Γρηγόρης Καρταπάνης: ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ~ ΓΙΑ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

γρηγόρης-καρταπάνης-προσκλησεισ-μεγ-674698

Α’ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στο Βόλο κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου αποτελούν και οι συναντήσεις των βολιώτικων σωματείων με τους γνωστούς και ισχυρούς συλλόγους της Αθήνας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τους αγώνες σε τοπικό ή πανθεσσαλικό επίπεδο,όπως και άλλους με ομάδες της Λαμίας ή της Χαλκίδας, δηλαδή των πλησιέστερων ενώσεων, ως τα πλέον ενδιαφέροντα παιχνίδια θεωρούνται εκείνα με τα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου τότε, ακριβώς λόγω της δυναμικότητας των αντιπάλων (1)

Από το Δεκέμβριο του 1929, οπότε χρονολογείται η πρώτη έλευση στο Βόλο θεσσαλονικιώτικου συλλόγου, ως την κήρυξη του πολέμου, καταγράφονται κάπου πενήντα και πλέον ίσως, αναμετρήσεις, ανάμεσα σε βολιώτικες ομάδες και αντίστοιχες της πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας. Η δεύτερη παρουσιάζει σαφώς μεγαλύτερο αριθμό ποδοσφαιρικών συναντήσεων στο Βόλο, λόγω της πλησιέστερης θέσης της και της συντομότερης ακτοπλοϊκής διαδρομής, αφού με αυτόν τον τρόπο γίνονταν τότε και οι μετακινήσεις των ομάδων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που προτίμησαν το σιδηρόδρομο.

Οι ελεύσεις αυτών των ποδοσφαιρικών συλλόγων οργανώνονταν από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας, έπειτα από επιθυμία κάποιων τοπικών ομάδων ή από τις ίδιες τις ομάδες που διέθεταν συλλογικές γνωριμίες και σχέσεις με προοπτική συνεργασίας και διεξαγωγής αγώνων.

Η πρακτική αυτή εφαρμόζονταν προφανώς για δύο λόγους :

α) Στόχευε στη ποιοτική αναβάθμιση του αθλήματος σε τοπικό επίπεδο,αφού οι συναντήσεις αυτές με τους πλέον ισχυρούς συλλόγους πανελλήνια, αποτελούσαν δυνατά τεστ απ΄ όπου αποκομίζονταν πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις

β) Οικονομικοί λόγοι, καθώς υπήρχε εξασφαλισμένη επιτυχία,με την προσέλευση χιλιάδων φιλάθλων που έσπευδαν να δουν από κοντά την αφρόκρεμα του ελληνικού ποδοσφαίρου της εποχής,πληρώνοντας συνήθως όχι ιδιαίτερα προσιτό εισιτήριο.

Άλλωστε το οικονομικό κίνητρο ωθούσε τις ομάδες του κέντρου και της Θεσσαλονίκης για «κάθοδο» στο Βόλο, αφού από τα έσοδα των αγώνων εξασφαλίζονταν η δωρεάν μετάβαση, διαμονή και διατροφή τους κι επιπλέον εισέπρατταν κι ένα προσυμφωνημένο ποσό. Ακόμη, με δεδομένη την υψηλή διάθεση των εισιτηρίων περίσσευαν συνήθως και αρκετά χρήματα τα οποία έπαιρνε η ΕΠΣΘ και τα αγωνιζόμενα σωματεία, σύμφωνα με τους κανονισμούς της εποχής.Η οικονομική επιτυχία επιδιώκονταν με κάθε τρόπο (πυκνή ενημέρωση στον τύπο κλπ) εχέγγυο δε γι’ αυτήν αποτελούσαν τα ονόματα των αντιπάλων. Γι’ αυτό και παρατηρούνται ματαιώσεις αγώνων που είχαν ανακοινωθεί, όταν οι φιλοξενούμενοι δήλωναν ότι θα αγωνίζονταν με ελλιπή σύνθεση ή θα κατέβαζαν β’ ομάδα.

Σε αυτή τη κατηγορία των συναντήσεων των βολιώτικων συλλόγων με αντίστοιχες της Αθήνας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, εντάσσονται και εκείνες μεταξύ των μικτών των πόλεων, όταν επιχείρησε η ΕΠΟ να διοργανώσει τέτοιας μορφής πρωτάθλημα, μάλλον ανεπιτυχώς, κυρίως επί καθεστώτος Μεταξά.

Οι αποστολές των ομάδων κατέπλεαν στο Βόλο συνήθως με τη συνοδεία σημαντικού αριθμού φιλάθλων τους – περισσότερο βέβαια οι θεσσαλονικιώτικες. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο της ‘’ποδοσφαιρικής εκδρομής ‘’ (2) όπου η παρακολούθηση – υποστήριξη της αγαπημένης ομάδας συνδυάζονταν με ένα ευχάριστο ταξίδι σε ευπρόσδεκτο προορισμό. Το γεγονός αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρώιμη μορφή μετάβασης οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια του συλλόγου τους, προτού το φαινόμενο διογκωθεί κι εκτραπεί σε ανεπίτρεπτες καταστάσεις. Να σημειώσουμε τέλος ότι οι συναντήσεις αυτές, πλην ελαχίστων, ήταν φιλικού χαρακτήρα (3) και διεξήχθησαν σχεδόν όλες στο Βόλο.

Από τη Θεσσαλονίκη αγωνίστηκαν στο Βόλο αρκετοί σύλλογοι της και πολλοί πάνω από μια φορά, όπως και οι τρείς γνωστότεροι και ισχυρότεροι, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ, και ο Ηρακλής. Αντίθετα από την Αθήνα και τον Πειραιά κατέφθασαν λιγότεροι : πρώτος ο Αθηναϊκός το 1930 και αργότερα ο Απόλλων (δυο φορές), ο Εθνικός, η μικτή Αθηνών το 1937 για φιλικές συναντήσεις (αποκαλούνταν από τους διεθνείς παίχτες ΑΕΚ και Παναθηναϊκού) και ο Παναθηναϊκός στις αρχές του 1939 σε μία μετ’ εμποδίων έλευση του όπου οι κακές καιρικές συνθήκες και η καθυστέρηση άφιξης του ατμόπλοιου,οδήγησαν στη διεξαγωγή μόνο του ενός αγώνα (με Νίκη 1-3) από τους τρείς που είχαν προγραμματίστει.

Β’ Η ΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Π.

Δύο από τα ποδοσφαιρικά έγγραφα του αρχείου Ν. Μαστρογιάννη αφορούν « προσκλήσεις» προς τον Ολυμπιακό Πειραιά από τη Νίκη και τον συνώνυμο του Βόλου.

Το προσφυγικό σωματείο του Βόλου διαθέτοντας την μάλλον ανεπιτυχή εμπειρία με την έλευση του Παναθηναϊκού τα Φώτα του 1939, φαίνεται πως θέλησε κατά τη διάρκεια των εορτών της επόμενης περιόδου να προσκαλέσει για φιλικούς αγώνες,τον άλλο μεγάλο του κέντρου, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά.

Να σημειώσουμε ότι οι συναντήσεις αυτές επιδιώκονταν να διεξαχθούν κατά τις ημέρες εορτών και αργιών (Χριστούγεννα, Πάσχα, Εθνικές Εορτές) ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη προσέλευση θεατών. Έτσι η Νίκη απέστειλε στις 7-12-1939 προς τον Ολυμπιακό Π. το παρακάτω έγγραφο με την προοπτική διεξαγωγής δυο αγώνων στο Βόλο σε όποια ημερομηνία βόλευε τον προσκαλούμενο, μέσα στη περίοδο των εορτών.

Ανάμεσα στ’ άλλα ζητείται η συμφωνία των οικονομικών όρων να μην είναι επαχθής για το γηπεδούχο σωματείο, ενώ επισημαίνεται η σπουδαιότητα τέτοιων συναντήσεων για την αναβάθμιση του επαρχιακού ποδοσφαίρου.

Ας δούμε το έγγραφο :

«Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου» Αρ. Πρωτ. 262

Η ΝΙΚΗ

Αναγνωρισμένον Σωματείον Εν Βόλω τη 7 Δ/βρίου 1939

Έτος ιδρύσεως 1924

Προς το Διοικητικόν Συμβούλιον του συλλόγου

«Ολυμπιακός» Πειραιά

Λαμβάνομεν την τιμήν να προσκαλέσωμεν την υμετέρα α’ ομάδα όπως κατέλθη εις την πόλιν μας και αγωνισθή εις δύο φιλικούς αγώνας μετά της ημετέρας ομάδος κατά τας ημερομηνίας της 25ης, 26ης τρέχοντος ή 6ης και 7ης ερχομένου.

Παρακαλούμεν όθεν όπως όσο το δυνατόν ταχύτερον τύχωμεν υμετέρας απαντήσεως επί της ως άνω προσκλήσεώς μας καθορίζοντες συγχρόνως και το ποσόν το οποίον θα χρειασθεί δια την κάθοδον της ομάδος σας εις την πόλιν μας. Θεωρούμεν περιττόν να παρακαλέσωμεν υμάς όπως αι απαιτήσεις σας, χάριν της υποστηρίξεως του επαρχιακού ποδοσφαίρου, ούτινος ως γνωστόν η οικονομική κατάστασις κάθε άλλο παρά ανθηρά είναι, δέον να περιορισθούν εις το ελάχιστον όριον.

Αναμένοντας ευχαρίστους ειδήσεις σας

Διατελούμεν ματά τιμής

Ο Πρόεδρος (σφραγίδα σωματείου) Ο Γεν.Γραμματεύς»

Η πρόσκληση του ολυμπιακού γίνεται σε μια περίοδο αναταραχών στο τοπικό ποδόσφαιρο με κύριο θέμα τον καταμερισμό των εισπράξεων των αγώνων στα σωματεία, γι αυτό και επισημαίνεται η κακή οικονομική κατάσταση που επικρατούσε, ενώ υπήρχε και διακοπή του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Πειραιά δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Νίκης και θα είχε πράγματι ενδιαφέρον να γνωρίζαμε το απαντητικό έγγραφο όπου θα εκθέτονταν οι λόγοι αυτής της απόφασης. Πιθανότατα οι αγωνιστικές υποχρεώσεις να αποτελέσουν την αιτία της μη καθόδου του Ολυμπιακού Π. στο Βόλο, εκτός κι αν δεν ήταν επιθυμητό ένα ταξίδι κατά τις ημέρες των εορτών.

Γ’ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β. ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Π.

Οι προσκλήσεις κορυφαίων συλλόγων για τη διεξαγωγή φιλικού χαρακτήρα συναντήσεων στο Βόλο εξακολούθησαν και στα μεταπολεμικά χρόνια, όπως φαίνεται σε σχετικό έγγραφο από την πλευρά του Ολυμπιακού Βόλου αυτή τη φορά.

Αργότερα με την πύκνωση των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων, τους αγώνες κυπέλλου, τα πανελλήνια πρωταθλήματα και τέλος τη συγκρότηση των εθνικών κατηγοριών, οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις αυτής της μορφής σιγά-σιγά εγκαταλείπονται,

Για τις μέρες του Πάσχα του 1948 ο Ολυμπιακός Βόλου είχε προσκαλέσει το συνώνυμο του Πειραιά προκειμένου να διεξαχθεί φιλική αναμέτρηση, κάτι που δεν κατέστη όμως εφικτό, επειδή αυτός συμμετείχε στις συνηθιζόμενες τότε, εορταστικού χαρακτήρα μίνι διοργανώσεις (κύπελλο Πάσχα, Χριστουγέννων κλπ).

Το βολιώτικο σωματείο επανήλθε με νέα πρόσκληση για συνάντηση περί τα μέσα Μαΐου, όταν ο Ολυμπιακός Π. θα εξέδραμε στη Λάρισα για αγώνα κυπέλλου με τον τοπικό Ηρακλή. Στο έγγραφο –πρόσκληση που αποστέλλεται, υπερθεματίζεται η προσφορά της ομάδας του Πειραιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο ενώ επισημαίνονται και τα φιλικά αισθήματα της πλειοψηφίας των Βολιωτών φιλάθλων που επιθυμούσαν διακαώς να παρακολουθήσουν από κοντά έναν κορυφαίο σύλλογο.

Ακόμη ορίζεται και το ποσοστό που θα έπαιρναν οι φιλοξενούμενοι από τις εισπράξεις του αγώνα, νούμερο αρκετά δελεαστικό, ώστε να ικανοποιούνται, κάτι που μας δείχνει ίσως και τα μεγέθη των σχετικών οικονομικών συμφωνιών.

«Ολυμπιακός Όμιλος φιλάθλων Βόλου Αρ. Πρωτ. 392

Αναγνωρισμένον σωματείον εν Βόλω τη 28η Απριλίου 1948

Έτος ιδρύσεως 1937

Αλεξάνδρας 105 –τηλ. 7-32

Προς τον Σ.Φ. Πειραιώς «Ολυμπιακός» – Πειραιά

Κύριε πρόεδρε

Έχομεν την τιμήν να γνωρίσωμεν υμίν την λήψιν του υπ. αρ. 607/20-4-48 υμετέρου εγγράφου και να σας ευχαριστήσωμεν δια τα προς ημας φιλικά αισθήματα, άτινα εν τω υμετέρω εγγράφω περιέχονται. Πολύ ελυπηθημεν, τόσον ημείς, όσον και αι χιλιάδες των φιλάθλων της πόλεως ημών, διότι το τουρνουά του κυπέλλου Πάσχα δεν επιτρέπει υμίν να κατέλθητε εις την πόλιν ημών.

Επειδή δε πόθος διακαής απάντων των φιλάθλων της πόλεως του Βόλου, ιδιαιτέρως δε του ημετέρου συλλόγου, είναι να ίδωμεν την θρυλικήν ομάδαν του Ολυμπιακού Πειραιώς, το ίνδαλμά του ελληνικού ποδοσφαίρου, αγωνιζόμενην ενταύθα, δια τούτο σας παρακαλούμεν όπως κατά την εντεύθεν διέλευσιν σας μετά τον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος με τον Ηρακλέα Λαρίσης, ήτοι Δευτέραν απόγευμα θελήσητε να ικανοποιήσετε την επιθυμίαν ημών ταύτην δίδοντες μίαν φιλικήν ποδοσφαιρικη συναντησιν με την ομάδα του ημετέρου συλλόγου, θέλομεν δε παραχωρήσει υμίν τα 70/100 των καθαρών εισπράξεων του εν λόγω αγώνος.

Εν περιπτώσει δε πραγματοποιήσεως του αγώνος τούτου, παρακαλούμεν όπως ειδοποιήσητε ημάς εγκαίρως ίνα προβώμεν εις τας απαραιτήτους προετοιμασίας προς μείζονα επιτυχίαν του αγώνος, αποστείλητε δε ημίν, εάν έχητε, εν κλισσέ της υμετέρας ομάδος δια τας ενταύθα εφημερίδας.Ευχόμεθα δε εκ μέρους των αθλητών, μελών και φιλάθλων του ημετέρου συλλόγου προς υμάς «Καλό Πάσχα» και εκφράζομεν την ζωηραν επιθυμίαν μας να ίδωμεν και εφέτος τον αγαπητόν μας Ολυμπιακόν Πειραιώς πρωταθλητήν Κυπέλλου και Πρωταθλήματος Ελλάδος.

Διατελούμεν μετά πλείστης εκτιμήσεως

Ο πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας

α.α (σφραγίδα)

Γ. Κωστάκης Δ.Κ. Τσαμάκης»

Το πέρασμα του Ολυμπιακού Π. από το Βόλο, όπου θα κατέφθανε ακτοπλοϊκώς για να μεταβεί στη Λάρισα και η μετέπειτα επιστροφή του, αποτελούσε μια καλή ευκαιρία για την διεξαγωγή φιλικής συνάντησης με το συνώνυμο του Βόλου. Όμως πάλι δεν ευοδώθηκε το αίτημα, για άγνωστους σε εμάς λόγους –πιθανόν λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων, μιας και οι επίσημες διοργανώσεις βρίσκονταν στην τελική ευθεία. Αν γνωρίζαμε την έγγραφη απάντηση των Πειραιωτών, τότε θα διαθέταμε ακριβή πληροφόρηση για τις αιτίες που οδήγησαν στην ματαίωση αυτού του αγώνα.

Οι προσκλήσεις των μεγάλων ομάδων δεν είχαν πάντοτε θετική κατάληξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ.

  1. Τις συναντήσεις αυτές καταγράψαμε συγκεντρωτικά σε παλιότερα δημοσιεύματα στις 19και 26/2/2012.
  2. Τον όρο «ποδοσφαιρική εκδρομή» μου επισήμανε ο φιλόλογος και συγγραφέας Γιώργος Κοντομήτρος όταν μου έθεσε υπόψη αρκετά δημοσιεύματα της δεκ. του ΄30 για αυτήν την ενδιαφέρουσα παράμετρο της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας.
  3. Πραγματοποιήθηκαν τρεις αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδος στα 1939 και ΄40. Συνολικά μόνο τέσσερα ματς διεξήχθησαν εκτός Βόλου.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου