Γιώργος Λαμπράκης: Αθλιότητες ανεγκέφαλων σε μια κοινωνία που στενάζει

γιώργος-λαμπράκης-αθλιότητες-ανεγκέ-535105

Ενα άθλιο σκηνικό έντασης που ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολίτες επιχειρούν να στήσουν στο Βόλο, παραμονές Χριστουγέννων, ανεγκέφαλοι με ακροδεξιές ρίζες, ένα χρόνο μετά τα θλιβερά γεγονότα στην παραλία και το εμπορικό κέντρο της πόλης, που μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, επειδή στελέχη της Χρυσής Αυγής διοργάνωσαν ένα ακόμη συσσίτιο μίσους, αποκλειστικά για Έλληνες, και μερικές δεκάδες αντεξουσιαστών θέλησαν να τους εμποδίσουν.

Τότε εκτυλίχτηκαν σκηνές ντροπής, με τους πολίτες να κοιτούν αποσβολωμένοι τα τεκταινόμενα και να καταδικάζουν τους πρωταγωνιστές της έντασης. Τώρα προκύπτει ένα συμβάν με στόχο δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος είναι μέλος τη Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας και στέλεχος της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία, δεν είναι τα συνθήματα και τα σύμβολα που ζωγράφισαν άγνωστοι στην πρόσοψη του φαρμακείου του, αλλά τα σημάδια από τέσσερις πυροβολισμούς στην τζαμαρία. Αυτή η ενέργεια, που αποδίδεται σε φασιστικά στοιχεία, είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της περιοχής. Οι βανδαλισμοί και η αναγραφή συνθημάτων σε κοινόχρηστους και όχι μόνο χώρους, ήταν μέχρι τώρα σύνηθες φαινόμενο το οποίο όλοι καταδικάζουν. Ωστόσο από αυτό το σημείο έως το να ανοίξει πυρ κάποιος από την ομάδα των βανδάλων, έστω και με αεροβόλο όπλο, υπάρχει τεράστια απόσταση. Και όλα αυτά δίπλα ακριβώς από το αστυνομικό τμήμα Βόλου, το οποίο επίσης έγινε στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ πριν από λίγες ημέρες.

Οι αρρωστημένες σκέψεις και η φασίζουσα νοοτροπία που διακατέχουν τους δράστες ανάλογων πράξεων προφανώς και δεν αγγίζουν την ευρεία πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι πασχίζουν να επιβιώσουν κάθε μέρα, δίνοντας έναν αγώνα, ο οποίος πολλές φόρες είναι άνισος. Το να υπάρχουν μικρές ομάδες ανεγκέφαλων που επιθυμούν να κάνουν άνω κάτω την πόλη προκειμένου να ικανοποιήσουν τα απωθημένα τους ή για να επιτύχουν σκοτεινούς στόχους, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αστυνομικές αρχές και μάλιστα άμεσα. Όσο θα εκδηλώνονται ανάλογα περιστατικά χωρίς να συλλαμβάνονται οι πρωταγωνιστές, καθώς επίσης και οι εμπνευστές τους, τόσο θα αποθρασύνονται όσοι επιθυμούν να προκαλέσουν αναστάτωση και να διχάσουν τον κόσμο. Η κοινωνία, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, αντιμετωπίζει αναρίθμητα προβλήματα τα οποία έχουν μεγιστοποιηθεί από την ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση. Είναι δυνατόν να ενδιαφέρουν τον άνεργο οικογενειάρχη ή το συνταξιούχο που του έχουν κόψει το ρεύμα, οι επιδιώξεις μιας μικρής ομάδας ανεγκέφαλων που ενδεχομένως να έχει λύσει τα οικονομικά της προβλήματα και επιδίδεται τα βράδια σε αθλιότητες; Σε μια πόλη με πάνω από 10.000 ανέργους και 100άδες οικογένειες που επιβιώνουν χάρις στα συσσίτια της εκκλησίας και του δήμου, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα πιστεύουμε ότι είναι αυτονόητη. Οι πολίτες ζητούν νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και πρωτοβουλίες που θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο. Ακραίες συμπεριφορές, παράνομες πράξεις και αρρωστημένες νοοτροπίες δεν χωρούν σε ένα κοινωνικό σύνολο, που εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του και αναζητά εναγωνίως λύσεις στα αδιέξοδα των μνημονίων.

Το να υπάρχουν μικρές ομάδες ανεγκέφαλων που επιθυμούν να κάνουν άνω κάτω την πόλη προκειμένου να ικανοποιήσουν τα απωθημένα τους ή για να επιτύχουν σκοτεινούς στόχους, είναι ένα σοβαρό ζήτημα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου