Γιώργος Λαμπράκης: Διχασμένοι απέναντι σε τετελεσμένα

γιώργος-λαμπράκης-διχασμένοι-απέναν-533199

Χαρακτήρα ανοικτής σύγκρουσης μεταξύ της δημοτικής αρχής Βόλου και του συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης λαμβάνει το θέμα της κατάσχεσης τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις στην παραλία, που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, αναφορικά στα τέλη χρήσης πεζοδρομίων. Οι έτσι κι αλλιώς διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές κλονίστηκαν ακόμη περισσότερο μετά τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε εναντίον μελών του συλλόγου, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ενώ η απάντηση του συλλόγου ακόμη και με χαρακτηρισμούς για την επαγγελματική και πολιτική διαδρομή του δημάρχου, έκανε χειρότερα τα πράγματα.

Πλέον η πλευρά των επαγγελματιών είναι αποφασισμένη να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα, μη αναγνωρίζοντας, από τη μια, το σύνολο του ποσού – μαμούθ των 12 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικεί ο δήμος από ανεξόφλητες οφειλές και από τη άλλη, ζητώντας την άμεση επιστροφή των τραπεζοκαθισμάτων που έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Ο τελευταίος καλείται να εφαρμόσει το νόμο και να εισπράξει ποσά τα οποία ουδέποτε εισπράχθηκαν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ωστόσο η χρονική συγκυρία που επέλεξε για να δείξει τις προθέσεις του είναι τουλάχιστον ακατάλληλη, καθώς οι περισσότεροι εκ των οφειλετών περίμεναν την τρέχουσα εορταστική περίοδο προκειμένου να καλύψουν μέρος του χαμένου τζίρου τους και στη συνέχεια να καταβάλουν έστω ένα μικρό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Αυτό ακριβώς το επιχείρημα θέλει να εκμεταλλευτεί ο σύλλογος των καταστηματαρχών, που εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα με το δεύτερο συλλογικό όργανο το οποίο εκπροσωπεί σημαντικό αριθμό επαγγελματιών του κλάδου.

Ο δεύτερος σύλλογος που ιδρύθηκε λίγο πριν το καλοκαίρι έχει αποκτήσει ενεργό ρόλο σε μια σειρά από ζητήματα που «καίνε» τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, όπως η εφαρμογή της κανονιστικής απόφασης για τα διαχωριστικά στις καφετέριες και τα τσιπουράδικα στο κέντρο της πόλης. Το γεγονός ότι ο κλάδος εμφανίζεται διχασμένος μπορεί να αμφισβητείται από τους εκπροσώπους του συλλόγου εστίασης, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια πραγματικότητα που όσο εξακολουθεί να υφίσταται, αποδυναμώνει την προσπάθεια διεκδίκησης σε ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας και αφορούν στην ίδια την επιβίωση των περισσότερων επιχειρήσεων στο χώρο της εστίασης και διασκέδασης. Αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό των ανεξόφλητων οφειλών, ένας σύλλογος με ενιαία φωνή και συμπαγείς δυνάμεις. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, απλά εθελοτυφλούν, ή ακόμη χειρότερα οδηγούν τους καταστηματάρχες του κλάδου σε αχαρτογράφητα νερά.

Η δημοτική αρχή από την πλευρά της εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει τέλος σε ένα καθεστώς ανοχής, το οποίο επικρατούσε στην πόλη τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο η μέθοδος την οποία επέλεξε να εφαρμόσει θα την οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση με ένα κλάδο που δίνει δουλειά σε χιλιάδες Βολιώτες και θεωρείται ένα από τα δυναμικότερα κομμάτια της τοπικής οικονομίας. Αυτό συνέβαινε τουλάχιστον μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, όταν υποτίθεται ότι τα κέρδη των επαγγελματιών εστίασης ήταν ικανοποιητικά, αλλά την ίδια στιγμή οι οφειλές τους προς το δήμο διογκώνονταν συνεχώς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου