Γιώργος Λαμπράκης:Το πανϊατρικό μέτωπο και οι απόντες ενδιαφερόμενοι

γιώργος-λαμπράκηςτο-πανϊατρικό-μέτω-559211

Αφού έχασε πολύτιμο χρόνο ο ιατρικός κόσμος της Μαγνησίας εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του με αποσπασματικές κινητοποιήσεις ενάντια σε μια πολιτική με ξεκάθαρη στόχευση και ενιαία γραμμή, προχώρησε επιτέλους στη συγκρότηση ενός πανϊατρικού μετώπου που φιλοδοξεί να αποτελέσει εμπόδιο στην επιχειρουμένη διάλυση και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Η χθεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο ήταν η πρόβα τζενεράλε της συγκεκριμένης προσπάθειας, δίχως ωστόσο την απαιτούμενη παρουσία πολιτών. Από τη μια το μικρό χρονικό διάστημα που υπήρχε για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης και από την άλλη η δεδομένη απάθεια του κόσμου σε κάθε κάλεσμα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και τις συνέπειες τους, είχαν σαν αποτέλεσμα την πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης σε στενό οικογενειακό κύκλο. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει αν απογοητεύσει τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου, είτε στην πρωτοβάθμια είτε στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, που αποφάσισαν να συγκροτήσουν μαζί με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, τους φαρμακοποιούς και τους συλλόγους των συνταξιούχων ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην επερχόμενη «καταιγίδα».

Τα τελευταία 24ωρα που κλιμακώθηκε ο αγώνας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας του σχεδιασμού του υπουργείου για απολύσεις 2.000 συναδέλφων τους και τη διάλυση στην ουσία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έπεσαν οι μάσκες και έπαψαν να τηρούνται ακόμη και τα προσχήματα από πλευράς υπουργού που πριν από λίγες ημέρες ανησυχούσε μήπως «του κλέψει η Τρόικα τη δόξα των επερχόμενων απολύσεων»(!). Μετά την απόφαση για διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ όσων γιατρών απεργούν και εργάζονται το απόγευμα στα ιδιωτικά τους ιατρεία, επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μας να καταργηθεί το δικαίωμα στην απεργία χωρίς την έκδοση κάποιας δικαστικής απόφασης. Την ίδια στιγμή αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιώτη, πληρώνοντας ποσά 10άδων ευρώ για την κάθε επίσκεψη, οι ασφαλισμένοι που μέχρι πρότινος είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν από το γιατρό του ΕΟΠΥΥ στο ιατρείο του το απόγευμα, καταβάλλοντας το 10ευρω το οποίο έχει οριστεί.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών άρχισε να κλιμακώνεται από την Πέμπτη και ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα εκτονωθεί. Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, καθώς δεν έχουν τίποτα απολύτως να χάσουν, ενώ ο υπουργός Υγείας μόνο για τη διαλλακτικότητά του δεν φημίζεται. Ένα αδίστακτο πολιτικό πρόσωπο δίχως αναστολές και ενδοιασμούς, που μέσα σε λίγες ώρες εγκατέλειψε τον κομματικό φορέα ο οποίος τον ανέδειξε, ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά σε ένα χώρο με τεράστια προβλήματα. Αν δεν ολοκληρώσει το έργο του και δεν υλοποιήσει μέχρι κεραίας το σχεδιασμό για απολύσεις και περαιτέρω αποδυνάμωση του πολύπαθου χώρου της υγείας, δεν πρόκειται να ησυχάσει. Οι απολύσεις που έχουν αποφασιστεί στον ΕΟΠΥΥ, αν περάσουν, θα ανοίξουν το δρόμο για ανάλογες αποφάσεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Στο Βόλο η συγκρότηση του πανϊατρικού μετώπου αποτελεί μια πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά για να πετύχει απαιτείται η πλαισίωσή της από τον κόσμο. Αν δεν συνειδητοποιήσει και ο τελευταίος πολίτης ότι οι αλλαγές που μεθοδεύονται δεν είναι για το «καλό του» τότε καμία συγκέντρωση και κανένα συλλαλητήριο δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου