Γιώργος Λαμπράκης:Η πιο μεγάλη μέρα του «πολέμου»

γιώργος-λαμπράκηςη-πιο-μεγάλη-μέρα-το-543980

Η πιο μεγάλη μέρα του «πολέμου» είναι η σημερινή, τόσο για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο βέβαια και για τους ασφαλισμένους του οργανισμού, που εδώ και τρεις εβδομάδες υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες των απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο απόλυσης 2.000 γιατρών.

Η συνάντηση στη Βουλή, παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των συνδικαλιστών της ομοσπονδίας γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αποτελεί πραγματικό κομβικό σημείο σε μια κόντρα που μοιάζει μέχρι στιγμής αδιέξοδη και απειλεί να τινάξει στον αέρα ένα ολόκληρο σύστημα. Μπορεί ο νεοσύστατος οργανισμός να αντιμετωπίζει σοβαρές παθογένειες και να ταλαιπωρεί τον κόσμο, δεν παύει ωστόσο να είναι η μοναδική επιλογή για τεράστιο αριθμό χαμηλόμισθών και χαμηλοσυνταξιούχων. Με δεδομένες τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν πληρώσει ή που εξακολουθούν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, είναι απολύτως λογικό να απαιτούν δωρεάν εξετάσεις και συνταγογράφηση φαρμάκων τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση κάποιων συνανθρώπων μας.

Το διάστημα των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες εφόσον δεν υπάρξει εκτόνωση της έντασης οδεύουν σε τέταρτη εβδομάδα, προκάλεσε απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών, παρά το γεγονός ότι σε περιοχές όπως ο Βόλος, τα ποσοστά συμμετοχής δεν είναι καθολικά. Σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις, όπου η απεργία είναι σχεδόν καθολική, στο Βόλο τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ υπολειτουργούν με το ποσοστό των απεργών ιατρών να έχει πέσει στο 60%. Παρόλα αυτά η κατάσταση παραμένει απελπιστική με μεγαλύτερα θύματα τους συνταξιούχους, οι οποίοι χρειάζονται σε εβδομαδιαία βάση τη συνταγογράφηφη φαρμάκων από το γιατρό τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είτε αγοράζουν τα φάρμακά τους ξοδεύοντας ένα μεγάλο μέρος της πετσοκομμένης σύνταξής τους, είτε τα προμηθεύονται επί πιστώσει από τον φαρμακοποιό της γειτονιάς τους, ο οποίος όμως δεν έχει ανεξάντλητες αντοχές. Είναι απολύτως κατανοητή η στάση των γιατρών ενάντια σε αποφάσεις, που όπως καταγγέλλουν, οδηγούν σε διάλυση το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας στη χώρας μας. Είναι επίσης κατανοητή η στάση του υπουργείου που υποστηρίζει ότι επιθυμεί να νοικοκυρέψει ένα σπάταλο και δυσλειτουργικό σύστημα. Πάνω από όλα όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Βρισκόμαστε στο χειμώνα και ήδη αρκετοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα λόγω της οικονομικής τους ανέχειας. Δεν χρειάζονται έναν επιπλέον πονοκέφαλο οι οικογένειες που αγγίζουν ήδη το χείλος της απελπισίας.

Από τη σημερινή συνάντηση πρέπει οπωσδήποτε να προκύψει φως το βάθος του τούνελ. Πρωτίστως για το καλό των ασφαλισμένων και δευτερευόντως για το καλό του δημοσίου συστήματος υγείας. Οι θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών είναι γνωστές και έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Προς Θεού όμως, δεν πρόκειται για κάποιον διαγωνισμό εγωισμού ή για μια αντιπαράθεση με νικητές και ηττημένους. Ο κόσμος παρακολουθεί και αξιολογεί τη στάση τόσο των μεν όσο και των δε. Με το αλάνθαστο κριτήριο που διαθέτει θα καταλογίσει, όταν έρθει η ώρα, τις ευθύνες στην κάθε πλευρά. Στο μεταξύ όμως περιμένει υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η κατάσταση παραμένει απελπιστική, με μεγαλύτερα θύματα τους συνταξιούχους, οι οποίοι χρειάζονται σε εβδομαδιαία βάση τη συνταγογράφηφη φαρμάκων από το γιατρό τους

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου