Γρηγόρης Καρταπάνης: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ (1928-29)

Τελευταία ενημέρωση: 2013-03-31, 19:45:53
Γρηγόρης Καρταπάνης: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ (1928-29)

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡ. «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ»

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 

Το περιοδικό «Ναυτική Ελλάς» είναι μάλλον το μακροβιότερο στον ελληνικό περιοδικό τύπο, αφού εκδίδεται από το 1928 ως τις μέρες μας,ως μηνιαίο  και έχει υπερβεί τα 950 τεύχη.

Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου του 1928 κι  εκδίδεται από την Ελληνική Θαλασσία Ένωση, φορέα υπαγόμενο στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αν και στα τρία πρώτα τεύχη μνημονεύεται ως εκδότης,  μόνο το ΓΕΝ.

Τα περιεχόμενα του αποτελούνται οπωσδήποτε από θαλασσινά- ναυτικά θέματα (ειδήσεις, ρεπορτάζ, διηγήματα, ιστορικά κλπ), δίχως να απουσιάζουν και άλλα, διαφορετικής θεματολογίας,  δημοσιεύματα. Στο αρχείο της βιβλιοθήκης των Τριών Ιεραρχών, στο Βόλο,υπάρχουν  δεμένα σε τόμο τα 12 πρώτα τεύχη  του περιοδικού (α’ χρόνος), από τον Οκτώβριο του 1928 έως το Σεπτέμβριο του 1929.

Στις τελευταίες σελίδες των τευχών αυτών συναντούμε δύο μόνιμες στήλες : «Αθλητικός κόσμος» και από το 7ο  τεύχος ,«Από τας επαρχίας μας. Προσκοπισμός –ειδήσεις –διάφορα». Η θεματολογία της πρώτης επισημαίνεται από τον τίτλο της, αλλά και στη δεύτερη κυριαρχούν τα αθλητικά ζητήματα από την ελληνική περιφέρεια.

Το ενδιαφέρον και άξιο αναφοράς είναι ότι  το ποδόσφαιρο κατέχει σημαντική θέση στις επιμέρους δημοσιεύσεις, ενίοτε σε βάρος των ναυταθλημάτων, που δικαιολογείται η πρωτεύουσα θέση τους στο εν λόγω περιοδικό.

Η εξήγηση δεν είναι δύσκολη: εκείνα τα χρόνια το νεοεμφανιζόμενο άθλημα της «ποδοσφαιρίσεως» γνωρίζει ιδιαίτερη διάδοση και ανάπτυξη στα αστικά κέντρα ολόκληρης της Ελλάδας, για αυτό και οι σχετικές ειδήσεις δεν περιορίζονται μόνο σε Αθήνα – Πειραιά και Θεσσαλονίκη,  αλλά και όπου  σημειώνονταν οι πλέον αξιόλογες επιδόσεις. Ήδη από το 1926 είχε ιδρυθεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) για την καλύτερη  οργάνωση του αθλήματος, το οποίο ως τότε υπάγονταν στον ΣΕΓΑΣ.

Παράλληλα, εκτός, από τας τις τρείς παραπάνω μεγαλύτερες πόλεις, που διέθεταν τις δικές τους  Ποδοσφαιρικές Ενώσεις (και ίδρυσαν την ΕΠΟ) εμφανίζονται  και διάφορες τοπικές ενώσεις στην επαρχία. Μια από τις πρώτες που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1929 είναι και η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μαγνησίας –Θεσσαλίας (ΕΠΣΜΘ) η όποια λίγο αργότερα έγινε ΕΠΣΘ και κάλυπτε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Έδρα της όμως ήταν ο Βόλος, όπου υπήρχε από χρόνια αξιόλογη ποδοσφαιρική δραστηριότητα, υπέρτερη των άλλων θεσσαλικών πόλεων. Ευεξήγητη  λοιπόν η συχνή αναφορά της ποδοσφαιρικής κίνησης  στο Βόλο , μέσα από τις στήλες που προαναφέραμε  του περ.  Ναυτική Ελλάς, σε τέσσερα από τα δώδεκα πρώτα τεύχη που ξεφυλλίσαμε.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ  ΤΕΥΧΟΣ…..ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 

Από το α’ τεύχος του περιοδικού γίνεται αντιληπτή η πρόθεση των συντακτών του να προβάλλουν και το ποδόσφαιρο. Άλλωστε στις ποδοσφαιρικές ομάδες των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού  συμμετείχαν, στην διάρκεια της θητείας τους, αρκετοί κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της εποχής, μέλη των γνωστότερων συλλόγων .

Στο υπ. αρ. 1 λοιπόν  τεύχος, στη στήλη «Αθλητικός Κόσμος», και στο κομμάτι «ποδοσφαιρική κίνησις» υπάρχει αναφορά για την συγκρότηση της Εθνικής ομάδας,  αλλά και την διοργάνωση πανελλήνιου πρωταθλήματος με ανακήρυξη  πρωταθλητή Ελλάδος.

Ήδη το πρώτο «εθνικό» πρωτάθλημα έχει διεξαχθεί την περίοδο 1927-28 ,με συμμετοχή  μόνο των εκπροσώπων  Αθήνας –Πειραιά- Θεσσαλονίκης, αλλά τα προβλήματα  που ανέκυψαν οδήγησαν στη μη διεξαγωγή  του την επόμενη χρονιά. Συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια από το 1929-30,με την παρουσία συλλόγων  μόνο από τις τρείς αυτές σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές  ενώσεις.

Η Εθνική Ελλάδος, όπως είναι γνωστό έδωσε τον πρώτο επίσημο (φιλικό) αγώνα της στις  7/4/1929 με τη Β΄ Ιταλίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και ηττήθηκε με 4-1. Στο δημοσίευμα του περιοδικού σημειώνεται ότι επρόκειτο  να δοθούν  στο άμεσο μέλλον δύο αγώνες, ο ένας πιθανότατα με την πανίσχυρη Ουγγαρία.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 

Το θαλασσινό περιοδικό όμως επεκτείνει την πληροφόρησή του και για τα κάθε μορφής αθλητικά δρώμενα στην ελληνική περιφέρεια κι ανάμεσά τους και για το ποδόσφαιρο ,με συχνές και πλούσιες αναφορές. Από την ενημέρωση αυτή δεν μπορούσε να απουσιάζει το Βολιώτικο ποδόσφαιρο, το οποίο όπως γνωρίζουμε   παρουσίαζε ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Η πρώτη δημοσίευση σχετικών ειδήσεων εμπεριέχεται στο υπ. αρ. 7 τεύχος του περιοδικού (30/4/1929), στη στήλη  «Από τας  επαρχίας μας» και κάνει λόγο για τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις της ομάδας του στόλου (μοίρας γυμνασίων) που βρέθηκε για προγραμματισμένες  ασκήσεις, στην περιοχή του Βόλου.

Κατά τις μέρες ανάπαυλας των γυμνασίων οι ναύτες επιδόθηκαν στο ποδόσφαιρο με αντίπαλους τοπικούς συλλόγους :

«Ειδήσεις από τον Βόλον.

Περί τα μέσα Μαρτίου αφίκετο εις τον λιμένα της πόλεως μας  η μοίρα του Ελληνικού στόλου. Η ποδοσφαιρική ομάς του στόλου έδωκε τέσσαρας εν όλω  συναντήσεις εις την πόλιν μας. Εις τας 17 Μαρτίου συνηντήθη με την ισχυροτέραν ομάδα της Θεσσαλίας, του Αθλητικού Ομίλου Κενταύρου. Νικήτρια αναδείχθη η ομάς του Κενταύρου.

Εις τας 21 Μαρτίου και πάλιν ο Κένταυρος ανεδείχθη νικητής με 4-1. Εις τας 24 Μαρτίου η ομάς του στόλου συναντηθείσα με την εσχάτως ιδρυθείσαν ομάδα του Πανθεσσαλικού Αθλητικού Ομίλου Κων/λιτών (ΠΑΟΚ)  ανεδείχθη νικήτρια με τέρματα 3-1. Κατά την διάρκειαν του αγώνος η φιλαρμονική της πόλεως επαιάνιζε διάφορα εμβατήρια.

Ο αγών εκινηματογραφήθη υπό του φίλαθλου φωτογράφου κ. Ζημέρη. Εις τας 25 Μαρτίου ημέραν της Εθνικής εορτής η μικτή ποδοσφαιρική  ομάς του στόλου έδωκε την τελευταίαν συνάντησίν της με την ισχυράν ομάδαν της Αθλητικής Ενώσεως Κων/πολιτών (ΑΕΚ). Το αποτέλεσμα ήτο ισόππαλον 0-0. Από  τους ναύτας ποδοσφαιριστάς διεκρίθησαν οι Λαπάτας και Αρμαλιώτης.

                                Θ. Αναγνωστόπουλος».

 

Η ενυπόγραφη, τηλεγραφικά διατυπωμένη, ανταπόκριση, καταγράφει το πλήρες πρόγραμμα των συναντήσεων ανάμεσα στην ομάδα του στόλου και τους τοπικούς συλλόγους. Ο Κένταυρος είχε κι αυτός ιδρυθεί περίπου ένα χρόνο νωρίτερα και πράγματι θεωρούνταν από τα ισχυρότερα σωματεία, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω αποτελέσματα με τον αντίπαλό του, που είχε στις τάξεις του – εδώ δεν αναφέρονται πολλά ονόματα- κορυφαίους ποδοσφαιριστές της εποχής.

Οι συναντήσεις διεξάγονταν βέβαια στο γήπεδο-πάρκο- Γεωργίου Α΄ και δίνονταν πανηγυρικός  χαρακτήρας με την παρουσία επισήμων και μουσικής μπάντας. Άλλες φορές «επαιάνιζε η μουσική  του θωρηκτού Αβέρωφ». Ενδιαφέρον  παρουσιάζει και η πληροφορία για την κινηματογραφική εγγραφή του αγώνα από τον γνωστό φωτογράφο Κώστα Ζημέρη, γεγονός πρωτοφανές για τα τότε δεδομένα.

Να επισημάνουμε επίσης ότι και άλλες φορές, όταν η μοίρα γυμνασίων του στόλου κατέπλεε στο Βόλο, ποδοσφαιρικές ομάδες ναυτών συναντιόταν με τοπικούς συλλόγους σε ενδιαφέροντες αγώνες, οι οποίοι  αναπλήρωναν τα διάφορα κενά από τις συχνές διακοπές των πρωταθλημάτων, όπως λ.χ. το Μάρτιο του 1930.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ  ΣΕ ΚΑΘΕ  ΤΕΥΧΟΣ 

Στο  τεύχος αρ. 9 (30/6/1929) η ανταπόκριση με τίτλο «Από τον Βόλον» είναι  ανυπόγραφη και αναφέρεται , όχι μόνο στη ποδοσφαιρική ,αλλά και στην υπόλοιπη αθλητική δραστηριότητα των προηγουμένων εβδομάδων.

Σημειώνουμε μόνο τα ποδοσφαιρικά: «Την Κυριακήν 2 Ιουνίου και ώραν 5 μ.μ  εν τη πλατεία Γεωργίου Α΄ διεξήχθη ποδοσφαιρική συνάντησις  μεταξύ των ομάδων, μικτής ΑΕΚ  και ΑΟΒ Κένταυρος μετά της ποδοσφαιρικής ομάδος ΓΣΒ Νίκη. Κατόπιν ενός πεισματώδους αγώνος, νικήτρια  ανεδείχθη ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου «Νίκη». Κυριακήν 10ην Ιουνίου εν τη πλατεία Γεωργίου Α΄ και ώραν 6μ.μ. διεξήχθη ποδοσφαιρική συνάντησις μεταξύ της Β΄ ομάδος του ΑΟΒ (σ.σ. Κενταύρου) Άρης και της Λαρισαϊκής ομάδος Πελασγιώτις. Μετά το τέλος του αγώνος η Λαρισαϊκή ηττήθη υπό της αντιπάλου 1-0. Ο ποδοσφαιρικός αγών διεξήχθη υπό την διαιατησίαν του κ. Φραγκόπουλου…».

Στη σελίδα «Αθλητικός Κόσμος» του 10ου τεύχους (31/7/29) ολόκληρη η μεσαία στήλη επιγράφεται  «Αθλητική κίνησις Βόλου», με αποκλειστικά ποδοσφαιρική ειδησεογραφία ,εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στο Βόλο είχε αφιχθεί (τέλη Ιουνίου) η ποδοσφαιρική ομάδα του  Ολυμπιακού Χαλκίδος που έδωσε δύο αγώνες με τον ΠΑΟΚ και τον Πηλέα στις 30/6 και 1/7 αντίστοιχα. Στην πρώτη συνάντηση το αποτέλεσμα υπήρξε ισόπαλο ενώ ο ισχυρός , τότε, Πηλέας επικράτησε άνετα με 3-1.

Ακολούθως  ο συντάκτης (που υπογράφει ως «ανταποκριτής») αναφέρεται διεξοδικά στο ντέρμπι  μεταξύ  δύο από τα καλύτερα σωματεία του Βόλου, του Κενταύρου και του Πηλέα: «Την 14ην  Ιουλίου και ώραν 6μ.μ. εν τη πλατεία Γεωργίου  Α΄ διεξήχθη σοβαρός αγών μεγάλου ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο ισχυρότερων ομάδων της πόλεως  Βόλου ήτοι : Αθλητικού Ομίλου Βόλου Κένταυρος και Αθλητικής Οργανώσεως Βόλου, Πήλευς. Κατά τας 5 και 50 κατέρχεται εις το γήπεδον πρώτος ο Πηλεύς  φέρων μαύρας φανέλλας και λευκήν περισκελίδα και ενισχυόμενος με δύο καλούς Αθηναίους παίκτας, ήτοι υπό των κ.κ. Νέγρη της ΑΕΚ Αθηνών και Ασεβίδη Γουδί Αθηνών.  Δεύτερος κατέρχεται εις το γήπεδον ο Κένταυρος  φέρων πράσινας φανέλλας και μαύρην περισκελίδα. Στας 6 και 10 ο διαιτητής κ. Ανδρίτσος του Παναθηναϊκού, όστις ήλθε επί τούτω, εσφύριξεν την έναρξιν του αγώνος. Το εναρκτήριο λάκτισμα είχεν ο Πηλεύς, όστις όμως παρά τας επικινδύνους καθόδους του δεν κατορθώνει ουδέν τέρμα, ενώ τουναντίον ο Κένταυρος κατόπιν 30΄επιτυγχάνει δύο κατά σειράν τέρματα ώστε να παρέλθη το α΄ ημιχρόνιον, αφήνον  τον Κένταυρον νικητήν. Εις το β΄ όμως ημιχρόνιον   τα πράγματα ήλλαξαν. Οι νεαροί παίχτες του Πηλέως κάμνουν επικινδύνους καθόδους επιτυγχάνοντας ούτω το  πρώτον τέρμαν των. Μετά παρέλευσιν 15΄ο διαιτητής σφυρίζει φρίγκ εις βάρος του Κενταύρου το οποίον δι΄ ενός σουτ του Βογιατζή ,οπισθοφύλακος του Πηλέως  μετατρέπεται εις τέρμα. Έκτοτε οι Κενταυρίται δεν ηδύνατο να κάμνουν καθόδους εις τον αντίπαλον τέρμα περιοριζόμενοι εις αμυντικόν παιχνίδι κατά των αντιπάλων των. Ούτω έληξεν ο αγών με ισόπαλους τας ομάδας με τέρματα 2-2».

 Ομοίως και στο 11ο τεύχος του περιοδικού(31/8/29), πάλι στη σελ. «Αθλητικός Κόσμος» υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για την ποδοσφαιρική δραστηριότητα στο Βόλο. Στις 21/7 διεξήχθη σπουδαίος αγώνας μεταξύ της Μικτής Βόλου (αποτελούνταν από αθλητές της Νίκης του Κενταύρου και της ΑΕΚ δηλαδή των τριών συλλόγων που είχαν ιδρύσει λίγο νωρίτερα την ΕΠΣΘ)  και  της Μικτής «τριών αγγλικών καταδρομικών άτινα από ημερών  εναυλοχούντο  εις το λιμένα». Εμπειρότεροι οι άγγλοι ναύτες επικράτησαν άνετα με 4-1.

Τις επόμενες μέρες κατέπλευσε και άλλη μοίρα γυμνασίων του βρετανικού στόλου αποτελούμενη από αντιτορπιλικά και ένα υπερντρέντνοτ  (θωρηκτό) και δόθηκαν και άλλοι αγώνες, με τις βολιώτικες ομάδες να ανταποκρίνονται με επιτυχία :

2/8    Β’ Κενταύρου – Μικτή αντιτορπιλικών 0-1

3/8   Πηλεύς- Ομάδα υπερντρέντνοτ 2-2

5/8   Κένταυρος – Μικτή αντιτορπιλικών ισοπαλία (δεν γράφεται σκορ)

6/8   Β΄ Κενταύρου -Ομάδα υπερντρέντνοτ 3-1

7/8  Νίκη- Αγγλική Ομάδα, νίκησε η Νίκη, δίχως να αναφέρεται αποτέλεσμα.

Τέλος στις 11/8 έφθασαν στο Βόλο μέλη της ΧΑΝΘ από την Θεσσαλονίκη, για να μεταβούν στις κατασκηνώσεις της αδελφότητας στον Αη Γιάννη Κισσού. Η ΧΑΝΘ  βέβαια διέθετε  και δυνατή ποδοσφαιρική ομάδα. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την τοπική ΑΕΚ και οι «νεαροί θεσσαλονικείς» ενισχυμένοι και με γνωστούς παίχτες της εποχής ,επικράτησαν καθαρά με 3-1.

Να σημειώσουμε ότι στο επόμενο, 12ο  τεύχος υπάρχει ανταπόκριση από τη Λάρισα για τα εκεί ποδοσφαιρικά δρώμενα.

 Η αξιόλογη ποδοσφαιρική κατάσταση στο Βόλο εκείνη την εποχή ,δεν περνούσε απαρατήρητη και οι σχετικές ανταποκρίσεις ήταν καλοδεχούμενες και σε αθηναϊκά έντυπα.

 

 

Άποψη της πλατείας Γεωργίου Α’ που διεξάγονταν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Βόλο. (φώτο Στουρνάρα).

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
7
=