Γιώργος Λαμπράκης:Ανοχύρωτοι χείμαρροι και ασυνείδητοι δημότες

γιώργος-λαμπράκηςανοχύρωτοι-χείμαρ-565427

Οι φονικές πλημμύρες της Ρόδου ξύπνησαν στους Βολιώτες τις οδυνηρές μνήμες του 2006 και του 2009 όταν σε αντίστοιχες ακραίες καταστάσεις το πολεοδομικό συγκρότημα απειλήθηκε από τη μανία των καιρικών φαινομένων. Τότε, οι δύο μεγάλοι χείμαρροι, ο Ξηριάς και Κραυσίδωνας, δεν άντεξαν τους τεράστιους όγκους των υδάτων.

Ευτυχώς απεφεύχθη η απώλεια ανθρώπινων ζωών, ωστόσο οι καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις ήταν τεράστιες και οδήγησαν σε απόγνωση 100άδες πολίτες. Κανείς δεν ξεχνά τα δύο εφιαλτικά 24ωρα που έζησε ο Βόλος όταν οι ουρανοί άνοιξαν και η στάθμη των νερών άρχισε να ανεβαίνει απειλητικά μέχρι που σημειώθηκε υπερχείλιση και άρχισε η καταστροφή. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής με έργα και παρεμβάσεις στους χειμάρρους. Τόσο στον Ξηριά όσο και στον Κραυσίδωνα υλοποιήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα ύψους πολλών εκατομμυρίων, που ακόμη δεν έχουν δοκιμαστεί από τη μανία των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, ο καθαρισμός των χειμάρρων γίνεται πλέον από το δήμο Βόλου, αφού η σχετική αρμοδιότητα πέρασε από τις πρώην Νομαρχίες στους δήμους. Στην περιοχή μας ο ενιαίος δήμος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση περισσοτέρων των 65 χειμάρρων και ρεμάτων, όπου εκτός από τις φερτές ύλες και την οργιώδη βλάστηση, τα συνεργεία έχουν να αντιμετωπίσουν και τους συνήθεις ανεγκέφαλους που νομίζουν ότι οι κοίτες των ρεμάτων είναι σκουπιδότοποι. Οι εφιαλτικές καταστάσεις του παρελθόντος δεν έχουν διδάξει τίποτα απολύτως σε εκείνους που εξακολουθούν να αυθαιρετούν με αυτό τον τρόπο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο μια ολόκληρη πόλη. Ακόμη και σε σημεία των χειμάρρων με ιδιαίτερη επικινδυνότητα, όπως στο δρόμο που συνδέει το ίδρυμα των Άσπρων «Πεταλούδων» με τον έξω κόσμο και διέρχεται μέσα από την κοίτη του Ξηριά, υπάρχουν τεράστιοι σωροί με σκουπίδια που έχει πετάξει κάποιος ασυνείδητος. Στο συγκεκριμένο σημείο κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους συνάνθρωποι μας στις μεγάλες πλημμύρες του 2006 και του 2009 καθώς επεχείρησαν να διασχίσουν κάθετα την κοίτη του χειμάρρου, ενώ οι όγκοι των νερών κατέβαιναν ορμητικοί. Ότι συνέβη δηλαδή στη Ρόδο με το δρόμο που διέρχεται κάτω από τη γέφυρα, είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί και στο Βόλο και μάλιστα δίπλα ακριβώς από ένα ίδρυμα με 10άδες παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από χρόνια για την κατασκευή γέφυρας, έτσι ώστε να μη διασχίζουν οι οδηγοί την κοίτη κάθε φόρα που βρέχει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, είτε ξεχάστηκαν είτε οδηγήθηκαν στις καλένδες. Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει και την ίδια στιγμή καμία υπηρεσία είτε της περιφέρειας, είτε του δήμου δεν είναι σε θέση να γνωστοποιήσει επισήμως αν υφίσταται κάποιος σχεδιασμός, ακόμη και σε στάδιο μελετών, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.

Οι χείμαρροι του ενιαίου δήμου Βόλου έχουν καθαριστεί, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. Ωστόσο οι δυνατότητες των υπηρεσιών είναι περιορισμένες τόσο στον τομέα των παρεμβάσεων όσο και σε αυτόν της αστυνόμευσης, έτσι ώστε να παραμείνουν καθαρά τα ρέματα. Από τη μια έχουμε ένα δήμο δίχως μηχανισμούς ελέγχου και από την άλλη μια περιφερειακή ενότητα με εκρηκτικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Η αλήθεια είναι ότι όσες παρεμβάσεις και να γίνουν από τις υπηρεσίες, αν οι πολίτες δε σεβαστούν και δεν προστατεύσουν αυτή την προσπάθεια, τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του παρελθόντος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου