Γρηγόρης Καρταπάνης: ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Μέρος 4ο )

γρηγόρης-καρταπάνης-ενωση-ποδοσφαιρ-786466

ΠΤΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ.

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η ομαλότητα έχει πλέον επέλθει στην ΕΠΣΘ , με την ένταξη σε αυτή όλων των σωματείων τόσο του Βόλου , όσο και των υπολοίπων θεσσαλικών πόλεων ,που συνολικά ανέρχονταν σε δεκατέσσερα .

Έπειτα από δύο χρόνιες αντιπαραθέσεων, με ένα πρωτάθλημα που δεν ολοκληρώθηκε και ένα άλλο που δεν οργανώθηκε καν- τις περιόδους 1928-29 και 1929-30 , αντίστοιχα – όλα πλέον δείχνουν έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σε τοπικό επίπεδο.

Σωματεία , παράγοντες ποδοσφαιριστές , φίλαθλοι και βέβαια η ΕΠΣΘ επιζητούσαν επιτακτικά όσο ποτέ ,την έναρξη του πρώτου επίσημου πρωταθλήματος στο Βόλο και τη Θεσσαλία γενικότερα.

Αυτή ορίστηκε στις 24/11/1930 ,αλλά ατυχώς , στην εναρκτήρια συνάντηση Κεραυνού- ΑΕΚ παρουσιάζονται σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία , με αλλοίωση αποτελέσματος ,συμπεριφορά που έχει αντίκτυπο στην ΕΠΣΘ , εφόσον αυτή όριζε και ήταν υπεύθυνη για τους διαιτητές, οι οποίοι ήταν παράγοντές της ή διαφόρων σωματείων και είχαν λάβει σχετική εκπαίδευση .

Κι αν το παραπάνω γεγονός θεωρήθηκε μεμονωμένο , αμιγώς αγωνιστικού χαρακτήρα , οι αντιδράσεις που ξέσπασαν λίγο αργότερα , φανέρωναν και πάλι τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούσαν στα εσωτερικά της ένωσης .

Τα σωματεία Νίκη και Κένταυρος διαφώνησαν σχετικά με την εκπροσώπηση των ομάδων στο Δ.Σ της ΕΠΣΘ και το συνακόλουθο αριθμό ψήφο που διέθεταν . Καθώς δεν εκπροσωπούνταν όλα τα σωματεία πάντοτε, ελλόχευε ο κίνδυνος μεροληψίας και αντιδρώντας διατύπωναν το αίτημα για εκπροσώπηση όλων των συμμετεχόντων σωματείων στην ένωση .

Ατυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα κατανόησης του προβλήματος σε όλο του το εύρος , μιας και δεν γνωρίζουμε τι προέβλεπε τότε το καταστατικό της ΕΠΣΘ γι’ αυτό το επίμαχο θέμα ,ούτε τι όριζαν οι κανονισμοί του αθλήματος εκείνη την εποχή . Έτσι παραμένουν ανερεύνητες οι πτυχές του ζητήματος και περιοριζόμαστε στα όσα δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο .

Σημειώνει χαρακτηριστικά η εφ. Σημαία: « Είναι δυνατόν η τύχη δεκατεσσάρων σωματείων να ρυθμίζεται από πέντε- διότι ούτω η διοίκησις είναι μονόπλευρος και εν πολλοίς , ας μας επιτραπή η βαρειά λέξις , τυρρανική –βεβαίως όχι» ( 3/2/31).

Πράγματι παρουσιάζονταν συχνά οι εκτιμήσεις έλλειψης αμεροληψίας στις αποφάσεις της ΕΠΣΘ. Και συνεχίζει πιο κάτω το ίδιο δημοσίευμα : «Επιβάλλεται λοιπόν προς το καλόν του ποδοσφαίρου να γίνουν αι δέουσαι ενέργειαι υπό των ιθυνόντων , όπως η ΕΠΟ δώσει δικαίωμα ψήφου , δικαίωμα δηλαδή συμμετοχής εις την διοίκησιν εις άπαντα τα σωματεία τα εγγεγραμμένα εις την δύναμιν της ΕΠΣΘ , διότι άλλως ουδέποτε θα μπορούσαν τα σωματεία να ομονοήσουν , ο δε φίλαθλος κόσμος θα μας σιχαθή…».

Ετούτη η προοπτική κρίνεται απόλυτα επιβεβλημένη και έπρεπε να αποτελέσει πρωταρχικό μέλημα, τόσο της παρούσας διοίκησης ,όσο κι εκείνης που θα τη διαδέχονταν έπειτα από την επικείμενη Γ.Σ, η οποία ζητήθηκε από Κένταυρο και Νίκη για τη διενέργεια αρχαιρεσιών , αίτημα που έγινε αποδεκτό και ορίστηκε ημερομηνία διεξαγωγής η 14η Φεβρουαρίου .

Η έλλειψη απαρτίας όμως εκείνη τη μέρα, μετέθεσε τη σύγκληση της συνέλευσης για τις 22 του μήνα , ενώ ήδη το κλίμα αντιπαράθεσης είχε ενταθεί και η επικράτηση της ‘ «αντιπολίτευσης» ,δηλ. των σωματείων που ήταν εκτός Δ.Σ ,θεωρούνταν βέβαιη .

Στις 22/2 η Γ.Σ και οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του εμπορικού επιμελητηρίου με εντάσεις , αντεγκλήσεις και αποχωρήσεις ,όταν υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τη «λογοδοσία» του απερχόμενου προέδρου αλλά και την «απροσδιόριστη» έγκρισή , της με την ύπαρξη ισοψηφίας (δύο, υπέρ, δύο κατά κι ένα παρών) .

Η αποχώρηση των σωματείων της απερχόμενης διοίκησης (Κεραυνός , Πελασγιώτις) κατέστησε την αναμέτρηση των ευλογών άνευ αντιπάλου για την ‘ «αντιπολίτευση» η οποία κι εξέλεξε το νέο Δ.Σ αποτελούμενο από τους Λερωμένο (πρόεδρο) ,Κασσιόπουλο (γ.γραμματέα) , Αντώνογλου (ταμία) , Κούρτιο , Μουσούρη , Σαριλίδη, Στεργιόπουλο, Σολομωνίδη, Ακρίδη, και Κώτσιο, που προέρχονταν κυρίως από τον Κένταυρο και τη Νίκη .

Στο ΔΣ δεν εξελέγη κανένα μέλος των σωματείων Κεραυνός και Πελασγιώτις , ενώ μόνο τρείς από τους παραπάνω συμμετείχαν στη προηγούμενη διοίκηση .

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ορισμός των επιτροπών της ΕΠΣΘ που καταδείχνει και την οργάνωσή της :

«Πρωταθλήματος: Δ.Παπάζογλου, Δ.Καραθάνος ,Γ.Καραγεώργος .

Αναπληρωματικοί : Ακρίβος ,Γεωργούλης, .

Κανονισμών : Κασσιόπουλος , Μαργαριτόπουλος ,Σολομωνίδης .

Αναπληρωματικοί : Γ.Βαφιάδης , Ν.Ευαγγέλου .

Διαιτητών :Λερωμένος , Καραθάνος , Σπηλιώτης , Καφριτσόπουλος , Σολομωνίδης . Αναπληρωματικοί : Πέτρου , Παπαδημητρίου , .

Στατιστικής – Δελτίων :Σαριλίδης, Παπαγιαννόπουλος , Θεοδωρίδης .

Αναπλ. : Κακλαμάνος , Κατσαντώνης .

Εφήβων : Αντώνογλου , Ποντίκης , Μουσούρης , Αργυράκης , Λύγκος» ( Σημαία 27/2/31).

Δεν έλειψαν βέβαια και πάλι οι εντάσεις για την νομιμότητα των εκλογών , επειδή υπήρξε αποχώρηση σωματείων .

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Τα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα πρωταθλήματος Νίκη – Πηλεύς προκαλούν πάλι έντονες καταγγελίες και θέτουν σε αμφισβήτηση την οργανωτική ικανότητα της ΕΠΣΘ. Η αδυναμία ομαλής διεξαγωγής του πρωταθλήματος γίνεται προφανής από τα ίδια τα γεγονότα .

Στις 15/3 εκφράζονται σοβαρά παράπονα για η μη διεξαγωγή της συνάντησης του πρωταθλήματος Τοξότης –Νικομήδεια ,επειδή δεν προσήλθε ο διαιτητής και η ένωση κατηγορείται για αδιαφορία , απουσία και γενικό μπάχαλο .

Διαφωνίες παρατηρούνται ακόμη και στον ορισμό των διαιτητών ( η ΕΠΣΘ διέθετε τότε 16 πιστοποιημένους διαιτητές , παράγοντες σωματείων ή δικούς της που είχαν εκπαιδευτεί σχετικά) καθώς οι περισσότεροι κρίνονταν ανεπαρκείς . Αυτό είχε ως επακόλουθο τη «μετάκληση» διαιτητών εγνωσμένου κύρους ,από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για τους κρίσιμους κυρίως αγώνες ,κάτι που επιτρέπονταν από την ΕΠΟ .

Ακόμη παράπονα υπάρχουν και για τις ημερομηνίες διεξαγωγής συναντήσεων , κυρίως εκείνων που προέρχονταν από αναβολή και η νέα διοίκηση κατηγορείται ότι αντιγράφει πρακτικές της προηγούμενης .

Το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη παρά τις συνεχείς αντιδράσεις , μερικά δε άρθρα είναι ιδιαίτερα αιχμηρά , όπως το παρακάτω που αφορά ορισμούς διαιτητών :

«ΕΠΣΘ . Η χθεσινή ημέρα ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος απέδειξε το παντελές ξεχαρβάλωμα , το οποίον επικρατεί παρά της ΕΠΣΘ , εν η το συμφέρον και μόνον το συμφέρον είναι οδηγός των διοικούντων αυτήν. Ουδέποτε από της συστάσεως της , η ανώτατη αυτή ποδοσφαιρική αρχή παρουσίασε τοιαύτα χάλια οία χθες . Ούτω η επιτροπή διαιτητών χθες διηυθύνετο από έναν άνθρωπον , όστις μόνος και άνευ της συμπράξεως ουδενός και εν αγνοία ως λέγουν του συμβουλίου , ερρύθμιζε τα της διαιτησίας των χθεσινών συναντήσεων .Είναι αίσχος ,είναι κατώτερον των διοικούντων το χθεσινόν θέαμα που παρουσιάσθη εις τας χθεσινάς συναντήσεις της πρωίας ….» . (Σημαία 4/5/31) .

Και συνεχίζει το δημοσίευμα με την αυθαίρετη παρουσία διαιτητή , που ενώ δεν είχε οριστεί , διεύθυνε αγώνα , εν αγνοία του προέδρου της επιτροπής διαιτησίας .

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Επεισοδιακή καταγράφεται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΣΘ στις 24/5/31 , όπου ‘’εν μέσω ζωηρών αντεγκλήσεων και επεισοδίων ‘’ πάρθηκαν αποφάσεις για κατακυρώσεις διακοπέντων αγώνων και τιμωρίες – μάλλον επιλεκτικά – ποδοσφαιριστών .

Οι παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ που άνηκαν στο Κένταυρο, πιθανότατα έχουν άμεση σχέση με τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την επόμενη από το Δ.Σ της ΕΠΣΘ .στο οποίο , όπως αναφέρεται , εκπροσωπούνταν τα σωματεία Νίκη ,Κένταυρος, ΑΕΚ και Πελασγιώτις ( προφανώς υπήρξαν ανακατατάξεις έπειτα από τις εκλογές του Φεβρουαρίου ) .

Αρχικά με ομόφωνη απόφαση εντάχθηκαν στην Ένωση οι ομάδες Ολυμπιακός Καρδίτσας και Μουσικογυμναστικός Τρικάλων, ανεβάζοντας στα δεκάξι τα σωματεία της , από τα οποία τα οκτώ ήταν στο Βόλο . Αλλά όταν ζητήθηκε , προς το τέλος της διαδικασίας και ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα , να οριστεί νέα Γ.Σ «προς διενέργειαν ελέγχου επί των μέχρι τούδε πεπραγμένων της νέας διοικήσεως» , από τους εκπροσώπους του Κεραυνού , ξέσπασαν και πάλι διαμαρτυρίες και αποχωρήσεις ,ώστε να μην υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία για μία τέτοια απόφαση .

Παρά τις αποχωρήσεις , ορίστηκε για τις 7 Ιουνίου νέα συνέλευση με θέματα : «λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου ΕΠΣΘ και καταμερισμός ευθυνών δια την εν αυτή επικρατήσασα ακαταστασίαν (Σημαία 25/5/31) , γεγονός που επιβεβαίωνε τις διαφωνίες μεταξύ των σωματείων.

Το πρωτάθλημα παρ’ όλα τα εμπόδια και τα επεισόδια στους αγώνες , όδευε προς την ολοκλήρωσή του , αλλά στις αποτιμήσεις των αθλητικών ρεπορτάζ τα σχόλια για την ΕΠΣΘ , ως διοικούσας αρχής ,δεν είναι καθόλου κολακευτικά : «Έίνε γεγονός αναμφισβήτητο ότι το εφετεινό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα διεξήθη μετ’ εμποδίων , αν όχι μετά ξυλοπόδαρων . Γκρίνιες μέσα στην ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή της Θεσσαλίας , γκρίνιες και τσακωμοί μέσα στα συλλογικά διοικητικά συμβούλια , λοβιτούρες ποδοσφαιρικής φύσεως μεταξύ συνεργαζόμενων εντός και εκτός ΕΠΣΘ σωματείων , εξαχρειώσις δια της μεθόδου της αποζημιώσεως της εργασίας των κάτω άκρων των παικτών ,- πράγμα αναμφησβίτητον της ποδοσφαιρίσεως – ας μα συγχωρεθή ο νεολογισμός αυτός των φιλάθλων θαυμαστών της στρόγγυλης μπάλας , ανίατος ασθένεια δι’ αυτή, ώστε να γίνωνται παραίτιοι θλιβερών επεισοδίων εις βάρος του ποδοσφαίρου , ανεξήγητος και κλασσική ανικανότητα όλων σχεδόν των διαιτητών της ΕΠΣΘ ,ώστε να φαίνονται πάντοτε μεροληπτούντες υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδος , ενώ δίδουν μαζί και την εντύπωσιν ότι δεν είναι κύριοι ούτε των νευρών των, ούτε κάτοχοι των απαραιτήτων κανόνων της ποδοσφαιρίσεως» (Σημαία 29/5). Το άρθρο συνεχίζει με την απόδοση ευθυνών για τα παραπάνω στην διοργανώτρια αρχή αλλά η κακή συμπεριφορά χαρακτηρίζει το σύνολο των εμπλεκόμενων στο άθλημα , ώστε να επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας και επιδίωξη της ευγενούς άμιλλας . Και καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα πως στη Γ.Σ στις 7/6 θα πρέπει «να πνεύσει ο άνεμος της αγάπης στον ποδοσφαιρικό κόσμο» αν στόχος όλων είναι η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Η σοβαρότητα της κατάστασης οδηγεί σε παρέμβαση της ΕΠΟ και παραμονές της ΓΣ καταφθάνει το μέλος της ομοσπονδίας Λουκάς Πανουργιάς, ο οποίος προβαίνει σε «δριμύτατας παρατηρήσεις» ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των σωματείων . Τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα διοίκηση κατηγορούνται για τα ίδια ατοπήματα , ενώ τίθενται και νέες προτάσεις σχετικά για την παροχή ψήφου στα σωματεία. Η Γ.Σ τελικά γίνεται μία η δύο μέρες αργότερα ,αλλά διεξάγονται εκλογές που αναδεικνύουν νέο Δ.Σ το οποίο αποτελούνταν από τους: Α.Παπαπαρίση , Γ.Καραγεωργόπουλο (Κεραυνού), Φ.Κασσιόπουλο , Γ.Καραγεώργο , Γ.Στεργιόπουλο(Κένταυρου), Ν.Σακελλαρίου, Κ.Κουκιάδη (Πελασγιώτιδος) και αναπληρωματικούς τους Α.Μουσούρη και Α.Κολτσιδόπουλο. (Σημαία 10/6/31).

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με πρωταθλητή τον Κένταυρο και με το ανανεωμένο ΔΣ της ΕΠΣΘ οι ποδοσφαιρόφιλοι του Βόλου ( και της Θεσσαλίας ) ευελπιστούσαν σε ένα ακόμη καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον .

Ας ολοκληρώσουμε κάπου εδώ την έρευνά μας σχετικά με τα πρώτα χρόνια δραστηριότητας της ΕΠΣΘ (1929-1931) . Οπωσδήποτε θα υπάρξει και συνέχεια.

Ποδοσφαιρικός αγώνας στο Πάρκο Γεωργίου Α΄(1928 – φώτο από το βιβλίο Γυμναστικός Σύλλογος Η ΝΙΚΗ- Από την Ιωνία στη Νέα Ιωνία).

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου