Γιώργος Λαμπράκης:Οταν οι δήμοι είναι οι μεγαλύτεροι μπαταχτσήδες

γιώργος-λαμπράκηςοταν-οι-δήμοι-είναι-531512

Moto – Ενα καθεστώς που εξοργίζει και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα αποκαλύπτεται τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά στις σχέσεις μεταξύ δημοτικών υπηρεσιών και οργανισμών κοινής ωφέλειας. Από τη μια προκύπτει ότι υφίσταται ένας φορέας που ανέχεται τη μη καταβολή τεράστιων ποσών για τη χρήση των υπηρεσιών του και από την άλλη ένας δήμος ο όποιος λειτουργούσε, άγνωστο για πόσα χρόνια, σαν τον χειρότερο μπαταχτσή.

Η αποκάλυψη για τις οφειλές ύψους άνω των τεσσάρων εκατομμύριων ευρώ του δήμου Βόλου προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις στους καταναλωτές, που κόβουν το λαιμό τους κάθε τρίμηνο για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Διαφορετικά η ΔΕΥΑΜΒ θα τους διακόψει την παροχή του νερού και στη συνέχεια θα πρέπει να καταβάλουν όχι μόνο τα οφειλόμενα, αλλά και μια σειρά από τέλη τα οποία μέχρι πρότινος ήταν σε δυσθεώρητα ύψη. Πρόκειται για την ίδια επιχείρηση που έδειχνε μέχρι και πριν από λίγο καιρό μια ακατανόητη ανοχή προς το δήμο, ο οποίος ουδέποτε είχε πληρώσει τις όφειλες του για τη χρήση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως κάνουν όλοι οι δημότες. Για χρόνια οι λογαριασμοί του νερού που έφταναν στο δημαρχείο κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων. Ολόκληρα κτίρια, πάρκα, σχολεία και εγκαταστάσεις, είτε αθλητικές είτε πολιτιστικές, απολάμβαναν μιας άτυπης ασυλίας σε ότι αφορά στην επιβάρυνσή τους για τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ. Το ποσό που αποκαλύπτεται ότι οφείλει ο δήμος στην επιχείρηση είναι τεράστιο, ενώ δεν υπολογίζονται οφειλές πέραν της πενταετίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι οφειλές για όσο νερό καταναλώθηκε πριν από το 2008 παραγράφονται! Αλήθεια, θα αναζητηθούν ευθύνες για αυτή την αυθαιρεσία εις βάρος μιας ολόκληρης πόλης; Υπάρχει περίπτωση να μάθουν οι πολίτες αν προκύπτει ζήτημα διαφυγόντων κερδών για μια επιχείρηση με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η οποία ακόμη και σήμερα από τη μια δανείζεται για να υλοποιήσει έργα υποδομής και από την άλλη αδυνατεί να μειώσει ουσιαστικά τα τιμολόγια του νερού; Εφόσον εξοφλούταν το παραπάνω ποσό, θα έμπαιναν στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ χρήματα τα οποία αντιστοιχούν στο 30% των ετήσιων τακτικών εσόδων της. Αμέσως θα προέκυπτε ένα θετικό ισοζύγιο που θα επέτρεπε στη διοίκηση της επιχείρησης να μειώσει κι άλλο τους λογαριασμούς και να δώσει έτσι μια πραγματική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης ή τα έχουν ξεπεράσει προ πολλού.

Η απόφαση της επιχείρησης ύδρευσης και του δήμου Βόλου να βάλουν τάξη στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί αναμφίβολα μια θετική ένδειξη των προθέσεών τους, να τερματίσουν ένα καθεστώς ασυδοσίας με μεγάλα θύματα τους ίδιους τους καταναλωτές. Το γεγονός πάντως ότι τόσο ο Δήμος όσο και η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχουν εγγράψει στους προϋπολογισμούς τους για το 2014, τους σχετικούς κωδικούς, αποδεικνύει ότι δεν είναι ακόμη απολύτως έτοιμοι ώστε να ολοκληρώσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Από την άλλη, οι σκέψεις για διακανονισμούς και συμψηφισμούς χρεών δημιουργούν αμφιβολίες στους πολίτες, ότι έστω και μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις θα μπει τέλος σε μια κατάσταση που ανέχτηκαν αρκετοί δήμαρχοι και ακόμη περισσότερα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη.

Η αποκάλυψη για τις οφειλές ύψους άνω των τεσσάρων εκατομμύριων ευρώ του δήμου Βόλου προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου