Γιώργος Λαμπράκης:Χείμαρρος οι εκκρεμότητες στα επικίνδυνα ρέματα

γιώργος-λαμπράκηςχείμαρρος-οι-εκκρε-560866

Σε έναν χείμαρρο μερικών 100άδων μέτρων στην Αγριά, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το μέγεθος των ανθρώπινων αυθαιρεσιών, η αδυναμία παρέμβασης των αρμόδιων υπηρεσιών και η προχειρότητα με την οποία κατασκευάζονται τα υποτιθέμενα αντιπλημμυρικά έργα.

Ο χείμαρρος που καταλήγει στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης και προκάλεσε τεράστια προβλήματα το Δεκέμβριο του 2009, όταν χτύπησαν την περιοχή ακραία καιρικά φαινόμενα, παραμένει στο μεγαλύτερο μήκος του στην ίδια κατάσταση. Με εξαίρεση κάποιες παρεμβάσεις του δήμου για τη διευθέτηση της κοίτης του στο ύψος των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης και μέχρι τον παραλιακό δρόμο Βόλου – Αγριάς, το μεγαλύτερο τμήμα του, στον περιφερειακό, παραμένει σε τραγική κατάσταση με τις καταπατήσεις, τις αυθαιρεσίες και τις τεχνικές αστοχίες να κυριαρχούν. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χάσει τον ύπνο τους και αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για το δύσκολο φετινό χειμώνα είναι γνωστές και οι πρόσφατες πλημμύρες στη Ρόδο, που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, προκαλούν έντονη ανησυχία. Σε ορισμένα σημεία του ρέματος η κοίτη έχει στην κυριολεξία εξαφανισθεί από τις καταπατήσεις, ενώ σε άλλα το πλάτος της έχει περιοριστεί δραματικά λόγω των εξόφθαλμων αυθαιρεσιών. Τα χειρότερα όμως αφορούν στο σημείο που ο χείμαρρος τέμνει τον υπό κατασκευή περιφερειακό δρόμο. Εκεί έχει κατασκευαστεί ένας αγωγός ομβρίων που αποτελεί πραγματικό τεχνικό τερατούργημα. Όλα αυτά έχουν επισημανθεί στον αρμόδιο φορέα που ωστόσο έχει καταργηθεί εδώ και ένα μήνα. Πρόκειται για την Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κάρλας που υποτίθεται πως έχει την επίβλεψη του περιφερειακού και καταργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό του δημοσίου.

Οι έτσι κι αλλιώς δυσκίνητες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, που για να παρέμβουν χρειάζεται ένα μικρό θαύμα, δεν μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και να υπήρχαν, στην προκειμένη περίπτωση. Εδώ χρειάζονται συντονισμός και άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, δίνουν την αίσθηση ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη το κουβάρι των αρμοδιοτήτων αναφορικά στο ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των χειμάρρων και των ρεμάτων. Μπορεί να αντιμετωπίζουν αμφότερες, οξύτατα προβλήματα στελέχωσης με προσωπικό και χρηματοδότησης, ωστόσο κάποια ζητήματα δεν πρέπει να «κολλάνε» σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά μέσα από στενή συνεργασία να προκύπτουν άμεσα αποτελέσματα. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα καθώς ο χειμώνας ήρθε χωρίς ευτυχώς, προς το παρόν, έντονα καιρικά φαινόμενα. Η περίπτωση του ρέματος της Παιδόπολης είναι χαρακτηριστική των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται στους χειμάρρους του ενιαίου δήμου Βόλου, παρά τις εφιαλτικές καταστάσεις που έζησε η περιοχή στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Αυτό που αδυνατούμε να κατανοήσουμε είναι γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν συνολικά την επανάληψη ανάλογων καταστροφών. Η καταγραφή έχει γίνει, οι προτεραιότητες έχουν καθοριστεί, αυτό που καθυστερεί είναι η αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου