς και η ανταπόκριση του κόσμου, με τους μαθητές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη χθεσινή πρωτοβουλία για το στήσιμο ενός μεγάλου γαλακτόδεντρου στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, αποδεικνύουν ότι παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της κάθε οικογένειας πάντα υπάρχει ένα ανεξάντλητο περίσσευμα ανθρωπιάς. Εκτός από τις μεγάλες εταιρίες και τους συλλογικούς φορείς που έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην ενίσχυση δομών όπως το παντοπωλείο του δήμου Βόλου, το μεγαλύτερο βάρος για τη συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία θα γεμίσουν ασφυκτικά τα ράφια του, έχουν αναλάβει οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Οι οικογένειες που τα φέρνουν βόλτα μόλις και μετά βίας ή που αδυνατούν εδώ και καιρό να είναι συνεπείς ως προς τις βασικές τους υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά, βρίσκουν τρόπους να προσφέρουν, έστω από το υστέρημα τους, λίγα τρόφιμα τα οποία δεν είναι σε θέση να τα εξασφαλίσουν άλλοι συνάνθρωποί μας. Χτυπημένοι από την οικονομική κρίση ή και από την ίδια τη ζωή, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για επιβίωση στις όποιες κοινωνικές δομές έχει αναπτύξει ο δήμος. Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν χωρίς τη στήριξη των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι εκτός από τις γιορτινές ήμερες των Χριστουγέννων, ενισχύουν τις δημοτικές κοινωνικές δομές και τον υπόλοιπο χρόνο.

Το πιο σημαντικό σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι, ωστόσο, η συμβολή των ίδιων των παιδιών που δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με την κοινωνική τους ευαισθησία και τη σπάνια, για εφήβους, ωριμότητα τόσο στον τρόπο σκέψης όσο και στον τρόπο συμπεριφοράς. Σε κάθε σχολείο οργανώνονται πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση τροφίμων ρούχων ή παιχνιδιών μέσα από συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και λαχειοφόρους. Στη συνέχεια τα παιδιά προσφέρουν όλο χαρά και υπερηφάνεια απόσταγμα της προσπάθειας τους σε άλλα παιδιά, είτε της ηλικίας τους είτε μικρότερα, που αγνοούν τι σημαίνει να υπάρχει κάθε μέρα στο τραπέζι ένα πιάτο φαγητό και ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Είμαστε ακόμη στην αρχή της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί τόνοι τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι για την επίτευξη ενός στόχου με κορυφαία κοινωνική σημασία. Όταν δε οι πρωταγωνιστές αναλόγων πρωτοβουλιών είναι τα παιδιά, τότε η συνολική προσπάθεια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και στέλνει πολλαπλά μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο «αύριο». Διότι ή κρίση και οι συνέπειές της θα παρέλθουν αργά ή γρήγορα. Αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού είναι η κοινωνική συνοχή και αυτό που πρέπει να πετύχουμε με κάθε τρόπο είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς, η όποια θα βάζει πάνω από όλα το διπλανό της, φροντίζοντας να μη σβήσουν το χαμόγελο και η ανθρωπιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου