Γρηγόρης Καρταπάνης: ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Μέρος 4ο )

Τελευταία ενημέρωση: 2013-04-29, 17:49:55
Γρηγόρης Καρταπάνης: ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Μέρος 4ο )

ΠΤΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ.

 

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η ομαλότητα έχει πλέον επέλθει στην ΕΠΣΘ , με την ένταξη σε αυτή όλων των σωματείων τόσο του Βόλου , όσο και των υπολοίπων θεσσαλικών πόλεων ,που συνολικά ανέρχονταν σε δεκατέσσερα .

Έπειτα από δύο χρόνιες αντιπαραθέσεων, με ένα πρωτάθλημα που δεν ολοκληρώθηκε και ένα άλλο που δεν οργανώθηκε καν-  τις περιόδους 1928-29 και 1929-30 , αντίστοιχα – όλα πλέον δείχνουν έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή  της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σε τοπικό επίπεδο.

Σωματεία , παράγοντες ποδοσφαιριστές , φίλαθλοι και βέβαια η ΕΠΣΘ επιζητούσαν επιτακτικά όσο ποτέ ,την έναρξη του πρώτου επίσημου πρωταθλήματος στο Βόλο και τη Θεσσαλία γενικότερα.

Αυτή ορίστηκε στις 24/11/1930 ,αλλά ατυχώς , στην εναρκτήρια συνάντηση Κεραυνού- ΑΕΚ παρουσιάζονται σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία , με αλλοίωση αποτελέσματος ,συμπεριφορά που έχει αντίκτυπο στην ΕΠΣΘ  , εφόσον αυτή όριζε και ήταν υπεύθυνη για τους διαιτητές,  οι οποίοι ήταν παράγοντές της ή διαφόρων σωματείων και είχαν λάβει σχετική εκπαίδευση .

Κι αν το παραπάνω γεγονός θεωρήθηκε μεμονωμένο , αμιγώς αγωνιστικού χαρακτήρα , οι αντιδράσεις  που ξέσπασαν λίγο αργότερα , φανέρωναν και πάλι τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούσαν στα εσωτερικά της ένωσης .

Τα σωματεία Νίκη και Κένταυρος διαφώνησαν σχετικά με την εκπροσώπηση των ομάδων στο Δ.Σ της ΕΠΣΘ και το συνακόλουθο αριθμό ψήφο που διέθεταν . Καθώς δεν εκπροσωπούνταν όλα τα σωματεία πάντοτε, ελλόχευε ο κίνδυνος μεροληψίας και αντιδρώντας διατύπωναν το αίτημα για εκπροσώπηση όλων των συμμετεχόντων σωματείων στην ένωση .

Ατυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα κατανόησης του προβλήματος σε όλο του το εύρος , μιας και δεν γνωρίζουμε τι προέβλεπε τότε το καταστατικό της ΕΠΣΘ γι’ αυτό το επίμαχο θέμα ,ούτε τι όριζαν οι κανονισμοί του αθλήματος εκείνη την εποχή . Έτσι παραμένουν ανερεύνητες οι πτυχές του ζητήματος και περιοριζόμαστε στα όσα δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο .

Σημειώνει χαρακτηριστικά η εφ. Σημαία: « Είναι δυνατόν η τύχη  δεκατεσσάρων σωματείων να ρυθμίζεται από πέντε- διότι ούτω η διοίκησις είναι μονόπλευρος και εν πολλοίς , ας μας επιτραπή η βαρειά λέξις , τυρρανική –βεβαίως όχι» ( 3/2/31).

Πράγματι παρουσιάζονταν συχνά οι εκτιμήσεις έλλειψης αμεροληψίας στις αποφάσεις της ΕΠΣΘ. Και συνεχίζει πιο κάτω το ίδιο δημοσίευμα : «Επιβάλλεται λοιπόν προς το καλόν του ποδοσφαίρου   να γίνουν  αι δέουσαι  ενέργειαι υπό των ιθυνόντων , όπως η ΕΠΟ δώσει δικαίωμα ψήφου ,  δικαίωμα δηλαδή συμμετοχής εις την διοίκησιν εις άπαντα τα σωματεία τα εγγεγραμμένα εις την δύναμιν της ΕΠΣΘ , διότι άλλως ουδέποτε θα μπορούσαν τα σωματεία να ομονοήσουν , ο δε φίλαθλος κόσμος θα μας σιχαθή…».

Ετούτη η προοπτική κρίνεται απόλυτα επιβεβλημένη και  έπρεπε να αποτελέσει πρωταρχικό μέλημα, τόσο της παρούσας διοίκησης ,όσο κι εκείνης που θα τη διαδέχονταν έπειτα από την επικείμενη  Γ.Σ,  η οποία ζητήθηκε από Κένταυρο και Νίκη για τη διενέργεια αρχαιρεσιών , αίτημα που έγινε αποδεκτό και ορίστηκε ημερομηνία διεξαγωγής η 14η  Φεβρουαρίου .

Η έλλειψη απαρτίας όμως εκείνη τη μέρα, μετέθεσε τη σύγκληση της συνέλευσης για τις 22 του μήνα , ενώ ήδη το κλίμα αντιπαράθεσης είχε ενταθεί και η επικράτηση της ‘ «αντιπολίτευσης» ,δηλ. των σωματείων που ήταν εκτός Δ.Σ ,θεωρούνταν βέβαιη .

Στις 22/2 η  Γ.Σ και οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του εμπορικού επιμελητηρίου με εντάσεις , αντεγκλήσεις και αποχωρήσεις ,όταν υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τη  «λογοδοσία» του απερχόμενου προέδρου αλλά και την  «απροσδιόριστη» έγκρισή , της με την ύπαρξη ισοψηφίας (δύο, υπέρ, δύο κατά κι ένα παρών) .

Η αποχώρηση των σωματείων   της απερχόμενης διοίκησης (Κεραυνός , Πελασγιώτις) κατέστησε την αναμέτρηση των ευλογών άνευ αντιπάλου για την ‘ «αντιπολίτευση» η οποία κι εξέλεξε το νέο Δ.Σ αποτελούμενο από τους Λερωμένο (πρόεδρο) ,Κασσιόπουλο (γ.γραμματέα) , Αντώνογλου (ταμία) , Κούρτιο , Μουσούρη , Σαριλίδη, Στεργιόπουλο, Σολομωνίδη, Ακρίδη, και Κώτσιο, που προέρχονταν κυρίως από τον Κένταυρο και τη Νίκη .

Στο ΔΣ δεν εξελέγη κανένα μέλος των σωματείων Κεραυνός και Πελασγιώτις , ενώ μόνο τρείς  από τους παραπάνω συμμετείχαν στη προηγούμενη διοίκηση .

Ενδιαφέρον  παρουσιάζει και ο ορισμός των επιτροπών της ΕΠΣΘ που καταδείχνει και την οργάνωσή της :

«Πρωταθλήματος: Δ.Παπάζογλου, Δ.Καραθάνος ,Γ.Καραγεώργος .

Αναπληρωματικοί : Ακρίβος ,Γεωργούλης, .

Κανονισμών : Κασσιόπουλος , Μαργαριτόπουλος ,Σολομωνίδης .

Αναπληρωματικοί : Γ.Βαφιάδης , Ν.Ευαγγέλου .

Διαιτητών :Λερωμένος , Καραθάνος , Σπηλιώτης , Καφριτσόπουλος , Σολομωνίδης . Αναπληρωματικοί : Πέτρου , Παπαδημητρίου , .

Στατιστικής – Δελτίων :Σαριλίδης, Παπαγιαννόπουλος , Θεοδωρίδης .

Αναπλ. : Κακλαμάνος , Κατσαντώνης .

Εφήβων : Αντώνογλου , Ποντίκης , Μουσούρης , Αργυράκης , Λύγκος» ( Σημαία 27/2/31).

Δεν έλειψαν βέβαια και πάλι οι εντάσεις για την νομιμότητα των εκλογών , επειδή υπήρξε αποχώρηση σωματείων .

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ  ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Τα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα πρωταθλήματος Νίκη – Πηλεύς προκαλούν πάλι έντονες καταγγελίες και θέτουν σε αμφισβήτηση την οργανωτική ικανότητα της ΕΠΣΘ.  Η αδυναμία ομαλής διεξαγωγής του πρωταθλήματος γίνεται προφανής από τα ίδια τα γεγονότα .

Στις 15/3 εκφράζονται σοβαρά παράπονα για η μη διεξαγωγή  της συνάντησης του πρωταθλήματος Τοξότης –Νικομήδεια ,επειδή δεν προσήλθε ο διαιτητής και η ένωση κατηγορείται για αδιαφορία , απουσία και γενικό μπάχαλο  .

Διαφωνίες παρατηρούνται ακόμη και στον ορισμό των διαιτητών  ( η ΕΠΣΘ διέθετε τότε 16 πιστοποιημένους διαιτητές , παράγοντες σωματείων ή δικούς της που είχαν εκπαιδευτεί σχετικά)  καθώς οι περισσότεροι κρίνονταν ανεπαρκείς . Αυτό είχε ως επακόλουθο τη «μετάκληση»  διαιτητών εγνωσμένου κύρους ,από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για τους κρίσιμους κυρίως αγώνες ,κάτι που επιτρέπονταν  από την ΕΠΟ .

Ακόμη παράπονα υπάρχουν και για τις ημερομηνίες διεξαγωγής  συναντήσεων , κυρίως εκείνων που προέρχονταν από αναβολή  και η  νέα διοίκηση κατηγορείται ότι αντιγράφει πρακτικές της προηγούμενης .

Το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη παρά τις συνεχείς αντιδράσεις  , μερικά δε άρθρα είναι  ιδιαίτερα αιχμηρά , όπως το παρακάτω που αφορά ορισμούς διαιτητών :

«ΕΠΣΘ . Η χθεσινή ημέρα ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος απέδειξε το παντελές ξεχαρβάλωμα , το οποίον επικρατεί παρά της ΕΠΣΘ , εν η το συμφέρον και μόνον το συμφέρον είναι οδηγός των διοικούντων αυτήν. Ουδέποτε από της συστάσεως  της , η ανώτατη αυτή  ποδοσφαιρική αρχή παρουσίασε τοιαύτα χάλια οία χθες . Ούτω η επιτροπή διαιτητών χθες  διηυθύνετο από έναν άνθρωπον , όστις μόνος και άνευ της συμπράξεως ουδενός και εν αγνοία ως λέγουν του συμβουλίου , ερρύθμιζε τα της διαιτησίας των χθεσινών συναντήσεων .Είναι αίσχος ,είναι κατώτερον των διοικούντων το χθεσινόν θέαμα που παρουσιάσθη εις τας χθεσινάς συναντήσεις της πρωίας ….» . (Σημαία 4/5/31) .

Και συνεχίζει το δημοσίευμα με την αυθαίρετη παρουσία διαιτητή , που ενώ δεν είχε οριστεί , διεύθυνε αγώνα , εν αγνοία του προέδρου της επιτροπής διαιτησίας .

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Επεισοδιακή καταγράφεται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΣΘ   στις 24/5/31 , όπου ‘’εν μέσω ζωηρών αντεγκλήσεων και επεισοδίων  ‘’ πάρθηκαν αποφάσεις για κατακυρώσεις διακοπέντων αγώνων  και τιμωρίες – μάλλον επιλεκτικά – ποδοσφαιριστών  .

Οι παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ που άνηκαν στο Κένταυρο, πιθανότατα έχουν άμεση σχέση  με τη σύγκληση  έκτακτης  Γενικής Συνέλευσης την επόμενη από το Δ.Σ της ΕΠΣΘ .στο οποίο , όπως αναφέρεται , εκπροσωπούνταν τα σωματεία Νίκη ,Κένταυρος, ΑΕΚ και Πελασγιώτις  ( προφανώς υπήρξαν ανακατατάξεις έπειτα από τις εκλογές του Φεβρουαρίου ) .

Αρχικά με ομόφωνη απόφαση εντάχθηκαν στην Ένωση οι ομάδες Ολυμπιακός  Καρδίτσας και Μουσικογυμναστικός Τρικάλων, ανεβάζοντας στα δεκάξι   τα σωματεία της , από τα οποία τα οκτώ ήταν στο Βόλο . Αλλά όταν ζητήθηκε , προς το τέλος της διαδικασίας και ενώ συζητήθηκαν και άλλα  θέματα , να οριστεί νέα  Γ.Σ  «προς διενέργειαν ελέγχου επί των μέχρι τούδε πεπραγμένων της νέας διοικήσεως» , από τους εκπροσώπους  του Κεραυνού , ξέσπασαν  και πάλι διαμαρτυρίες και αποχωρήσεις  ,ώστε να μην υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία για μία τέτοια απόφαση .

Παρά τις αποχωρήσεις , ορίστηκε για τις 7 Ιουνίου νέα συνέλευση με θέματα :  «λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου ΕΠΣΘ και καταμερισμός ευθυνών δια την εν αυτή επικρατήσασα ακαταστασίαν (Σημαία 25/5/31) , γεγονός που επιβεβαίωνε τις διαφωνίες μεταξύ των σωματείων.

Το πρωτάθλημα παρ’ όλα τα εμπόδια  και τα επεισόδια στους αγώνες , όδευε προς την ολοκλήρωσή του , αλλά στις αποτιμήσεις των αθλητικών ρεπορτάζ τα σχόλια για την ΕΠΣΘ , ως διοικούσας αρχής ,δεν είναι καθόλου κολακευτικά : «Έίνε γεγονός αναμφισβήτητο ότι το εφετεινό  ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα διεξήθη μετ’ εμποδίων , αν όχι μετά ξυλοπόδαρων . Γκρίνιες μέσα στην ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή της Θεσσαλίας ,  γκρίνιες και τσακωμοί μέσα στα συλλογικά διοικητικά συμβούλια , λοβιτούρες ποδοσφαιρικής φύσεως μεταξύ συνεργαζόμενων εντός και εκτός ΕΠΣΘ σωματείων  , εξαχρειώσις δια της μεθόδου της αποζημιώσεως της εργασίας των κάτω άκρων των παικτών ,- πράγμα αναμφησβίτητον   της ποδοσφαιρίσεως – ας μα συγχωρεθή ο νεολογισμός αυτός των φιλάθλων θαυμαστών της στρόγγυλης μπάλας , ανίατος ασθένεια δι’ αυτή, ώστε να γίνωνται  παραίτιοι   θλιβερών επεισοδίων εις  βάρος του ποδοσφαίρου , ανεξήγητος και κλασσική ανικανότητα όλων σχεδόν των διαιτητών της ΕΠΣΘ ,ώστε να φαίνονται πάντοτε μεροληπτούντες υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδος , ενώ δίδουν μαζί και την εντύπωσιν ότι δεν είναι κύριοι ούτε των νευρών των, ούτε κάτοχοι των απαραιτήτων κανόνων της ποδοσφαιρίσεως»  (Σημαία 29/5). Το άρθρο συνεχίζει με την απόδοση ευθυνών για τα παραπάνω στην διοργανώτρια αρχή αλλά η κακή   συμπεριφορά  χαρακτηρίζει το σύνολο των εμπλεκόμενων στο άθλημα , ώστε να επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας και επιδίωξη της ευγενούς άμιλλας . Και καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα πως στη Γ.Σ στις 7/6 θα πρέπει «να πνεύσει ο άνεμος της αγάπης στον ποδοσφαιρικό κόσμο»  αν στόχος όλων είναι η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Η σοβαρότητα της κατάστασης οδηγεί  σε παρέμβαση της ΕΠΟ και παραμονές της ΓΣ  καταφθάνει το  μέλος της ομοσπονδίας Λουκάς Πανουργιάς, ο οποίος προβαίνει σε «δριμύτατας παρατηρήσεις» ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των σωματείων . Τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα  διοίκηση κατηγορούνται για τα ίδια ατοπήματα , ενώ τίθενται και νέες προτάσεις σχετικά για την παροχή ψήφου στα σωματεία. Η Γ.Σ τελικά γίνεται μία η δύο μέρες αργότερα ,αλλά διεξάγονται εκλογές που αναδεικνύουν νέο Δ.Σ το οποίο αποτελούνταν από τους: Α.Παπαπαρίση , Γ.Καραγεωργόπουλο (Κεραυνού), Φ.Κασσιόπουλο , Γ.Καραγεώργο , Γ.Στεργιόπουλο(Κένταυρου), Ν.Σακελλαρίου, Κ.Κουκιάδη (Πελασγιώτιδος) και αναπληρωματικούς τους Α.Μουσούρη και Α.Κολτσιδόπουλο. (Σημαία 10/6/31).

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με πρωταθλητή τον Κένταυρο και με το ανανεωμένο ΔΣ της ΕΠΣΘ οι ποδοσφαιρόφιλοι του Βόλου ( και της Θεσσαλίας ) ευελπιστούσαν σε ένα ακόμη καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον .

Ας ολοκληρώσουμε κάπου εδώ την έρευνά μας σχετικά με τα πρώτα χρόνια δραστηριότητας της ΕΠΣΘ (1929-1931)  . Οπωσδήποτε θα υπάρξει και συνέχεια.

   Ποδοσφαιρικός αγώνας στο Πάρκο Γεωργίου Α΄(1928 – φώτο από το βιβλίο  Γυμναστικός     Σύλλογος Η ΝΙΚΗ- Από την Ιωνία στη Νέα Ιωνία).

 

           ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=