Γιώργος Λαμπράκης: Ενα Βατερλό με πολύτιμα συμπεράσματα

γιώργος-λαμπράκης-ενα-βατερλό-με-πολύ-536602

Το Βατερλό στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια του εμπορικού συλλόγου Βόλου ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για βαθιά αυτοκριτική στις τάξεις της διοίκησης των εμπόρων.

Επιπλέον θα πρέπει το όργανο που εκπροσωπεί έναν ιστορικό θεσμό με τεράστια δυναμική, παρά τον οικονομικό κατήφορο που επέβαλαν τα μνημόνια, να επανακαθορίσει τη στάση του, τόσο απέναντι στα όργανα της πολιτείας, όσο και στα όργανα του εμπορικού κόσμου σε επίπεδο Θεσσαλίας. Διότι δεν είναι δυνατόν να σαμποτάρεται μια προσπάθεια για την τόνωση της τοπικής αγοράς από την ίδια την ομοσπονδία του κλάδου, η οποία ωστόσο γνώριζε τη νομοθεσία πολύ καλύτερα, τόσο από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, όσο και από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο. Η παρέμβασή της ήταν καθοριστική και ανάγκασε τον κ. Αλεξόπουλο να ανακαλέσει άρον – άρον την απόφασή του, για λειτουργία της αγοράς στις 29 Δεκεμβρίου, υπό την απειλή της δίωξης για παράβαση καθήκοντος.

Μια σειρά λανθασμένων και πρόχειρων χειρισμών, υπό την πίεση όσων στύλωσαν εξ αρχής τα πόδια στο θέμα της λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, οδήγησε σε ένα φιάσκο άνευ προηγουμένου, που στην προκείμενη περίπτωση πλήττει ευθέως την ίδια την μικρομεσαία επιχείρηση της περιοχής. Και αυτό γιατί την τελευταία Κυριακή του έτους που επιχειρήθηκε να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, οι πολυεθνικοί ανταγωνιστές τους θα ήταν κλειστοί, ενώ θα είχαν καταβληθεί και οι συντάξεις στο δημόσιο. Αυτό δε σημαίνει ότι τα ταμεία των καταστημάτων θα γέμιζαν, αλλά οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να καλυφτεί έστω ένα μικρό μέρος από το χαμένο τζίρο μιας ημιθανούς αγοράς, ήταν κάτι παραπάνω από ευνοϊκές. Ο άκαμπτος τρόπος που προσέγγισε ο εμπορικός σύλλογος την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να λειτουργήσει η αγορά για επτά ή και περισσότερες Κυριακές το χρόνο, είναι η βασικότερη αιτία για το σημερινό αποτέλεσμα. Και γι αυτό θα πρέπει τα ίδια τα μέλη της διοίκησης να κάνουν την αυτοκριτική τους. Να αντιληφτούν πρωτίστως πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης τους ανήκει και στη συνέχεια να συμφωνήσουν ότι πρώτον, δεν θα επαναληφθούν ανάλογοι ερασιτεχνικοί χειρισμοί σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά βρίσκεται σε κώμα, δεύτερον ότι θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα ακόμη και τα ψιλά γράμματα των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας και τρίτον ότι θα διασφαλίσουν πως ο τοπικός εμπορικός σύλλογος θα είναι θωρακισμένος απέναντι σε κάθε προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα του από τους «άσπονδους φίλους» του. Ας αντιμετωπίσουν οι διοικούντες τον αρχαιότερο εμπορικό σύλλογο της χώρας, το Βατερλό με τη λειτουργία της αγοράς την τελευταία Κυριακή του χρόνου σαν ένα μάθημα, ώστε να μην ξαναδεχτούν ανάλογα αυτογκόλ. Πάντως δεν έχουν εξανεμιστεί όλες οι ελπίδες για να ανοίξει η αγορά στις 29 Δεκεμβρίου, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Και εδώ ακριβώς διαπιστώνουμε τις διαστάσεις τραγικής ειρωνείας που αποκτά όλο αυτό το θέμα. Να καλείται δηλαδή ένας κρατικός μηχανισμός με ανύπαρκτα αντανακλαστικά, να λύσει έναν γόρδιο δεσμό τον όποιο έδεσαν τόσο σφιχτά οι άνθρωποι της αγοράς. Αυτοί δηλαδή που καταγγέλλουν τόσα χρόνια το κράτος για τα εμπόδια που τους βάζει και τις αποφάσεις τις οποίες εκδίδει, ενάντια στα συμφέροντα τους, τις περισσότερες φορές!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου