Γιώργος Λαμπράκης:Σε κομβικό σημείο ο αγώνας των γιατρών

γιώργος-λαμπράκηςσε-κομβικό-σημείο-ο-555821

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή εισέρχεται ο αγώνας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ενάντια στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για απολύσεις 1.000 συναδέλφων τους. Η δεύτερη εβδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε χθες θα δοκιμάσει τόσο τις αντοχές των απεργών όσο βέβαια και αυτές της κυβέρνησης, που σε καμία περίπτωση δεν περίμενε τόσο σθεναρή αντίσταση στην εφαρμογή της πολιτικής της στο συγκεκριμένο τομέα.

Οι δηλώσεις του υπουργού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι δεν θα διστάσει να διαλύσει τον ΕΟΠΥΥ εφαρμόζοντας το μοντέλο του ξαφνικού θανάτου τύπου ΕΡΤ, σε περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι γιατροί και δεν σταματήσουν οι απεργίες, έριξε λαδί στη φωτιά της αντιπαράθεσης. Παρά τις αρχικές επιδιώξεις του υπουργού, ο οποίος ενεργεί με επικοινωνιακά κριτήρια, οι απεργοί δεν δείχνουν να υποχωρούν. Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης πίστευε ότι εκτοξεύοντας την απειλή της διάλυσης του ΕΟΠΥΥ θα τους τρομοκρατούσε και θα τους ανάγκαζε να επιστέψουν στα καθήκοντα τους, περιμένοντας την απόλυσή τους.

Στο σημείο όπου βρίσκονται οι γιατροί του Οργανισμού δεν έχουν και πολλά να χάσουν. Εκατοντάδες από αυτούς διαβλέπουν το ενδεχόμενο της απόλυσης, ενώ όσοι μετέχουν στις κινητοποιήσεις είδαν τις συμβάσεις τους με τον οργανισμό να διακόπτονται. Η κόντρα τους με το υπουργείο παραμένει «στο κόκκινο» παρά τις προσπάθειες διάψευσης των απειλών περί ξαφνικού θανάτου του ΕΟΠΥΥ από τους στενούς συνεργάτες του υπουργού. Το πολεμικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί προετοιμάζει το έδαφος για την επερχόμενη σύγκρουση, όπου τα μεγάλα θύματα θα είναι οι ασφαλισμένοι, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, δηλαδή, που προσβλέπει στις υπηρεσίες των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για δωρεάν εξέταση και συνταγοργάφηση φαρμάκων. Οι συνέπειες από ενδεχόμενη διάλυση του οργανισμού θα είναι οδυνηρές για τον απλό πολίτη που δεν μπορεί να προσφύγει στους ιδιώτες γιατρούς και να πληρώσει το υψηλό κόστος μιας επίσκεψης. Ελάχιστοι έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα, από τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή οι άνεργοι και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Μετά την επιβολή χαρατσιού για την είσοδο στα νοσοκομεία και τις επιπλέον χρεώσεις που θα ισχύσουν από την αρχή της νέας χρονιάς, οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να χάσουν και το τελευταίο αποκούμπι τους, για το οποίο μάλιστα πληρώνουν διόλου ευκαταφρόνητες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι γιατροί που προασπίζονται τα δικαιώματα τους και ταυτόχρονα το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας στη χώρα μας, πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα μήπως η απόφασή τους για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποτελέσει το άλλοθι το οποίο ψάχνει ο ανεκδιήγητος υπουργός υγειάς προκειμένου να βάλει λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ. Και ας μην έχουν καμία αμφιβολία περί του αντιθέτου, τόσο οι απεργοί όσο και οι ασφαλισμένοι. Αν τα πράγματα ζορίσουν κι άλλο, η απόφαση για τη διάλυση του οργανισμού θα ληφθεί εν μια νυκτί και δίχως δεύτερη σκέψη. Άλλωστε υπάρχουν απτά παραδείγματα ανάλογων αποφάσεων από μια κυβέρνηση με ανύπαρκτο δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου