Γιώργος Λαμπράκης:Ετοιμοι να νομοθετήσουν εις βάρος των πολιτών

γιώργος-λαμπράκηςετοιμοι-να-νομοθετ-547557

Μπορεί η κυβέρνηση να μεταθέτει από βδομάδα σε βδομάδα το φλέγον ζήτημα της φορολογίας των ακινήτων, μέσα από τη καθιέρωση του ενιαίου φόρου, ωστόσο οι πρωτοβουλίες που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποτραπεί ο αφανισμός της λεγόμενης μεσαίας τάξης λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της «Δράσης» που πέρασε χθες από το Βόλο, έχουν τύχει τις στήριξης 10άδων χιλιάδων πολιτών, μεταξύ τους και 1.000 περίπου Βολιωτών, οι οποίοι έχουν υπογράψει υπέρ της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις σημερινές εμπορικές αξίες. Έτσι θα μειωθούν σημαντικά τα φορολογικά βάρη πολιτών, οι οποίοι κατέχουν ένα ή περισσότερα ακίνητα, τα οποία δεν τους αποδίδουν έσοδα και αποτελούν πραγματικό βαρίδι.

Η κυβέρνηση που έχει καταλήξει στις αποφάσεις της αναφορικά στον ενιαίο φόρο ακινήτων και ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στους ιδιοκτήτες τους, νοιάζεται μόνο για την είσπραξη εσόδων και αυτό το έχουν ομολογήσει κυνικά αρκετά κορυφαία στελέχη της. Μάλιστα δε δίστασαν να παραδεχτούν ότι ενδεχόμενη προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές, θα σήμαινε μείωση των προσδοκώμενων εσόδων. Το γεγονός ότι αυτή η πρακτική ίσως να είναι παράνομη, ελάχιστα ενδιαφέρει το κυβερνητικό επιτελείο που τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει σε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, προκείμενου να εφαρμόσει τα γνωστά καταστροφικά, για την κοινωνία, μέτρα. Οι συνέπειες της «καταιγίδας» που έρχεται από τα μέσα του επόμενου καλοκαιριού, όταν και θα κληθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να πληρώσουν την πρώτη δόση του νέου φόρου στην ακίνητη περιουσία, δεν έχουν γίνει αντιληπτές από την πλειοψηφία των πολιτών που θα δει τα φορολογικά βάρη να αυξάνονται πάνω από 40% τη νέα χρονιά. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη δεδομένη φοροδοτική αδυναμία του κόσμου, έχουν προϋπολογίσει να εισπράξουν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Σε πόλεις όπως ο Βόλος, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται ήδη σε απόγνωση καθώς αδυνατούν πολλοί από αυτούς να εξοφλήσουν τις δόσεις του ειδικού τέλους το οποίο επέβαλε ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη μη εξόφληση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και το τραγικό αδιέξοδο 100άδων οικογενειών σε τοπικό επίπεδο, είναι το περίφημο «χαράτσι».

Από τον Ιούλιο του 2014 που θα κληθούμε να πληρώσουμε στην εφορία, αυτή τη φορά, την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων, θα αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά, καθώς το νέο σύστημα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή. Από την πλευρά της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι όποιες φωνές ακούγονται ενάντια στην υπερφορολόγηση των ακινήτων έχουν καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα και στοχεύουν στο να χαϊδέψουν αυτιά. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το περί δικαίου αίσθημα, ετοιμάζονται να νομοθετήσουν εις βάρος των συμφερόντων εκατομμυρίων πολιτών. Μπορεί ο σκοπός του υπουργείου οικονομικών να είναι η συγκέντρωση εσόδων ώστε να φανεί συνεπές ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας, ωστόσο εφαρμόζοντας μια ακόμη άδικη και για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, καταστροφική απόφαση, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να σπρώξουν ακόμη περισσοτέρους πολίτες στην απόγνωση και τον αφανισμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου