Γιώργος Λαμπράκης: Εκατοντάδες οικογένειες χωρίς ρεύμα και ελπίδα

γιώργος-λαμπράκης-εκατοντάδες-οικογ-546165

Επρεπε να χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους και να κινδυνεύσουν να καούν ζωντανοί αρκετοί ακόμη, για να αποφασίσει να κινητοποιηθεί η αποκομμένη, από την οδυνηρή πραγματικότητα, μνημονιακή συγκυβέρνηση. Οι συσκέψεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο από τους συναρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση της απελπιστικής κατάστασης με τα νοικοκυριά τα οποία ζουν στο σκοτάδι και την παγωνιά επειδή αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, ήταν ένα πρώτο βήμα σε έναν δύσβατο, ανηφορικό και ίσως αδιέξοδο δρόμο.

Αυτό που έγινε μόλις χάσαμε δύο συνανθρώπους μας, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο δυσμενείς. Οταν τα σπίτια των οικογενειών με μηδενικά εισοδήματα δεν είχαν παγώσει από το κρύο και οι ένοικοί τους δεν είχαν στραφεί, μέσα στην απελπισία τους, σε επιλογές οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε ένα 13χρονό κορίτσι και σε μια ηλικιωμένη.

Τα τελευταία 24ωρα τα δελτία των ειδήσεων κατακλύστηκαν από ειδήσεις με περιστατικά πυρκαγιών σε διαμερίσματα χωρίς ρεύμα. Στο Βόλο, τα συνεργεία της ΔΕΗ διακόπτουν την ηλεκτροδότηση σε περισσότερες από 650 οικογένειες το μήνα, λόγω ανεξόφλητων οφειλών. Μόνο ένα ποσοστό κάτω του 30% επανασυνδέει την παροχή, τακτοποιώντας τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Οι υπόλοιποι ζουν υπό το φως των κεριών και προσπαθούν να ζεσταθούν καίγοντας ότι βρουν ή καταφεύγοντας σε επιλογές όπως τα μαγκάλια.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου γνωρίζουν μια προς μια τις περιπτώσεις οικογενειών που έχουν ξεπεράσει και το πιο ακραίο σημείο ένδειας και απελπισίας. Πρόκειται για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που κάθε μηνά καταφεύγουν στο κοινωνικό παντοπωλείο και τις υπόλοιπες δομές, προσπαθώντας να επιβιώσουν στη βαρυχειμωνιά των μνημονίων και της κρατικής αναλγησίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων, η καταγραφή που υπάρχει είναι πλήρης και αφορά σε τουλάχιστον 1.000 οικογένειες οι οποίες αδυνατούν, όχι μόνο να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά ακόμη και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην. Την ίδια στιγμή, στη ΔΕΗ βρίσκονται εν αναμονή της σχετικής εγκυκλίου για τη μη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε οικογένειες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τόσο στο δήμο, όσο και στη ΔΕΗ Βόλου, αναμένουν τις κινήσεις των υπουργικών οργάνων, για να θέσουν σε εφαρμογή έναν σχεδιασμό ο οποίος, επαναλαμβάνουμε, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ για ένα κράτος με ανύπαρκτα κοινωνικά αντανακλαστικά και υπουργικά στελέχη με μηδενικές κοινωνικές ευαισθησίες. Όλοι αυτοί θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των οικογενειών που ζουν χωρίς ρεύμα στην καρδιά του χειμώνα, σαν να μην υπάρχει άλλη προτεραιότητα. Για μια φορά ας μας εκπλήξουν ευχάριστα με την ταχύτητα αντίδρασής τους, προς όφελος συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν χάσει προ πολλού κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ας ελπίσουμε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα ληφθούν τάχιστα, με δεδομένη και τη νέα επιδείνωση του καιρού από αύριο. Στο μεταξύ, ας προσευχηθούμε για τις οικογένειες που ζουν στο σκοτάδι, να αντέξουν και τη νέα δοκιμασία που τους έχει επιφυλάξει ο χειμώνας, τα μνημόνια κι οι φανατικοί υποστηρικτές τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου