Γρηγόρης Καρταπάνης: Ποδοσφαιρικά έγγραφα ~ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

γρηγόρης-καρταπάνης-ποδοσφαιρικά-έγ-681606

Α΄ Ενδιαφέρον αρχειακό υλικό

Είχε την καλοσύνη ο γνωστός φιλίστορας και συλλέκτης Νίκος Μαστρογιάννης να μου παραχωρήσει από το πλούσιο αρχείο του, φωτοαντίγραφα έξη εγγράφων ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος, με την προοπτική δημοσίευσής τους κατά τη σύνταξη κάποιου σχετικού δημοσιεύματος από τον γράφοντα.

Πρόκειται για έξη εξερχόμενα έγγραφα ποδοσφαιρικών συλλόγων του Βόλου, από την περίοδο του Μεσοπολέμου και τα πρώτα μεταπολεμικά – μετεμφυλιακά χρόνια, τα οποία παρουσιάζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν ως κοινό αποδέκτη την ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιά. Το γεγονός αυτό ίσως καταδείχνει τη στενή σχέση -με αισθήματα αναγνώρισης και σεβασμού- που επιδίωκαν οι ιθύνοντες των βολιώτικων ομάδων με έναν κορυφαίο ελληνικό σύλλογο, στοχεύοντας σε συνεργασία και υποστήριξη.

Είναι βέβαια γνωστές οι απαρχές της ίδρυσης του Ολυμπιακού Βόλου με πρότυπο το συνώνυμο του Πειραιά, αλλά οι σχέσεις των τοπικών σωματείων με αυτόν παρουσιάζονται γενικότερες. Τούτο αποδεικνύεται και από τις μεταγραφές όλων των βολιωτών ποδοσφαιριστών, Ολυμπιακού και Νίκης, που φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο (Κοκκινάκης, Μουστακλής, Ζαντέρογλου, Τζίνης, Μπότινος, Συνετόπουλος και Κωστούλας ) – όλοι τους υπήρξαν παίχτες του Ολυμπιακού Πειραιά. Εννοείται βέβαια πως αντίστοιχες επαφές των βολιώτικων ομάδων με συλλόγους της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά υπήρχαν από την περίοδο του Μεσοπολέμου όπως φαίνεται και από τις ελεύσεις τους στο Βόλο για τη διεξαγωγή σπουδαίων φιλικών συναντήσεων που προσέλκυαν χιλιάδες φιλάθλων.

Τα έξη έγγραφα με χρονολογική σειρά είναι τα παρακάτω, με επιγραμματική αναφορά αποστολέα, αποδέκτη, ημερομηνίας και θεματολογίας:

– Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως Βόλου προς τον Ολυμπιακό Π. 7 Μαιου 1928,Τροποποίηση καταστατικού με υπόδειγμα εκείνου του πειραιώτικου συλλόγου.

– Γ.Σ.Β Η Νίκη, προς τον Ολυμπιακό Π. 7Δεκεμβρίου 1939. Πρόσκληση για φιλική συνάντηση τις ημέρες των εορτών.

– Ολυμπιακός Ο.Φ Βόλου προς τον Ολυμπιακό Π. 28 Απριλίου 1948, Πρόσκληση για φιλικό αγώνα μετά τις ημέρες του Πάσχα.

– ΑΟΒ Κένταυρος προς τον Ολυμπιακό Π. 6Νοεμβρίου 1951. Αίτημα παραχώρησης αθλητικού υλικού.

– Ολυμπιακός Β προς τον Ολυμπιακό Π 10/9/1954. Γνωστοποίηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου,

– Γ.Σ.Β Νίκη προς τον Ολυμπιακό Π 15/7/1955. Γνωστοποίηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Το ενδιαφέρον των ανωτέρω εγγράφων, αν αναγνωστούν, είναι προφανές και καταδείχνουν πτυχές της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας στην εποχή τους, που ενίοτε παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με το σήμερα. Κι αφού ήδη άρχισε η νέα ποδοσφαιρική περίοδος -οσονούπω ξεκινούν και οι τοπικές διοργανώσεις- ας δημοσιεύουμε καναδυό ποδοσφαιρικού περιεχομένου σημειώματα στις εβδομαδιαίες μας αναδρομές.

Β΄ Τροποποίηση καταστατικού

Στη σημερινή μας αναφορά θα παρουσιάσουμε τα υπ. Αρ. 1,4, 5 και 6 έγγραφα αφήνοντας τα άλλα δύο για το επόμενο δημοσίευμα, επειδή πραγματεύονται το ενδιαφέρον και με πολλές παραμέτρους, θέμα της πρόσκλησης γνωστών ομάδων Αθήνας – Πειραιά – Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων στο Βόλο.

Το πρώτο χρονικά έγγραφο (δακτυλόγραφο) αποστέλλεται όπως είπαμε από τον σύλλογο Αθλητική Ένωσις Κων/λεως Βόλου (γνωστό και ως ΑΕΚ) που είχε ιδρυθεί στα 1926 και αργότερα στα 1933 αφού συνενώθηκε με τον ΠΑΟΚ (που είχε αποσχισθεί στα 1929 ) και τη Νικομήδεια, συνέχισε τη παρουσία της ως ΠΑΕΚ ίσαμε το 1940.

Επειδή επρόκειτο να γίνει τροποποίηση του καταστατικού της ΑΕΚ οι διοικούντες ζητούν αντίγραφο εκείνου του Ολυμπιακού Πειραιά ώστε να έχουν ένα ασφαλές κι ενημερωμένο πρότυπο – υπόδειγμα και με βάση αυτό να εναρμοστεί και το δικό τους.

Αυτό δείχνει νομίζω το αίσθημα ευθύνης των παραγόντων εκείνης της εποχής που επιθυμούσαν την αποφυγή παραλείψεων η λαθών κι αντιμετώπιζαν τα πράγματα με σοβαρότητα:

Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως Βόλου 1926
Εν Βόλω τη 7η Μαΐου 1928
Αρ.πρωτ/ 240
Ολυμπιακόν Σύνδεσμον Φιλάθλων Πειραιώς
Πειραιά

Κύριοι. Προκειμένου κατ’ αυτάς να γίνει τροποποίησις του καταστατικού ημών, λαμβάνομεν την τιμήν να σας παρακαλέσωμεν θερμώς, όπως ευαρεστούμενοι, μας αποστείλητε δι’ επιστροφής του ταχυδρομείου, αντίγραφον το ιδικού σας και θέλετε πολύ μας υποχρεώσει.

Ευχαριστούντες εκ των προτέρων

Διατελούντες μεθ’ υπολήψεως

Ο Πρόεδρος

Α.Λερωμένος (σφραγίδα σωματείου ) ο Γ. Γραμματεύς Γ.Σαριλίδης  

 

Γ΄«Ο πτωχός αθλητικός όμιλος»

Η μοίρα των ερασιτεχνικών σωματείων, στο οικονομικό ζήτημα, παρουσιάζεται κάποιες φορές ίδια και απαράλλαχτη στο πέρασμα του χρόνου. Η κάλυψη απαραιτήτων αναγκών και ανελαστικών εξόδων, όπως λ.χ. η προμήθεια αθλητικού υλικού που ζητείται στο επόμενο έγγραφο, βεβαιώνεται ως διαχρονικό πρόβλημα. Ο αγωνιστικός και μη εξοπλισμός (στολές, παπούτσια, μπάλες, ιματισμός κ.λπ.) αποτελεί μια σοβαρή δαπάνη κάθε χρόνο, που αντιμετωπίζεται δύσκολα.

Ακόμη και τότε, αρχές δεκαετίας του ΄50 που οι απαιτήσεις ήταν λιγότερες, το ζήτημα της αγοράς αθλητικού υλικού παρέμενε οξύ και οι σύλλογοι με τις ισχνές ή και ανύπαρκτες πηγές εσόδων, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν. Το τραγικό είναι ότι εξήντα χρόνια μετά, όσοι ρομαντικοί ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ακόμη αντιμετωπίζουν τις ίδιες καταστάσεις. Αγωνιώδης αναζήτηση χορηγών και τα υπόλοιπα καλύπτονται…. ιδίοις αναλώμασιν !

Εκείνα τα πρώτα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια ο εφοδιασμός μιας ομάδας με το απαραίτητο υλικό, κάθε χρόνο, αποτελούσε δυσβάστακτη κατάσταση και επιζητούνταν ποικίλες λύσεις.

Το σχετικό αίτημα του ΑΟΒ Κένταυρος στο παρακάτω έγγραφο είναι νομίζω συγκλονιστικό:

Αθλητικός Όμιλος Βόλου Κένταυρος
Σωματείον ανεγνωρισμένον – έτος ιδρύσεως 1929
Αρ Πρωτ. 31 Εν Βόλω τη 6η Νοεμβρίου 1951
Προς τον Αθλητικόν Σύλλογον Πειραιώς
Ολυμπιακόν. Πειραιά

Κύριε Πρόεδρε

Και εφέτος ο πτωχός Αθλητικός Όμιλος Βόλου Κένταυρος λαμβάνει την τιμήν να σας παρακαλέση θερμώς όπως έλθητε αρωγός, δωρίζοντες εις αυτόν παλαιόν ιματισμόν, ήτοι φανέλλας υποδήματα, περικνημίδας, περισκελίδας και παν ότι άλλο άχρηστον υλικόν δι υμάς, Της υποθέσεως ταύτης,γνώστης είναι ο αγαπητός μας υμέτερος κ.Χέλμης, όστις μας έδωσεν και την ελπιδοφόρον απάντησιν. Μετά τη συσκευασία του δέματος δύνασθε να απευθυνθήτε εις την Ελληνικήν Εταιρίαν Μεταφορών, Κουμουνδούρου 11- τηλ 51 -333 εις Αθήνας ή εις Πειραιά, Μέγαρον Γιανουλάτου – πρώτος όροφος προς παραλαβήν και αποστολήν εις Βόλον επ ονόματι του χειρουργού κ Κασσιοπούλου Φιλίππου, εξόδοις του.

Ευχαριστούντες υμάς εκ των προτέρων

Διατελούμεν μετά τιμής

Ο Πρόεδρος

Φ. Κασσιόπουλος (σφραγίδα σωματείου) Ο Γεν Γραμματεύς Π. Χρόνης  

 

Οπως βλέπουμε το έγγραφο υπογράφεται από τον γιατρό Φ.Κασσιόπουλο, μια ιστορική μορφή, με πολυετή και πολύμορφη προσφορά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Βόλου, όπου εκτός από παράγοντας και πρόεδρος του Κενταύρου, διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ της ΕΠΣΘ.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, το αίτημα της αποστολής «άχρηστου» αθλητικού υλικού, φανερώνει τη δεινή οικονομική κατάσταση και τότε των ομάδων. Η ανταπόκριση των μεγάλων σωματείων υπήρξε θετική, αφού οι παράγοντές τους αντιλαμβάνονταν τη δύσχερη θέση των ερασιτεχνικών σωματείων. Κι ο «πτωχός» Κένταυρος -όπως κι άλλες ομάδες- για να αγωνιστούν ζητούσαν τα αποφόρια του Ολυμπιακού.

Δ΄ Νέα διοικητικά συμβούλια

Η γνωστοποίηση της σύνθεσης του Διοικητικού συμβουλίου των τοπικών ομάδων προς τους μεγάλους συλλόγους του κέντρου θεωρούνταν απαραίτητη, στο πλαίσιο των δημόσιων σχέσεων και της γενικότερης, γνωριμίας με προοπτική συνεργασίας, Παραθέτουμε τα δύο έγγραφα του Ολυμπιακού και της Νίκης, προς τη διοίκηση του Ολυμπιακού Πειραιά, με τις συνθέσεις των νεοεκλεγέντων συμβουλίων.

Σ’ αυτές διαβάζουμε τα ονόματα αξιόλογων προσώπων της τοπικής κοινωνίας με σημαντική προσφορά στο ποδόσφαιρο.:

ΑΣΒ Ολυμπιακός Εν Βόλω τη 10/9/1954
Γραφεία Γκλαβάνη 9 προς
Τηλ. 90….45 την ΟΦΠ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΝ
Αρ. πρωτ 3

Κύριε Πρόεδρε

Εχομεν την τιμήν να φέρωμεν εις γνώσιν υμών ότι το υπό της τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των Μελών εκλεγέν Διοικητικόν Συμβούλιον του συλλόγου μας δια την περίοδον 1954 – 55 έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Απόστολος Καδόγλου Φαρμακοποιός

Α’ Αντιπρόεδρος: Κων.Σινέλης Ιχθυέμπορος

Β΄ // : Δημ Τότσικας Εδωδιμοπώλης

Γεν Γραμματέας: Κων.Τσιριγγάκης Υγειον. Υπάλληλος

Ειδ. Γραμματέας: Εν. Γκούλιος Δημοσ. Υπάλληλος

Ταμίας: Ευαγ. Κόσσιαβας Δημ. Υπάλληλος

Γεν. Αρχηγός: Γεωρ. Κουτσούκης Δημ. Υπάλληλος

Εφορος: Νικ. Σαραντάκης Ιδιωτ. Υπάλληλος

Εφορος Γηπέδου: Πέτρ. Φλαμπούρης Πολ.Μηχανικός

Σύμβουλοι: Βλάσης Φιλίππου Υπαλ.Γεωργ. Συν/σμών

Στυλ. Σαλτίκης Εμπορ. Αντιπρόσωπος

Το νέον Διοικ.Συμβούλιον βασιζόμενον επί πνεύματος συνεργασίας μετά των συναδέλφων σωματείων και των προϊσταμένων αρχών θα συνεχίσει με προσήλωσιν τας υγιείς αθλητικάς παραδόσεις του Ολυμπιακού προς παραγωγήν των ευγενών επιδιώξεων του αθλητισμού. Διατελούμεν μετά πάσης τιμής

Ο Πρόεδρος ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

Α. ΚΑΔΟΓΛΟΥ (σφραγίδα σωματείου) Κ.ΤΣΙΡΙΓΓΑΚΗΣ

Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου Η Νίκη (ανεγνωρισμένων σωματείον)

Ετος ιδρύσεως 1924

Μέλος: ΣΕΓΑΣ, ΕΠΟ, ΕΠΣΘ

Τμήματα: Αθλητικόν, Ποσοσφαιρικον,κολυμβιτικόν, εκδρομικόν 

Γραφεία: Λεωφόρος Βασιλ.Παύλου – Νέα Ιωνία Βόλου

ΑΡ. ΠΡΩΤ 121 Εν Νέα Ιωνία (Βόλου) 15/7/1955

Προς τον Ολυμπιακόν Σ.Φ Πειραιά

Εχομεν την τιμήν να γνωρίσωμεν υμίν ότι το Διοικιτικόν Συμβούλιοντου ημετέρου Συλλόγου, το προελθόν εκ των αρχαιρεσίαν της 1/7/55,3/7/55 και 5/7/55 συνελθόν καταρτίσθη εις σώμα ως κάτωθι:

Πρόεδρος: Μαγουλάς Παντελής

Αντιπρόεδρος: Κόντζογλου Πρόδρομος

// : Λεωνιδάκης Μιχαήλ

Γεν.Γραμματεύς: Προμπονάς Ιωάννης

Γραμματεύς: Συρβανίδης Ευθύμιος

Ταμίας: Χρύσης Ευάγγελος

Έφορος: Χατζημάρκου Εμμανουήλ

Γεν.Αρχηγός: Τσάντος Αθανασιος

Αρχηγός Ποδοσφαίρου: Κατσαλής Ελευθέριος

Μέλη: Κακουλίδης Παναγιώτης, Κόπανος Αλέξανδρος

Βέβαια όντες ότι θέλομεν τύχει της υμετέρας συμπαραστάσεώς δια την πρόοδον του αθλητισμού της πατρίδος μας.

Διαστέλουμεν μετά τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ (σφραγίδα σωματείου) Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

Π.ΜΑΓΟΥΛΑΣ Ι. ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας σε κάποιες άλλες ηρωικές εποχές του αθλητισμού μας παραθέτουν τα παραπάνω έγγραφα.

Γρηγόρης Καρταπάνης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου